S obzirom na aktuelno stanje na banjalučkoj metal sceni koje je blago rečeno očajno, Zvijer je (iako ne 100% banjalučki bend) nesumnjivo najozbiljnija kreacija u najvećem gradu Srpske, ali i u ostatku republike, dok će Vječnost truleži sasvim izvesno naići na pozitivne reakcije svih ljubitelja žanra u regionu i šire

Zvijer je novije ime na domaćoj sceni, bestijalni black metal projekat čija baza je u Banjaluci, a u čijim redovima su i muzičari iz nekoliko susednih republika. Vatreno krštenje imaju upravo sa albumom koji vam predstavljamo i pre zvaničnog izlaska za francuski Hass Weg Productions, a što se očekuje uskoro.

Zvijer bi se veoma lako mogla okarakterisati i kao super-grupa: u postavi benda su prekaljeni banjalučki black metalci Knjaz Aleks za mikrofonom, te Vožd Jovan Pogani na gitari (beskonačno projekata u prošlosti, među poznatijim su Jarac, Sahrana, 1389 i Goat Ritual), a ostatak ekipe koja je učestvovala u snimanju albuma čine slovenački basista Infernal K. (Bleeding Fist), te bubnjar Insanus, hrvatski metal manijak čije ubistveno bubnjanje smo čuli u bendovima Gorthaur’s Wrath, Castrum, Unholy Inquisition i Black Cult. Priču zaokružuje još nekoliko eminentnih gostujućih imena sa domaće i regionalne scene: Urok (ex-The Stone, May Result) koji je realizovao intro i outro na albumu, pevači Atterigner (Triumfall, Gorgoroth) i Morbid (Gorthaur’s Wrath, Black Cult), te gitarista Krvolok (Kult Perunov, Voloh, Black Cult, Nekrist). Dakle, jasno je da ovde nema šale, i da ekipa nije nimalo naivna.

Zvijer

Album otvara atmosferični intro „U gnjilo postojanje čovjeka“, na koji se nadovezuje prvi singl koji je nešto ranije predstavljen putem YouTubea i društvenih mreža, „Heretical Balkanian Sabbathism“. Tu su mnoge stvari već u startu jasne – produkcija je vrlo dobra, a materijal zvuči upravo kako bi i trebalo za bend koji svoj stil opisuje kao „varvarski balkanski black metal“. Blast beat, zujanje gitara, sirovina, uptempo i šišteći vokali – milina za svakog posvećenog fana najcrnjeg metal žanra. Bez sumnje, ceo materijal je odrađen i prezentovan znalački, a pesme su ujednačenog kvaliteta i nema praznog hoda, što je najbitnije. Ovi ljudi svakako nisu novi u ovoj priči, znaju šta žele, a pokazalo se, znaju i kako da realizuju proizvod koji će biti privlačan svima onima koje ova (pod)vrsta metala zanima.

Blast beat, zujanje gitara, sirovina, uptempo i šišteći vokali – milina za svakog posvećenog fana najcrnjeg metal žanra

Muziciranje je na poštenom nivou, a pohvale pre svega idu Insanusu, čovek beskompromisno gazi bubanj, dok svakako treba pomenuti i gitarsku sekciju koja je iznenađujuće precizna (imajući u vidu da Vožd i nije naročito potkovan gitarista te da često menja pozicije u projektima, od gitare do bubnja) i ispucava paklene rifčine. Produkcija mom uhu potpuno odgovara – niti je previše „prljava“, ni previše „čista“, već taman negde u sredini da se svaki instrument lepo razume, dok su eventualno vokali mogli biti nijansu tiši u finalnom miksu, ali to su već finese u koje verovatno nema potrebe da zalazimo. Pevanje je, očekivano, klasično blackersko bez mnogo filozofiranja, a tekstovi su kombinacija srpskog i engleskog jezika i bave se veselim letnjim temama poput smrti, praznine, truleži te sveopšte propasti.

S obzirom na aktuelno stanje na banjalučkoj metal sceni koje je blago rečeno očajno, Zvijer je (iako ne 100% banjalučki bend) nesumnjivo najozbiljnija kreacija u najvećem gradu Srpske, ali i u ostatku republike, dok će Vječnost truleži sasvim izvesno naići na pozitivne reakcije svih ljubitelja žanra u regionu i šire. Vožd Jovan i Knjaz Aleks su nakon brojnih pokušaja u prošlosti, i izdanja koja su neretko bila upitnog kvaliteta, konačno realizovali projekat vredan hvale, definisan i efektan u svakom segmentu (vizuelno, svirački i idejno). Dajte im priliku ako ste za direktan, surov i beskompromisan black metal iz zlatnih vremena tog pravca.

Zvijer – Vječnost truleži spisak pesama:

1. U gnjilo postojanje čovjeka (Intro)
2. Heretical Balkanian Sabbathism
3. U crnom grobu… Svijet!
4. Rural Wastelands
5. Divljina
6. …From Black Womb of Earth
7. Proždiranje života
8. Gallows Awaits (Outro)

Zvijer - Vječnost truleži
Produkcija84%
Originalnost69%
Vizuelni identitet87%
Uverljivost86%
82%Finalni utisak

Komentari