Što duže slušate album, pesme postaju izrazitije i ugodnije, te na koncu dolazite do tačke kada je nemoguće da vas ne zanese njegova grandioznost i gorka lepota

Više od godinu dana nakon prvog singla „Song of the Seven Winds“, beogradski trio Elune zaokružuje početak svoje muzičke karijere full-length albumom, An Ancient Journal. Prvim singlom su oslikali idejnu i tematsku okosnicu, kojih su se nepokolebljivo držali i u pesmama sa albuma prvenca.

Na početku, predstavila bih sam projekat kroz nekoliko kratkih informacija. Elune je, za one koji ne znaju, beogradski melo-symphonic death metal projekat koji čine: Lukian Antonić, Andrej Mihailo Milanović i Una Nikolić. Muzički uzori su im bendovi Insomnium, Omnium Gatherum, Dark Tranquillity i ostali. Svoju muziku shvataju kao sinkretizam umetnosti, odnosno, spoj muzike, dubokih filozofskih misli i poezije.

Elune

Već na prvo slušanje je jasno da je Elune projekat koji donosi nešto sasvim novo i nesvakidašnje na domaćoj metal sceni. Strukturu albuma čini sedam pesama, sa ukupnom dužinom od 35 minuta i koncipiran je tako da svaka pesma simbolizuje po jedno poglavlje drevne knjige snažnih misli i emocija, upotpunjenih setnim i melanholičnim zvukom.

S obzirom da su sve pesme podjednakog kvaliteta, prilično mi je teško da izaberem favorita, tako da ću ovoga puta to preskočiti. Dopada mi se unošenje simfonijskih i ambijentalnih elemenata kako bi se upotpunili zvuk, doživljaj i atmosfera, što stvara i obilje dinamičnosti unutar pesama. Fuzija već pomenutih elemenata je gotovo organska. Kontrast postignut između muškog growla i ženskog nežnog vokala je, po mom mišljenju, maestralan. Što duže slušate album, pesme postaju izrazitije i ugodnije, te na koncu dolazite do tačke kada je nemoguće da vas ne zanese njegova grandioznost i gorka lepota. Jasno je i da je ogroman trud uložen u izradu tekstova, koji su, neosporivo, čista poezija. Jedan ogroman plus dobijaju svakako za originalnost, kao i za jednaku posvećenost svim elementima i detaljima.

Kontrast postignut između muškog growla i ženskog nežnog vokala je, po mom mišljenju, maestralan

Nadam se da će ekipa u budućnosti nastaviti da stvara muziku u ovom maniru i ostati dosledna sebi. Sigurna sam da će An Ancient Journal biti primećen od strane publike, jer osim već pomenute originalnosti, donose i drugačiji pristup muzici i umetnosti uopšte. Sve u svemu, ovo je jedna odlična priča iskazana kroz snažan zvuk.

Elune – An Ancient Journal spisak pesama:

1. First Page
2. An Ancient Journal
3. The Heart of Wood
4. On an Endless Quest for Blue
5. Summer’s Cold
6. The Missing Chapter
7. Last Page

Elune - An Ancient Journal
Produkcija85%
Originalnost92%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost89%
87%Finalni utisak

Komentari