(FOTO) Povratak u normalu: Grčki bendovi prodrmali Novi Sad

Ne znam za vas, ali mi iz SMP-a smo se baš uželeli svirki, festivala, lokalnih, inostranih, zaista je svejedno. Kakva li će biti ova godina, verujem da to niko u ovom trenutku ne zna, ali je svakako naša preporuka da koristite naredni period maksimalno i posećujete događaje.

Što se prvoaprilskog koncerta tiče, nakon gadnog, kišnog i olujnog dana u Vojvodini, sve se nekako složilo pred sam koncert i „heavy metal thunder“ se nastavio unutar renovirane novosadske Fabrike. Dobro, ovo definitivno nije bio HM koncert, ali je bilo lepo videti gotovo ispunjen prostor sa vrlo šarenolikom masom, mlađi, stariji, pripadnici kojekakvih supkultura, svi su se nekako uželeli dobrog zvuka, a mi smo imali i tu sreću da je nama na turneji zapao petak, što svakako svima više odgovara za dolazak. Ovde ću dodati da već oprobana formula „mi Grčkoj turiste, oni nama stoner rock bendove“ i dalje funkcioniše bez problema, te tu ne bismo ništa menjali.

Puta Volcano

Koncert je sa zakašnjenjem od nekih pola sata otvorio atinski Puta Volcano, heavy/grunge rock koji predvodi Anna Papathanasiou. Ovo je bila njihova druga poseta Srbiji, a sada je akcenat bio na albumu AMMA koji je izašao u nesrećno covid vreme, odnosno 2020. godine. Ova energična četvorka nije krila zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i to pred punim klubom. Ko voli žešći zvuk sa dosta groove elemenata (a naša redakcija to ne krije, hehe), Puta Volcano su mu definitivno bili zvezde večeri iako su na ovoj turneji ipak specijalni gosti zemljacima Naxatras. Sve pohvale i čestitke za nastup, zvuk i odabir pesama. Apsolutno smo dobili sve što jedan bend ovog kalibra može da ponudi. Ako ste ih kojim slučajem propustili, obavezno ispravite tu grešku u budućnosti.

Pre izlaska sastava Naxatras, Obrad Boba Škrbić je ispred domaćina odnosno SKC Novog Sada pozvao sve okupljene da minutom ćutanja odaju počast tragično poginulim rudarima u rudniku Soko. Iskren gest koji su inicirali i sami bendovi.

Naxatras

Solunski Naxatras je žanrovski dosta drugačiji, mekši ali sa širim zvukom. Tempo je svakako mirniji te se Fabrikom ubrzo proširila velika doza psihodelije, progresive i kako to neki nazivaju – space rocka. Naxatras takođe nisu nepoznanica našoj publici, s tim da su se pored velikih gradova poput Beograda i Novog Sada, momci u prošlosti pojavili i na festivalima Mount of Artan (Rtanj, Boljevac) i Vetrenjača (Orom). Dakle, polako ali sigurno su na svakom koraku gradili fan bazu te su došli i do sopstvenih turneja. Koliko znam, oni su ranije bili trio dok već neko vreme nastupaju sa novim članom – klavijaturistom, što je bendu poput Naxatrasa i više nego potrebno. Sastav je promovisao album IV koji je objavljen krajem februara.

Publika je apsolutno u transu uživala do samog kraja, a ovaj događaj je vratio veru da će se stvari normalizovati i da ćemo nastaviti i sa našim (muzičkim) životima.

Komentari