New Empire je, bez previše filozofiranja, najbolje gothic metal ostvarenje na ovim prostorima

  • Žanr: Gothic/Doom/Power Metal
  • Izdavač: Hammer Records, 2009.
  • Web: Nevergreen.hu
  • Piše: Nebojša Lakić

Zaista, koliko može biti jednostavno probiti se na međunarodnoj metal sceni, kada dolazite iz zemlje čijim građanima su i obična putovanja u inostranstvo do skora predstavljala problem? Finansijske i druge okolnosti nema potrebe ni pominjati. A subotički sastav Nevergreen je, evo, izgurao i deveti studijski album, odavno je tour de force mađarske metal scene, a veoma visoko se kotira i u svetskim okvirima. Šta reći osim, svaka čast!

New Empire je, bez previše filozofiranja, najbolje gothic metal ostvarenje na ovim prostorima. Malo ih je pristupilo ovom žanru kako treba (Diluvium, Consecration svojevremeno, i još pokoji), ali ovoliko ubedljiv utisak, posmatrajući sve moguće aspekte, niko do sada nije realizovao na srpskoj metal sceni.

Upućeni će znati da je Chainroom studio već neko vreme sinonim za kvalitetan zvuk, no ipak, Nevergreen prednjače u svim segmentima. Druga stvar je i dosta dobro sklopljen line up, gde pored originalnih članova, imamo i izvrsne studijske muzičare (bubnjar Mića Kovačević recimo). Ništa od toga ne bi bilo bitno da same pesme nisu prave male himne gothic metal žanra, i kao da dolaze iz zlatnih vremena tog posrnulog pravca – ovo je lep primer da žanrovi ne umiru zato što prestane interesovanje za njima, već zato što bendovi snimaju sve gore i gore albume.

Ni jednog promašaja u ovoj priči nema, apsolutno sve pesme su odlične! Svetski zvuk i hirurški precizno postavljena atmosfera (klavijature zaista odradiše bar 50% posla), ubedljiv vokal Boba Macure, čvrsti gitarski rifovi i moćna ritam sekcija, jednostavno teraju da vrtite disk do iznemoglosti. Njihov gothic metal protkan je doom šmekom, power/heavy metal energijom, i sasvim dovoljnom dozom originalnosti, a bombastični refreni urezaće vam se u mozak već nakon nekoliko slušanja.

Nevergreen često praktikuju snimanje obrada kultnih pop sastava osamdesetih (Black, Depeche Mode…), a ovaj put tu je Madonin hit Frozen, kojem gothic odelo pristaje kao titula našim vaterpolistima – a efektan video samo je dodatni plus.

New Empire za klasu šije raznorazne Tristanije, Sirenije, Crematoryje, bezidejni Lacuna Coil i ostale, demonstrirajući kako gothic metal treba da zvuči u 2010. godini.

Spisak pesama:

1. Now and Forever
2. Frozen
3. Hunger for Blood
4. White Russian
5. Sad Wings of the War
6. Eternal Avenues
7. New Empire
8. Lust Still Alive
9. For Empire and Kingdom
10. Nation of the Dead

Komentari