U vremenu kada je klinička slika alternativne, underground kulture, blago rečeno bledunjava i kada je pritisak većine mainstream medija svojim ispraznim sadržajima na duše pripadnika iste enorman, grupna terapija imena joj Festival srpskog podzemlja se pokazala vrlo efektna u borbi protiv gore navedenih pošasti. Sada već tradicionalni dvodnevni događaj koji promoviše mnogo više od samog muzičkog aspekta undergrounda, održan je u renoviranoj novosadskoj Fabrici, koja je na najbolji mogući način ugostila sve učesnike.

    • Nastupili: Dishumanity, Atomski rat, Lednik, Progon, Penetratori, Forgotten Scream, Citizen X, Carnival of Flesh, Oathbringer, Drnch
    • Lokacija: SKCNS Fabrika, Novi Sad
    • Datum: 08-09.10.2021.
    • Tekst i fotografije: Igor Stanić
    • Copyright: SMP, 2021.

Dakle, što se tiče muzičkog dela, 10 bendova, podeljenih u dve petorke po večeri, prisutnoj publici prebacili su tone energije i zaista im se, bez okolišanja, mora skinuti kapa za sve prikazano i odsvirano. Takođe, odziv publike je bio vrlo dobar. Oba dana je, barem iz mog ugla, poseta bila iznad očekivanja. Jednostavno, celokupna situacija donela je određenu dozu sumnje u voljni momenat fanova da se pojave u većem broju na zbornom mestu, ali se na kraju ispostavilo da je moja kalkulacija, na svu sreću, bila pogrešna. Takođe, publici se mora odati priznanje i na bezrezervoj podršci koju su pružili ekipi na bini.

Dishumanity

Dishumanity

A kada smo kod dotičnih persona i bendova, iako ne volim to da radim kada su ovakvi događaji u pitanju, ipak ću sebi dati za pravo da nekoliko bendova bacim u prvi plan, jer realno, ovo je bila i prava prilika da se neke stvari iskristališu, kao što je fakat da je Dishumanity uvek brutalan i ubojit bend. Svetska klasa u svojoj punk/HC/crust branši. Takođe, prvog dana je i Lednik, bend koji  privatno uopšte ne slušam, imao svojih „5 minuta“. Amosfera koju je Lednik napravio bila je neverovatna, te ko ih nije video uživo, propušta dosta.

Festival Srpskog Podzemlja 7

Drugog dana, mada će ovo biti kristalno jasan slučaj sukoba interesa, jer sam profesionalno vezan za ovaj bend, Carnival of Flesh, demonstriraju vrhunski profesionalizam i efektnim nastupom pripremaju publiku za skori izlazak drugog studijskog albuma, za koji sam uveren da neće apsolutno nikoga ostaviti ravnodušnim. Sa njima u tandemu, za atrakciju večeri kadnidovali su se i Oathbringer, old school heavy/epic metal bend iz Kragujevca, sa nekim poznatim njuškama u svom sastavu i sa malo sveže krvi. Bez okolišanja da kažem da je bend ovakvog profila zaista bio potreban domaćoj sceni. Prezentovani materijal, čiji izlazak takođe očekujemo, je sjajan, bar iz onoga što smo mogli da čujemo. Svi znamo da je Stole (Deadly Mosh) jedan od vodećih pevača ovde, ali Oathbringer zrači posebnom energijom i donosi paradoks, da jedan tako tradicionalan pristup metalu, tako osvežavajuće deluje na sceni. Sledeći put samo malo manje piva u pauzama i povremena upotreba štimera i njihov show automatski menja prefiks iz dobrog u vrhunski.

Oathbringer

Oathbringer

I za kraj, da ne dužim više, jer ko nije bio, može atmosferu delimično da omiriše iz priloženih fotki, moramo svi zajedno skinuti kapu organizatorima. U ovom vremenu, izvojevati još jednu pobedu za underground kulturu nije jednostavna operacija. A nekako, Rakiću i ekipi, kada je FSP u pitanju, to polazi za rukom iz godine u godinu.

Vidimo se uskoro ponovo. Nadam se…

(Više fotografija pogledajte na SMP Facebook i Instagram stranicama)

Komentari