Nemesis su do sada sve odigrale dobro, tačnije odlično. Staza ispred njih je čista. Naše je da čekamo…

Nisam siguran da li je uopšte potrebno posebno predstavljati ove devojke, jer verovatnoća da Nemesis negde niste gledali uživo skoro i da ne postoji. Što je svakako dobro, jer donositi sud, deliti kritike i savete već aktivnom bendu na osnovu četiri pesme i dva spota, bez posmatranja šire slike bi bio traljavo odrađen posao.

Prvo, koliko god voleo dugosvirajuće albume i koliko god ja smatrao da su isti jedina prava validna stvar za formiranje i razvoj identiteta benda, Nemesis su odabrale, iz ovog ili onog razloga, drugačiji pristup i čini se da je odluka bila ispravna. Lagano, singl po singl, spot po spot, koncert po koncert, devojke su strpljivo izgradile solidnu fan bazu i ako je full-length album sledeći korak, a nadamo se da jeste, već mu je obezbeđen leteći start, bez bojazni da će bar na lokalnom nivou ostati nezapažen (uz, naravno, odgovarajuću promociju od strane benda i potencijalnog izdavača).

Nemesis

Drugo, što se samog materijala tiče koji stiže u ovom promo paketu, može se bez ikakve dileme zaključiti da je reč o vrlo jasnom stilskom opredeljenju. Melodic death metal bez ikakvih upuštanja u nepotrebna eksperimentisanja. U redu, može se naći po koja zamerka, tipa da su aranžmani za nijansu jednostavniji nego što bi mogli da budu (ovde ima prostora za veliki napredak), da je svirka bazična za žanr, ali kontraargument sa moje strane bi bio da su pesme vrlo pamtljive, da ne upotrebim izraz hitične, i lako ostaju u memoriji. Supstanca pre tehnikalija, kroz vrlo konkretne rifove, vrlo dobar vokal i solidnu produkciju. Čini mi se da kvalitet miksa malo osciluje od pesme do pesme, verovatno jer i nisu snimane u kontinuitetu, ali se ne bih upuštao u bespotrebnu polemiku oko ove stavke, jer su ipak u pitanju nijanse. Napomenuću samo da je zvuk korektan i prikladan za bend ovakvog opredeljenja, te da svakako očekujemo napredak i na tom polju u budućnosti.

Imajući u vidu da je moja polazna tačka recenziranja ovog materijala teza da je ovo priprema za pravi, full album, zaključiću da je po svim pitanjima promo paket ispunio svrhu, ali ću isto tako napomenuti da ovakav pristup zahteva i kontinuirani rad benda po svim pitanjima. Koncertno, nema bojazni, to je očigledno. Za studijski rad, ostaje da se vidi. Nemesis su do sada sve odigrale dobro, tačnije odlično. Staza ispred njih je čista. Naše je da čekamo.

Nemesis – Promo spisak pesama:

1. Vengeance
2. Divine Retribution
3. Uprising
4. Living Dead People
5. Uprising (video)
6. Vengeance (video)

Nemesis - Promo
Produkcija73%
Originalnost72%
Vizuelni identitet75%
Uverljivost78%
75%Finalni utisak

Komentari