Ovaj album, rekao bih, postavlja neke nove standarde na domaćoj sceni

  • Žanr: Thrash / Black / HC / Metal
  • Izdavač: Miner, 2012.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Ispada da hvalim svako domaće metal ostvarenje, ali bendovi u Srbiji iz dana u dan zaista bivaju sve bolji i bolji. E, sad, to što nas muče neke druge stvari, pa ne dolazi baš sve na svoje mesto, to je već neka druga, pa i treća priča…

Šidski Putrid Blood je skrenuo pažnu na sebe prvim demo snimkom i ludačkom kombinacijom thrash/black/core zvuka, održao bezbroj svirki, pa se nekako i očekivalo od njih da album prvenac bude na mestu. A da li je tako?

Moram reći, tj. napisati, da momci nisu izneverili nijednu jedinu sekundu na debi izdanju Absolute Profit, objavljenom u novembru 2012. Efektne, brze pesme koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, sjajno su raspoređene na albumu. Ovde zaista nema filozofije, bend puca iz svih oružja, sjajna kombinacija vokala (u postavci imaju dva pevača), bubanj koji je perfektan, brze gitare sa pravim „metalnim“ solažama, na koje smo navikli slušajući strane bendove koji su harali 80-ih i 90-ih godina. Bend ne odustaje od kombinacije podžanrova koje navedoh na početku recenzije, te uopšte nije čudno kada se razarajući thrash rifovi preokrenu u pravo hladno blackersko rezanje (primer – „Re-Animator“).

Ovaj album, rekao bih, postavlja neke nove standarde na domaćoj sceni. Nije ni previše kratak ni previše dug, već baš kako treba. Ono što mi se apsolutno sviđa su tekstovi na srpskom jeziku, koji su pamtljivi i prave su mini himne (izdvajam „Kontraudar“), koje će se itekako pevati na koncertima. Ne mogu reći da je mana što sve pesme nisu na našem jeziku, ali bi o tome trebalo razmisliti u budućnosti.

Absolute Profit prati sjajna produkcija (studio Blaze), koja me npr. podseća na Slayerov Diabolus In Musica (cenim da je i samom bendu ovo uticaj #1), što je opet sjajno, imajući u vidu sredstva uložena u snimanje jednih i drugih. 🙂

Suma sumarum, album je kvalitetan, omot je sjajan… Šta čekate?

Spisak pesama:

1. Vulture
2. Silovanje
3. For God’s Sake
4. Kontraudar
5. Re-Animator
6. Zver
7. Prey
8. Rođen za pakao
9. Nespokoj
10. Moment of Clarity (instrumental)

Putrid Blood - Absolute Profit
Produkcija86%
Originalnost84%
Vizuelni faktor90%
Uverljivost88%
87%Finalni utisak

Komentari