Svaki početak je najteži, pogotovo ako se radi o autorskom bendu koji geografski nije blizu prestonice

  • Žanr: Alternative / Gothic / Modern Rock
  • Izdavač: Promo CD, 2010.
  • Web: SoundCloud
  • Piše: Nebojša Lakić

MeSS je niški alternativni rock sastav obojen gothic atmosferom, a demo koji vam predstavljamo, prvi je u dosadašnjem postojanju benda. Demo da, ali veoma zreo materijal je pred nama, prijatelji!

Već pri prvim melodijama uvodne Time is Running Away, iskusnijim poznavaocima prilika na domaćoj sceni neke stvari biće bez sumnje jasnije. Taj prijatni ženski glas čuli smo i ranije, i to u jednom od pionira gothic metal zvuka u Srbiji – Diluviumu! Kratko da podsetimo, radi se o jednom od prvih naših bendova koji je realizovao album za inostranog izdavača – naime, 2001. godine album Aurora objavljuje im austrijski CCP Records – odskočna daska za nekoliko srpskih metal sastava u tom periodu (May Result i Introitus, npr.). Šest godina kasnije i drugi album je objavljen vani, From Always, i od tada postaje sve teže doći do bilo kakvih proverenih informacija o situaciji unutar benda, i da li su još uvek aktivni.

MeSS bi stoga veoma lako mogao obradovati sve fanove Diluviuma, koji su poprilično odskakali od tadašnje domaće scene (pre svega zbog neospornog kvaliteta, odličnih pesmama, i divnog Milicinog vokala). I zaista, sve tri pesme na ovom demo CD-u mirišu na Diluvium, ali se ujedno kreću i nešto drugačijim muzičkim vodama, što je i logično, znajući da vreme neminovno donosi promene.

Ako smo Diluvium mogli porediti sa vodećim goth sastavima tog vremena, pre svega The Gatheringom, MeSS već neće biti tako lako smestiti u određeni kalup, iako sličnosti sa novijim radovima pomenutih Holanđana i dalje postoje. Elektronika je ušla u priču, pristup komponovanju je u skladu sa modernim muzičkim kretanjima, a melanholija se provlači kroz kompletan demo. Materijal je bez sumnje poprilično originalan, pesme nose jedinstvenu atmosferu, a Milica i dalje podjednako oduševljava i ostaje pri samom vrhu domaćih pevačica koje, nažalost, ne mogu da dobiju konkretniju promociju, zbog uređivačkih politika naših nikakvih medija (čast izuzecima, naravno). Tim više koristimo ovu priliku da istaknemo sve pozitivne strane ovog projekta, jer svaki početak je najteži, pogotovo ako se radi o autorskom bendu, koji geografski nije blizu prestonice.

Ostatak ekipe čine gitarista Andreja Pešić (takođe ex Diluvium), bubnjar Mihajlo Marinković i Vladimir Đekić (programiranje), i na nivou su zadatka, pa ako ste za miks rocka, uslovno rečeno metala i alternative, obratite pažnju i podržite ovaj sastav!

Spisak pesama:

1. Time is Running Away
2. Will I See You Again
3. Black & White

Komentari