Prethodni izveštaj sa koncerta sastava Apocalyptica završio sam rečenicom da su obećali kako će ponovo posetiti Srbiju. I zaista bi tako, Apocalyptica po sedmi put u našoj zemlji, treći put u najvećem gradu Vojvodine. Ovo čisto ako neko voli statistiku.

  • Nastupili: Apocalyptica
  • Lokacija: Kreativni distrikt, Novi Sad
  • Datum: 02.09.2022.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Igor Stanić
  • Video: VidZeen
  • Copyright: SMP, 2022.

Ono što je interesantno je da su ih ovdašnji fanovi poslednja dva puta mogli poslušati potpuno besplatno – koncert na Ušću je 2019. bio u okviru manifestacije Noć muzike, dok je ovaj nastup bio u okviru Kaleidoskopa kulture, manifestacije koja, ako se ne varam, promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture 2022. Sve ovo se dešavalo u nekadašnjoj tzv. Kineskoj četvrti koja je od nedavno preimenovana u Kreativni distrikt a samim tim i zbunilo ljude koji su se neretko nama javljali sa pitanjem gde se koncert zapravo održava. U svakom slučaju, petak, korektno vreme i potpuno besplatan nastup na otvorenom.

U tačno 22 sata je krenuo intro a potom se i prelio u numeru „Ashes of the Modern World“ sa kojom je bend zvanično i otvorio koncert. Moram priznati da je na početku interakcija publika-bend, pa i bend-publika bila poprilično hladna, ali se to na sreću ubrzo promenilo.

Naravno, zaostavština sastava Metallica sa kojom su i izgradili ime je i dalje prisutna na koncertima, te smo ovom prilikom mogli da čujemo „Master of Puppets“, „Nothing Else Matters“, „Seek & Destroy“ i „Enter Sandman“. Mislim da ovde zaista ne moram posebno isticati muzičko umeće čelista koji samo sa Apocalypticom sviraju gotovo 30 godina, ali jednostavno moram izdvojiti bubnjara Mikku koji je jedan izvanredni pretalentovani muzičar i figura sa kojeg je teško skinuti pogled. On je apsolutno dominirao, a svojim dolaskom doneo novu energiju samom bendu. Pored toga, sjajno je što je na turneji sa njima i pevač Tipe Johnson sa kojim sarađuju dugi niz godina, a koji se u više navrata penjao na binu i pevao hitove koje su u prošlosti na studijskim pesmama izvodili neki drugi vokali („I’m Not Jesus“, „Not Strong Enough“, „Shadowmaker“ i „I Don’t Care“). Tipe je i pojavom i glasom u nekom klasičnijem hard rock fazonu ali je zaista lepo „čučnuo“ celoj priči.

Bend je imao tu nesreću da je još uvek aktuelni album Cell-0 objavio pre korone, te da nisu uspeli da ga konkretno ispromovišu što čine na ovoj turneji („En Route to Mayhem“, „Rise“). U svakom slučaju sat i po vremena vrlo, ali vrlo korektnog koncerta. Verujem da je mnogima iz publike (koje je bilo nekoliko hiljada) bio i fantastičan (vrištalo se, pevalo se!), ali sam ih ja pogledao nekoliko puta, pa jednostavno nisam imao taj „wow“ efekat.

Rekoše da će doći ponovo, mislim da im možemo verovati!

Komentari