(FOTO) Crvena čirokana ponovo u Srbiji

Samo nekoliko dana nakon stravične tragedije koja je zadesila Srbiju i nakon tek isteklih dana žalosti, kultni The Exploited je u sklopu Disorder turneje ponovo posetio srpsku prestonicu. Ako dobro brojimo, bilo (im) je ovo sedmo gostovanje u Srbiji, a četvrto u Beogradu. Podsetićemo da su prošle godine bili i na EXIT festivalu. Koncert je trebao da bude održan 7. maja, ali je zbog malopre pomenute situacije odložen za dva dana kasnije, baš na Dan pobede nad fašizmom. Do poslednjeg momenta nije se znalo da li će istog biti ili ne iako je nedeljama unazad bio rasprodat, ali na radost svih prisutnih, rešenje je ipak pronađeno i koncert je realizovan na najbolji mogući način.

Prijatni vremenski uslovi i legendarna bleja i druženje ispred Doma omladine počela je već od 17-18h sati, jer je ulaz najavljen oko 20h zbog nešto detaljnijeg pretresa. Iako je SMP na prvom mestu metal portal, The Exploited rado ispratimo, a da nismo jedini, dokazuje i ogroman broj metalaca na koncertu. Ruku na srce, kroz svoju istoriju The Exploited nisu bili konstantno u okvirima punk žanra nego su često kombinovali i thrash metal, kao i hardcore/crossover zvuk, tako da ima smisla da pokrijemo jedan ovakav događaj.

Tačno u 21h sa bine su krenuli prvi taktovi lokalnih punk veterana Vox Populi. Iznenađujući broj ljudi već na samom početku. Što se samog benda tiče, furiozni (kratki) nastup sa presekom karijere koja traje od 1994. godine. Bend je koncert posvetio poginuloj deci, posebno uz numeru „Budućnost“.

Nakon kraće pauze, nešto pre 22h na binu izlaze neumorni Wattie i ekipa i bez puno priče kreće rokada koja se nije zaustavljala narednih sat i po svirke. Wattie sa svojih 66 godina i nekoliko infarkta iza sebe ponovo dokazuje da nema predaje i time daje lekciju svima. Dupke pun Dom omladine i prava koncertna atmosfera, šutke koje su trajale za vreme kompletnog nastupa su detalji koji su bili očekivani, jer su se naši fanovi i The Exploited odavno stopili u jedno.

Wattie nije mnogo pričao između pesama osim što je najavljivao iste, no i sami znate da je njegov (škotski) naglasak gotovo nemoguće razumeti. Možda nije bilo mnogo priče, ali je bend gotovo u cugu odsvirao 21 pesmu, dok je na bisu izveo još pet. Ako vas interesuje kompletna lista, možete je pogledati ovde. Naravno, izdvojile su se „The Massacre“, „Chaos is My Life“, „Beat the Bastards“ i ona koju su svi čekali – „Fuck the USA“.

U svakom slučaju, još jedno perfektno druženje u organizaciji ekipa MM Concerts/Serbian Hellbangers kojima se posebno zahvaljujemo na gostoprimstvu i prilikom i da upoznamo njuške o kojima smo ovde pričali.

Komentari