Ovakva svirka i zamišljene ideje veći efekat bi ostavili da su zabeleženi u nešto skupljem studiju…

  • Žanr: Atmospheric Black Metal
  • Izdavač: Stunde Des Ideals Prod., 2012.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Macabrum je srpsko-hrvatski black metal dvojac, a Monument of Eternal Grief… im je prvi zvanično objavljen album. Standardno i digipack izdanje objavio im je Stunde Des Ideals Prod., pa da vidimo jesu li bacili pare u ovaj projekat…

Pevača S. A. znamo ih raznoraznih black metal projekata realizovanih zajedno sa kolegom Voždom Jovanom tokom poslednjih nekoliko godina u Banjaluci (Sahrana, Satan, Odium Malum, Jarac… đavo će ga znati koliko toga tačno ima). On je napisao sve tekstove za Macabrum i odvrištao vokalne deonice. G. D. je black metal ratnik iz grada Vukovara. Čovek je napisao muziku, i producirao album u svom SoundCheck studiju. Logo je nacrtao, ko drugi nego – Christophe Szpajdel.

Idemo na muziku. Macabrum jeste black metal bend, jasno je to odmah u startu. Ipak, zanimljivo je to da gitare na više mesta sviraju rifove koji, da je drugačije postavke vokala i produkcije, ne bi imali ništa sa black metalom. Pomenuta melodičnost posebno se ogleda u pesmi „Inner Shape“, a kad tome pridodamo i nekoliko intermeca (intro, trake 4 i 7), postavlja se pitanje kako će na sve to reagovati black metalci koji više vole da su stvari sirovije, brže i manje melodične. Sa druge strane, baš ti elementi zaslužni su za svežinu celog albuma, i daju bendu solidnu dozu originalnosti.

Takođe, svoju muziku Macabrum je obojio zanimljivom atmosferom, čemu su pomogle i klavijature, a veći deo materijala je u srednjem tempu, dok se vokali drže standrardne growl-scream kombinacije.

Produkcija, imajući u vidu da je ovo delo dva čoveka, i nije toliko loša, s tim da bi bez sumnje ovakva svirka i zamišljene ideje veći efekat ostavili da su zabeleženi u nešto skupljem studiju.

Dvojac je veoma aktivan po forumima i u promociji materijala, i reklo bi se da su zagrejani za ovaj projekat, što se uvek ceni. Ranije radove G.D.-a ne poznajem, ali bih svakako pohvalio pevača S. A., jer ovo je do sada sigurno najozbiljniji projekat u kojem je učestvovao.

Proverite Macabrum. Ako ništa, znamo koliko je danas black metal retka pojava na ovim prostorima, pa nije zgorega na trenutak razbiti monotoniju i dominaciju ostalih metal pravaca.

Spisak pesama:

1. When Past Hunts Me
2. Corruption of Flesh and Soul
3. Monument of Eternal Grief
4. One Who Walks the Fields of Flame
5. Cold Sight
6. Sacrifice the Source of Life
7. Prelude
8. Inner Shape
9. Departing Silence

Macabrum - Monument of Eternal Grief...
Produkcija58%
Originalnost68%
Vizuelni faktor75%
Uverljivost76%
69%Finalni utisak

Komentari