(VIDEO, FOTO) Black Label Society u Beogradu: Teški rifovi i znoj u litrama!

Sreda. Black Label Society u Beogradu. Sjajna prilika da se dobiju odgovori na nekoliko pitanja vezanih za ovaj čistokrvni američki band i dvojicu entuzijasta koji će ekspediciju, po nalogu SMP-a započeti u Reno Meganu bez klime.

Dakle, koja su to pitanja i odgovori? Prvo, biće izuzetno zanimljivo saznati da li BLS ima kakvu takvu fan bazu u Srbiji? Drugo, Zakk među gitarošima ima ili status božanstva, ili je pak, na drugu stranu, vrlo omražen. Šta je on od ta dva u Srbistanu? Iz razgovora sa kolegama, u danima pre koncerta, ne bih apsolutno ništa mogao da zaključim u vezi toga. Ili ga vole, ili mrze do srži. Treće, Zakk odnedavno više ne svira decenijama mu ljubljene Gibsone, već ima sopstveni brend Wylde Audio. Hoće li nam prezentovati nešto iz kataloga nove firme? Bar neku gitaru majku mu (Wylde Audio će u programu imati i pojačala, kabinete i još po koji deo gitarskog pribora). Četvrto, da li je moguće prevaliti razdaljinu od 50-ak km, u gore navedenom, nesrećnom Meganu bez klime i ne dehidrirati.

Dolazak do Doma omladine daje odgovor na poslednje pitanje. Preživeli smo kuvanje, preživećemo i dodatno kuvanje od betončine oko naše destinacije. A kako vidimo, BLS ima dosta više publike nego što bi mogli da slutimo. Sjajno, ovo obećava.

The Kryptonite Sparks. Da se razumemo, ništa lično, momci su super, kvalitetna svirka za bend koji nije trebao tu da se nađe. Pošten nastup, oni koji su ih gledali, uključujući i mene, znali su aplauzom da nagrade trud. Ipak, ponavljam, izbor predgrupe, specijalnog gosta (kako god da se to već zove), je mogao da bude u najmanju ruku drugačiji. No dobro, idemo dalje.

black-label-society-zoran-stanic30Svetle samo lampe Marshalla. Odlično. Mi volimo kada lampe Marshalla to rade. Malko, tek koji minut kašnjenja i BLS furiozno započinje šou. Sve je jasno kuda ovo vodi. Da ne bih mnogo tupio, pošto svi mahom vole da gledaju fotke, umesto da čitaju impresije nekog fan-boya, koji uveliko kasni sa izveštajem sa koncerta, reći ću samo da Zakk jeste bog, Zakk svira svoje nove gitare, BLS jesu sjajan bend i ono što me je vrlo pozitivno iznenadilo, BLS imaju izgleda mnogo više fanova u nas Srba nego što se moglo pretpostaviti. Sat i po prave muške svirke, profesionalizam na najvišem nivou (mada pomalo hladan odnos sa publikom, ali nema veze, mi ga voršipujemo, ipak je Zakk centralna figura ovog dešavanja) je koncert kakav se samo poželeti može.

Težina rifova koja se oseti na ramenima, ekipa koja funkcioniše kao sat (švajcarski naravno), ludačke, divlje solaže, demonstracija sviranja klavira (jeste, za one koji to ne znaju, gosn. ZW i to radi odlično), mali pad energetskog naboja u tom periodu, ali maestralno priveden koncert kraju, nakon, otprilike, sat i po. Nema bisa, a i ne treba nam, sve smo videli i čuli.

Dakle, čestitke organizatoru kako za sam koncert, tako i za izbor benda. Ono što je na početku ličilo na rizičan potez, pretvorilo se u stoprocentni užitak, navalu adrenalina i za nas muzikante, pokaznu nastavu na temu kako jedan hard rock/heavy metal bend treba da se ponaša, izgleda i svira. Stvarno se nadam da ćemo ih videti još koji put. Stvarno.

Ah, zaboravih da napomenem da je poseta bila sjajna i da je za mene highlight večeri, u ionkao sjajnoj atmosferi, bio završetak “Suicide Messiah” koji je pripao publici. Toliko. Over and out.

Komentari