Ako ste fan pomenutog žanra, obavezno proverite ovaj album. Bićete prijatno iznenađeni

  • Žanr: Death / Thrash Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2012.
  • Web: Haiduk.ca
  • Piše: Nebojša Lakić

Haiduk je death thrash metal projekat čoveka po imenu Luka Milojica, a ovo mu je već drugi snimak. Luka živi i radi u Kanadi, a poreklom je iz Republike Srpske, pa je svakako red da mu pružimo medijski prostor i podršku.

Za one koji nisu upućeni u prethodno izdanje Plagueswept, da ukratko potsetimo – Luka celu priču odrađuje potpuno sam. Njegove su sve pesme, a sam ih je i otpevao i odsvirao na svim instrumentima (plus programirao bubanj). Miks i mastering potpisuje Rober Kukla, a album je snimljen u Leper studiju u Kalgariju, Kanada.

Koliko je digitalizacija i moderna tehnologija doprinela kreativnom izražavanju pojedinaca, najbolje govori upravo ovaj projekat. Rekli biste da ono što čujete proizvodi barem četvoročlani bend, a ne jedan čovek, ali, eto… Nedostatak kvalitetnih saradnika, ili jednostavno želja da se komponuje i proizvodi muzika u sopstvenoj režiji, rezultirali su tome da je Haiduk i dalje projekat isključivo jednog muzičara.

OK, idemo na muziku. Valja u startu reći da je svirka vrlo dobra! Death thrash metal sa blagim primesama black metala pogodiće nas direktno u lice već od prvih sekundi. I tako do kraja albuma. Pesme su kvalitetom poprilično ujednačene, i zadovoljiće potrebe svakog poštenog headbangera. Luki nisu strani ni blast beatovi, pa uz apokaliptični growl, zujeće gitare i uptempo, dobijamo konačnu sliku ovog albuma.

Produkcija je više nego dobra imajući u vidu sve iznad pomenuto, i bez sumnje, sledeći korak u celoj priči jeste snimanje živog bubnja (ako ne dovođenje bubnjara u bend, onda barem plaćanje kakvog studijskog muzičara), jer je taj detalj jedini ostao da se još malo doradi, kako bismo mogli pričati o death thrash metalu po svim standardima.

Pomenimo ovde i najjače oružje Haiduka – gitarski rifovi prosto raznose sve pred sobom! Zaista profesionalan i veoma znalački rad na tom polju, a ako bismo reda radi ubacili kakvo poređenje, noviji Behemoth, Vader ili čak Testament mogli bi se bez problema pomenuti.

Zaključimo ovu priču savetom, ako mi dozvoljavate – Haiduk je bez sumnje strašan potencijal. Uopšte nije teško osetiti koliko je sve ovo blizu glavnih tokova današnjeg (elitnog) death thrash metala. Stoga Luka, oglase na internet, ili u obilazak lokalnih metal kafana, okupljaj ekipu i krenite sa svirkama! Verujem da ove pesme jednostavno neće moći proći nezapaženo od strane metal fanova, a potom i specijalizovanih izdavačkih kuća.

Ako ste fan pomenutog žanra, obavezno proverite ovaj album. Bićete prijatno iznenađeni.

Spisak pesama:

1. Lich
2. Stormcall
3. Black Wind
4. Maelstrom
5. Forcefield
6. Hex
7. Tremor
8. Fire Wield
9. Lightning
10. Vortex

Haiduk - Spellbook
Produkcija72%
Originalnost74%
Vizuelni faktor61%
Uverljivost79%
72%Finalni utisak

Komentari