(VIDEO, FOTO) Apocalyptica u Beogradu: Čelisti iz pakla moćniji nego IKAD!

Apocalyptica je vrlo specifičan i jedinstven sastav na svetskoj metal sceni, i svakako je zadovoljstvo gledati ih uživo (možda i više nego preslušavati ih studijski), a vrlo je verovatno da se i oni kod nas osećaju lagodno, pa ih eto, po treći put u Srbiji!

Poslednji nastup finskih čelista u Srbiji je održan pre devet godina i od tada se mnogo štošta promenilo. Bend je još više dobio na popularnosti, izbacio još koji album, a na poslednjem nas obradovao i pevačem koji je aktuelno izdanje Shadowmaker otpevao u potpunosti. Upravo na Shadowmaker turneji koja je trenutno u toku, Franky Perez (ex-Scars On Brodway) je gotovo stalni član. Kažem gotovo, jer ipak ne nastupa na svim numerama, već na većini koje sviraju sa aktuelnog albuma, te i na pesmama koje su pre njega pevala imena poput Adama Gontiera (ex-Three Days Grace), Corey Taylor (Slipknot/Stone Sour) itd.

Svi na nogama

Iako prvobitno najavljen za Mikser, koncert je prebačen u Dom sindikata, i zasigurno je to bio pravi potez, jer je akustika i sam prostor bio vrlo odgovarajući za metal koncert, na nešto drugačiji način.

apocalyptica-2015

Trebamo li ponoviti da ovde u postavi imamo trojicu čelista, fenomentalnog bubnjara i malopre pomenutog pevača? Pomislismo da će biti vrlo čudno gledati ovako nešto i sedeti, ali je adrenalin i sama pojava benda jednostavno naterala celu salu (koja je bila i više nego dobro popunjena) da ustane i doživi koncert stojeći do samog kraja! Odlična interakcija sa publikom, te i više nego raspoloženi bend, doprineli su da mnogo puta dođe do ježenja. Sa druge strane, bend je toliko samouveren, navežban, da jednostavno vlada scenom, kako se to „stručno“ kaže. Efekti, odnosno ogromni video bim i odgovarajuće projekcije, samo su začinili jedan od nesumnjivo najboljih koncerata ove sezone.

Bend je preleteo diskografiju koju za sada čini osam studijskih albuma, svirane su „Reign of Fear“, „Grace“, „I’m Not Jesus“, Metallicine „Master of Puppets“ i „Seek & Destroy“ (koje su horski pevane, podrazumeva se), Sepulturine „Inquisition Symphony“ i „Refuse/Resist“, „Riot Lights“, „Bittersweet“, „Harmageddon“, „Shadowmaker“…

A onda, himna!

ili smo počašćeni i bravurama bubnjara Mikkoa koji je demonstrirao moć i uspešno svirao na dva različita kompleta u toku koncerta.

Svakako, jedan od vrhunaca večeri je potpuno neočekivana izvedba himne „Bože pravde“, koju je publika, iako pomalo zbunjena, horski otpevala, dok se iza samog benda na video bimu vijorila srpska trobojka. Veliko poštovanje za to, naravno!

Nakon nešto više od sat i po vremena svirke, bend je za bis odsvirao „I Don’t Care“ i „Dead Man’s Eyes“, i tu je kraj.

Sa obećanjem da ćemo se zasigurno ponovo videti, Apocalyptica se poklonila pred zadovoljnom publikom koja ih je nagradila dugotrajnim ovacijama. Bio je to veoma moćan koncert, te dokaz da finski sastav danas zvuči bolje (a svakako i kompletnije) nego ikad ranije.

Komentari