Za Festival Srpskog Podzemlja se sa sigurnošću može reći da je jedna od retkih manifestacija koja beleži uzlaznu putanju i razvitak uprkos svim nedaćama koje prate napaćenu populaciju koja obitava van mainstream tokova. Četvrto izdanje je po ocenama mnogih najbolje do sada realizovano, a posebno raduje činjenica da je prebacivanje festa u Novi Sad prošlo u najboljem mogućem redu, što se tiče same organizacije, ali i posete.

  • Nastupili: Dead Joker, Jenner, Nemesis, Alitor, Putrid Blood, Ashen Epitaph, Replicunts…
  • Lokacija: SKCNS Fabrika, Novi Sad
  • Datum: 16-17.03.2018.
  • Tekst: Igor Stanić
  • Foto: Igor Stanić
  • Copyright: SMP, 2018.

Iako je koncert tvrdog zvuka primarni događaj na ovom festu (bar tako mi koji gajimo afinitet prema istom volimo da mislimo), FSP sve više razvija sopstveni koncept usvajajući pod svoj protektorat veći broj muzičkih podžanrova, te postepeno pravi mesta za prezentaciju i manje poznatih umetnika iz različitih oblasti (slikarstvo, fotografija, itd.), koji generalno u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu malo čemu imaju da se nadaju.

Nemesis

Naravno, kao i na svakom događaju ovog tipa, berze stripova, nosača zvuka i sl. su neizbežne, a pored svirki, organizovane su, kako već pomenuh, i izložbe fotografija, projekcija filma, DJ nastupi…

Pošto je vreme prisustva izaslanika SMP-a (i učesnika izložbe), brzo prošlo (hvala Železnicama Srbije), nisam u mogućnosti da detaljnije analizairam svirku svakog benda (drugo veče nastupilo ih je čak 14), niti smatram da ima potrebe za tim, jer je atmosfera bila zaista fantastična, a poseta svakako nikada bolja. FSP nije takmičenje, već manifestacija, jako dobro organizovana,  koja, rekoh već, četvrti put za redom daje pripadnicima underground populacije prostora da bar jedan vikend dišu punim plućima.

Par fotki su tu da posvedoče, a mi se vidimo sledeće godine.

Festival Srpskog Podzemlja

Alitor

Alitor

Dead Joker

Dead Joker

Jenner

Jenner

Nemesis

Nemesis

Replicunts

Replicunts

The Valley

Komentari