Radi se o jednom dopadljivom, stamenom ostvarenju, veoma dobro produciranom, odsviranom i otpevanom, sa sasvim solidnim, neklišeiziranim tekstovima i pre svega odličnom atmosferom. Može li se i treba li u današnjem vremenu očekivati više?

Smederevska heavy metal grupa Patrias osnovana je 2005. godine, a Imperator im je drugo studijsko izdanje (prvo je bilo Put, od pre tri godine). Na njemu su nastupali basista (i novi pevač) Saša Edi Đorđević, gitarista Darije Daki Dejanović, te bubnjar Nenad Nele Jovanović, kao i sada već bivši članovi, bubnjar Nenad Šone Đorđević (koji je odsvirao nekoliko pesama), dok se glas bivšeg pevača Nemanje Plazinića može čuti na bonus pesmi. Ovakav Patrias, iako u nekoj vrsti prelaznog perioda, predstavio nam se iznenađujuće sigurnim, zrelim i vrednim ostvarenjem, dobro zvučno upakovanom i ponovo u potpunosti otpevanom na srpskom jeziku (što je kod mene uvek plus).

Ono što mi se na prvo slušanje svidelo jeste nepostojanje idejnog lutanja. Patrias zna šta želi da svira, zna koliko može i to što zna ume da izrazi u konkretnu muzičku priču, koja je lišena gubljenja u umetničkom vremenu i prostoru. Ovo se ne da toliko opisati rečima, koliko je potrebno čuti Imperatora u celosti, u jednom cugu, i shvatiti na šta mislim.

Patrias

Foto: Filip Micović

Ako uporedimo Patriasov prvenac Put sa Imperatorom, doći ćemo do uverenja da tu nema neke velike promene što se tiče muzičke priče. Klasični, malo nabildovaniji heavy metal koji više vuče na američku negoli englesku školu, kako u departmanu rifova, tako i u samoj strukturi pesama, koja je više okrenuta atmosferi i postepenom građenju kompozicija negoli njihovoj hitičnosti ili posvećivanju najveće pažnje stvaranju dopadljivih/pevljivih refrena. S druge strane, mislim da su pesme na Imperatoru unekoliko „zrelije“ (poslušajte samo naslovnu, zatim „Ukradena duga“ ili „Stvorenja noći“), iako nema neke „na prvu loptu“, kakva je bila „Zauvek sklapam oči“ sa prvenca, kao i to da „muški“ glas Saše Đorđevića mnogo više leži muzičkoj podlozi grupe i čini sam bend prepoznatljivijim u srpskom heavy metal zverinjaku.

Znači, radi se o jednom dopadljivom, stamenom ostvarenju, veoma dobro produciranom, odsviranom i otpevanom, sa sasvim solidnim, neklišeiziranim tekstovima i pre svega odličnom atmosferom. Može li se i treba li u današnjem vremenu očekivati više?

Patrias – Imperator spisak pesama:

1. Imperator
2. Ukradena duga
3. Noć i dan
4. Sam
5. Psalm
6. Poštenja nema više
7. Stvorenja noći
8. Odlazi
9. Instrumetal

Patrias - Imperator
Produkcija91%
Originalnost83%
Vizuelni identitet84%
Uverljivost88%
87%Finalni utisak

Komentari