Da napišem odmah na početku i skinem to sa dnevnog reda: moj omiljeni srpski metal album za 2012. godinu jeste Ruins of Mankind!

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Miner, 2012.
  • Web: Burning-circle.com
  • Piše: Sava Karadžić

Burning Circle su našli izdavača za svoj prvenac (Miner Recordings), pa eto prilike za još jedan osvrt na isti. Pravo je proviđenje to što mi je ovaj album pao u ruke (zahvalnost Darku), jer bih u suprotnom ostao neobavešten za jedan od najperspektivnijih srpskih metal bendova u poslednjih nekoliko godina.

Postoji u ovoj zemlji solidan broj odličnih, uslovno rečeno novijih grupa (Space Eater, Alister, Infest, Tales of Dark, Trigger, Bane, Putrid Blood itd.), ali ni jedna mi nije toliko „legla“ kao ovi momci iz Rume!

Mislim, sve je tu: odlične pesme, preko potrebna raznovrsnost, zavidno poznavanje instrumenata i ono što je mana većine domaćih bendova – fenomenalan pevač! Da, Aleksandar Stojković je fenomenalan metal pevač! Zamislite srpsku verziju Russel Allena iz Symphony X, dodajte nešto grubljih, death metal nijansi i dobićete ono što Aleksandar nudi. Ono što me je posebno oduševilo, pored same boje i tonaliteta njegovog glasa, jeste samouverenost i uverljivost sa kojima je otpevao pesme na Ruins of Mankind. To je još jedna od boljki srpskih metal pevača-nedostatak uverljivosti (ovde govorim o klasičnim metal žanrovima, pošto se death/thrash/core bendovi mnogo bolje snalaze u ovom departmanu). Stojković nema tih boljki… On je prosto oduvao svih osam vokalnih numera u najboljoj tradiciji već pomenutog Russel Allena. Slušajući ga, imate osećaj kao da ste na sred njihovog živog nastupa! Ostao sam nem i zatečen… Toliko.

burning-circle01Što se tiče muzike, ovde imamo posla sa izuzetno izvežbanim momcima koji sviraju progressive metal sa talasom različitih uticaja, od melodic roka do thrash metala. Bukvalno svi članovi grupe su ostavili više nego povoljan utisak, tako da nema slabih karika. Istakao bih i pohvalio klavijaturistu Predraga Pavlovića, čisto iz tog razloga što su odlični klavijaturisti kod nas tragično malobrojni i što je on tako znalački „obojio“ zvuk benda da ovaj album bez njegovog doprinosa ne bi ni izbliza bio tako privlačan.

Ono što Burning Circle izdvaja od drugih srpskih progressive metal grupa jesu koherentne i prepoznatljive pesme sa jasno uočljivim i pamtljivim refrenima. Ima ovaj bend gomilu instrumentalnih bravura, ali su one odlično uklopljene u kompozicije i ne stvaraju mučnu atmosferu dosade kao kod tolikih drugih bendova sličnog usmerenja (i stranih i domaćih).

Kao glavne „hitove“, izdvojio bih pre svega moju omiljenu „The Burning Circle of Life“, sa očiglednim Savatage uticajima (pre svega u refrenu), a uz nju i heavy metal epopeju „Dies Irae“, predivnu baladu „What Would Life Be“, razbijačku „Gabriel Principle“, moćnu baladnu „Kindred Spirits“ i naslovnu numeru.

Da se ne bi sve završilo u superlativima pobrinulo se nekoliko stvari… Prva među njima jeste odlična ali nepotrebno dugačka elegija „Ghosts Crying“. Sa skraćivanjem muzičkog uvoda za bar jedan minut pesma bi bila daleko uspešnija. Tu je i, po meni, totalno nepotreban završetak pesme „Gargoyle on a Belfry“ (poslednjih minut i po) koji je mogao da se uradi mnogo ubedljivije. Takođe, mislim da je dodatak death metal vokala veoma poželjan (pogotovo kada je tako dobro otpevan), ali bi morao biti praćen i nekim brutalnijim muzičkim rešenjima, bar u onim delovima pesama u kojima se koristi.

Produkcija je dobra, ali bi morala biti daleko bolja ako se misli na stvarni proboj van granica Balkana, što su težnje koje je izneo sam bend i koje meni nisu najjasnije, mada sam ih čuo od dosta ovdašnjih grupa. Da me neko ne razume pogrešno, produkcija je odlična za naše uslove, svaki instrument se razgovetno čuje, ali za svetski zverinjak, ona je tek nešto bolja od osrednje.

Sve u svemu, Burning Circle i Ruins of Mankind jesu moj ovogodišnji izbor (uz grupu Trigger kao drugoplasirane) i predviđam im svetlu budućnost ako ostanu istrajni, što je u današnjem muzičkom svetu samo po sebi ravno podvigu.

Momci, čestitam i sve najbolje!

Spisak pesama:

1. Circle Cycling
2. Ruins of Mankind
3. Kindred Spirits
4. The Burning Circle of Life
5. Ghosts Crying
6. Gabriel Principle
7. Gargoyle on a Belfry
8. Dies Illa
9. Dies Irae
10. What Would Life Be?
11. Murphy’s Law (Bonus)

Burning Circle - Ruins of Mankind (Miner 2012)
Produkcija72%
Originalnost84%
Vizuelni faktor68%
Uverljivost93%
79%Finalni utisak

Komentari