Iako su rifovi na momenat sjajni i ubojiti, a aranžerska rešenja jednostavna i efektna, nedostatak iole kvaltitenijeg, tačnije svrsishodnijeg zvuka, čini da ovaj album već posle nekog vremena nestane sa radara slušaoca

Ništa vezano za ovu recenziju nije bilo lako, uključujući sam početak, analizu koja je iziskivala značajan broj preslušavanja materijala i konačnu presudu sa kojom ni ja lično nisam na čisto. Za to, naravno, postoji nekoliko dobrih razloga.

Prvo, moj zaključak, posle svega, je da materijal definivno ima potencijal, predispozicije, ali je isto tako razvodnjeno neadekvatnom produkcijom (snimljeno u studiju Krendor, Vranje, prema validnim online podacima), koja generalno nije tehnički loša (iako je daleko od dobre), već pre sterilna i ne dopušta idejama da se razviju i dostignu svoj maksimum. Pristup tom delu posla jednostavno nije dobar i sam bend, kao i izdanje, pati od iste bolesti, a to je nedostatak identiteta. Iako su rifovi na momenat sjajni i ubojiti, a aranžerska rešenja jednostavna i efektna, nedostatak iole kvaltitenijeg, tačnije svrsishodnijeg zvuka, čini da ovaj album već posle nekog vremena nestane sa radara slušaoca.

Sam bend, kao i izdanje, pati od iste bolesti, a to je nedostatak identiteta

Ravnodušnost prema učinku je najgora kletva koju jedan bend može da doživi i to je znano. To je takođe kletva koja često prati albume koje realizuju članovi benda samostalno i to u slučaju da postoji nedostatak materijalnih sredstava, odgovarajuće opreme ili zantaskog umeća. Šta je ovde bilo u pitanju, ne znam, niti želim da nagađam. Jednostavno, verujem da je ovde prokockana velika šansa da se publici dostavi materijal na mnogo većem nivou po svim pitanjima, jer ponoviću, sa muzičke strane, sve je na svom mestu. I više od toga. Gitarski rad dobar, vokali takođe, tekstovi odgovarajući. Tu zamerki nema. Predlog za budućnost od strane recenzenta bi bio da se The 11th Commandment upusti u rad sa iskusnijim producentom i eventualno manjim brojem pesama, kako bi se postiglo maksimalno iskorišćenje ideja i što bolji odnos uloženog i dobijenog.

Verujem da je ovde prokockana velika šansa da se publici dostavi materijal na mnogo većem nivou po svim pitanjima

Za kraj, bendu i njegovim članovima puno sreće u daljem radu, zaista bih želeo da The 11th Commandment zasija punim sjajem uskoro. Njihovom izdavaču, Taurunum Records, zahvaljujem na konstantnom i pravovremenom dostavljanju materijala na recenzije.

The 11th Commandment – Food for Worms spisak pesama:

1. Intro/Abraded Notion
2. Black (Color of Freedom)
3. I Feel Nothing
4. Schemes of Life
5. Asphyxiation
6. Breathe On
7. Polluted
8. Inquisition
9. Imprisoned
10. Food for Worms
11. Prayer (Left to Rot)

The 11th Commandment - Food for Worms
Produkcija60%
Originalnost63%
Vizuelni identitet68%
Uverljivost73%
66%Finalni utisak

Komentari