Aliansa se, rekoh, bavi power progressive metalom, baziranim na naglašenim klavijaturama i čvrstim rifovima, i lepo je to što sviraju u skladu sa svojim mogućnostima

  • Žanr: Melodic Power Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2007.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Aliansa je mladi beočinski (novosadski) melodic power sastav sa prog elementima, i ovo im je prvi, i za sada, jedini studijski snimak. Pevaju na srpskom jeziku, a inspirisani su sastavima poput Nightwish, Pagan’s Mind, Kamelot, Stratovarius, Dream Theater i dr.

Prva stvar koju valja pohvaliti je to što je ovde reč o veoma mladim momcima, a koji su se već posvetili autorskom radu, koji za njihove godine (jedva da su i punoletni), sasvim pristojno zvuči. Koncertni staž takođe je za respekt, odsvirali su preko 20 koncerata širom Srbije (Beograd, Beočin, Crvenka, Futog, Novi Sad, Srbobran…), podržavajući bendove poput Alogije, Riblje Čorbe, i nastupajući samostalno, na motorijadama i sl.

Letimičnim pogledom na cover, osmeh mi se pojavio na licu kad sam video da je tu Zvezdana kapija. Kako sam lično fanatik što se Stargate serijala tiče (i SG1, i Atlantis, you name it), pohvalio bih ovaj potez, nadajući se da je u bendu još pokoji fan te SF priče, i da nije jedini razlog taj što se Zvezdana kapija pojavljuje na omotima benda Pagan’s Mind, a koji se nalazi među uzorima grupe. Sve u svemu, bilo mi simpatično, pa eto, pomenuh.

Aliansa se, rekoh, bavi power progressive metalom, baziranim na naglašenim klavijaturama i čvrstim rifovima, i lepo je to što sviraju u skladu sa svojim mogućnostima, pa uvažavajući godište članova benda, ovaj demo zvuči pošteno, iako je ostalo prostora za popravke, posebno na polju stvaranja sopstvenog, prepoznatljivog zvuka, kao i u sigurnosti pri studijskom radu, ali to su stvari koje dolaze sa vremenom i iskustvom. Za sada su na dobrom putu.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Gospodari Vremena
3. Otrov u Venama
4. Reci Ne
5. Kraljica Zmija
6. Crna Vatra
7. Outro

Komentari