Oštro, grubo, direktno. To su tri glavne osobine novog albuma novosadskog benda Analizator. Zar je uostalom neko i očekivao da bude drugačije?

Oštro, grubo, direktno. To su tri glavne osobine novog albuma novosadskog benda Analizator. Zar je uostalom neko i očekivao da bude drugačije? Zar bend, čiji koreni sežu duboko u grindu, može drugačije? Ne može. A i zašto bi?

Istina, vremenom je Analizator u svoju DNK dodao gene srodnih pravaca, pa se uticaji punka, crusta, hardcorea, pa čak i death metala, sve više osećaju, na momente čak i preovlađuju, što je za posledicu imalo stvaranje specifičnog muzičkog izraza benda. Kada se na kraju u jednačinu ubace i vrlo snažni i kvalitetni tekstovi, vrlo brzo postaje jasno da pred sobom imamo jedan vrlo kompaktan i kvalitetan proizvod. Te iste tekstove nalazim kao jedan od glavnih aduta albuma i moj lični predlog svakom potencijalnom slušaocu je da se na njih obrati posebna pažnja, jer vrlo efektno prenose stavove benda o ovozemaljskim temama koje na ovaj ili onaj način pogađaju kako društvo, tako i pojedinca na ličnom, lokalnom i globalnom nivou.

Foto: Marina Lukić

Prostor za napredak se ponajviše nalazi u segmentu produkcije. Naravno da bend ovakvog profila ne zahteva neko specijalno poliranje miksa, koje bi ugrozile njihov karakter i identitet, ali sitni hirurški zahvati na polju zvuka ne bi škodili, pre svega da bi se poboljšao plasman materijala širem auditorijumu. Možda za nijansu upeglaniji i krupniji zvuk bubnja bi bio moj predlog. Ne kažem da trenutni pristup nije dobar, samo bi iz mog ugla mogao da bude drugačiji. To je ono što bih ja lično voleo da čujem i što bi po meni diglo Analizator na generalno viši nivo.

Za kraj dve stvari. Prva je konstatacija da je sam paket zaokružen očekivanim vizuelno/grafičkim rešenjem za ovakvu postavku zvuka, a druga je preporuka, da ne kažem apel, da se na ovaj bend definitivno obrati pažnja jer kada se malo zagrebe, ispod grube površine se krije puno toga. Čega, pita se neko? Pa, poslušajte i zaključite sami.

Analizator – Čovečanstveno sranje spisak pesama:

1. Insta-gram mozga
2. Bacite me svinjama
3. Consume-breathe
4. Mržnja, teror, strah
5. Čovečanstveno sranje
6. Ulica – obdanište prosjaka
7. Zaklan, obezglavljen, naopačke zakopan
8. Političar
9. Vaspitani strujom
10. Jedanaesta zapovest
11. Crveni zubi (Alenova pjesma)

Analizator – Čovečanstveno sranje
Produkcija71%
Originalnost76%
Vizuelni identitet72%
Uverljivost89%
77%Finalni utisak

Komentari