Američki thrash metal giganti Metallica održali su spektakularan koncert na beogradskom Ušću pred oko 30.000 posetilaca, na kome su u celosti izveli “Black album”, a sve to povodom 20 godina od njegovog objavljivanja.

  • Piše: Darko Živković
  • Copyright: SMP, 2012.
  • Nastupili: METALLICA + Machine Head, Gojira
  • Lokacija: Ušće, Beograd
  • Datum: 08.15.2012.

Kapije su bile otvorene od 16 časova. Horde fanova iz Srbije i regiona tokom ranog popodneva „slile“ su se ulicama Beograda, uz sjajne vremenske prilike, pa je bilo vremena i za upoznavanje, razgovor i druženje. Svemu tome, pomoglo je i pivo koje su ispred Ušća promoterke (na svu sreću) delile besplatno, jer su unutra pošteno „udarali“ po novčaniku sa cenama (čaša piva 250 dinara, kokice 180 dinara).

Premijerni nastup u Srbiji imali su Gojira, koji su se polusatnim, ali efektnim nastupom predstavili u vidu pesama „Oroborus“, „Heaviest Matter“, „Flying Whales“, „Toxic Garbage Island“, „Vacuity“, a odsvirali su i novu pesmu „L’Enfant Sauvage“, koja će se naći na istoimenom albumu planiranom za 26. jun. Ipak, svirajući ispred muzičke veličine kao što je Metallica, dalo se očekivati da će predgrupe biti znatno tiše, možda čak i za 50 odsto u odnosu na hedlajnera, te ostaje nada da će nas Gojira posetiti u vidu samostalnog nastupa.

Machine Head za Dimebag Darrella

Pre Metallice, nastupio je i američki sastav Machine Head. Metalci iz Kalifornije predstavili su pesme sa aktuelnog albuma Unto the Locust: „I Am Hell“, „Be Still And Know“, „Locust“ i prisetili se svog prethodnog gostovanja u Srbiji 2004. godine.

machine-head001– Bio je to veoma tužan dan, jer je tog dana poginuo Dimebag Darrell (gitarista benda „Pantera“ i „Damageplan“ – prim.aut.). Zato ste vi deo našeg sećanja, naše istorije i drago nam je da smo ponovo u Srbiji. Hvala vam što ste deo ove turneje – rekao je sa bine frontmen Rob Flynn i srpskoj publici posvetio pesmu „Darkness Within“.

Pored pesama sa novog albuma, svirali su i „Aesthetics of Hate“, „Halo“, „Imperium“ i „Beautiful Morning“.

A onda…

Čuvena četvorka – James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett i Robert Trujillo izašla je sinoć na scenu nešto posle 21 časa, nakon inserta i teme iz filma „Dobar loš, zao“ Serđia Leonea i počela koncert numerom „Hit the Lights“.

Publika je već počela da skače sa sledećom pesmom, hitom „Master of Puppets“, a sledile su „The Shortest Straw“, „For Whom The Bell Tolls“ i „Battery“. Zagrevanje za 10.

metallica002

Najava „Black albuma“, koji je bio na prvim mestima top lista u više od 25 zemalja i prodat u više od 25 miliona kopija širom sveta, bio je kratki film u kome je prikazan rad na tom izdanju, snimci sa koncerata 1991. i 1992. godine, kao i fotografije članova benda iz tog perioda.

Počev od poslednje pesme na „crnom“ albumu – „The Struggle Within“, pa sve do prve „Enter Sandman“, Metallica je po drugi put izvela u celosti popularno izdanje, nakon nastupa u Pragu prethodne večeri kojim su i počeli svoju evropsku turneju.

Publika je euforično pevala „Nothing Else Matters“, „Unforgiven“, „Sad But True“, „Wherever I May Roam“…

„Crni album“ su završili fascinantnim vatrometom koji je sve iznenadio, s obzirom da je koncert prošao bez pirotehnike, samo uz svetlosne efekte, a korišćeni su i laseri koji su pojačali vizuelnu sliku koncerta. Na bisu, koji je usledio, svirali su pesmu „Fuel“ koju uvek (logično) prate plamenovi.

Vizuelno i zvučno, najefektniji je bio početak numere „One“ – zvuci helikoptera, dim koji je obavio veliku binu, mitraljezi i vatra podsetili su na prizore ratišta.

Hetfield je odlučio da „nagradi“ Beograđane još jednim bisom, a pesma sa njihovog prvog albuma – „Seek and Destroy“ naterala je mnoge koji su verovali da je koncert definitivno gotov, da se sa ulaza trčećim korakom vrate.

PUBLIKA

Metallica je nesumnjivo najveći, ili bolje da kažemo, najpopularniji metal bend. Institucija. Deo opšte, urbane kulture i fenomen koji živi godinama. Komercijalni? Jasno. Ali, bez kvalitetne komercijale, nema ni kvalitetnog undergrounda, a suvišno je i pokušati meriti uticaj Metallice na bezbroj bendova najčvršćeg žanra na planeti. Ostaje nam da im poželimo sve najbolje, i izrazimo nadu da ih vidimo ponovo u budućnosti.

Komentari