(FOTO) Underground black metal misa: Gorgoroth i ekipa poharali Novi Sad!

Norveški čuvari crnog plamena Gorgoroth, uz podršku bendova Gehenna, Sekhmet i Amken, protresli su sinoć novosadski klub The Quarter.

  • Nastupili: Gorgoroth + Gehenna, Sekhmet, Amken
  • Lokacija: The Quarter, Novi Sad
  • Datum: 06.11.2017.
  • Tekst i foto: Jadranka Stanić
  • Copyright: SMP, 2017.

Kako to ume nekada da se desi, lične obaveze i zdravstveni karton dva člana A tima SMP-a dan pred koncert sprečavaju 20% od tone čistog metala (relativno ravnomerno raspoređenih na pripadnike gorenavedenog dvojca), da odrade svoju dužnost prema komandi matičnog portala. Zbog ovoga je onda teret svega pao na jedva primetnog hobita od metar i po. OK, Cico, možeš ti to, ponavljam mantru dok kontrolišem borbeni komplet (muževljev voljeni Nikon i koncertni survival kit za žene) i kudim sudbu, jerbo mi je saopšteno da menadžment benda, bendova, whatever, dopušta samo slikanje iz publike. Nema press-pita za fotografe! Fantastično, zaista sjajno (pogledati visinu/nizinu SMP komandosa, prim. aut.). No, služba je služba…

Prevoz na relaciji provincija – glavna metropola ravnice je takav da u slučaju da se satnica ispoštuje u dlaku, kao što je sinoć bio slučaj, prvi bend, Sekhmet, ostaje bez fotki i redova u izveštaju. Za razliku od njih, Amken, grčki thrasheri su prvi zabaleženi i analizirani. Simpatična ekipa, dobra svirka, taman za perfektno odigranu ulogu benda za zagrevanje.

Gehenna – moj personalni favorit. Malo statičniji nastup, ali meni lično vrhunski osećaj. Uostalom, oko toga se vrti sve. U toku nastupa Gehenne, budno oko obezbeđenja koncerta opaža muke moje i sa osmehom na licu, na Cicino zadovoljstvo i prijatno iznenađenje, ustupa privilegovano mesto za posmatranje koncerta i fotkanje, sve u granicama pravila službe. Pohvaliću takođe dobar deo publike iz istog razloga, jer su mi nesebično pomagali kako bih zauzela kakvu-takvu povoljnu poziciju za rad.

Elem, Gorgoroth. Iako sam osluškujući mogla da izvedem zaključak da međ’ kritičarima ima i nezadovoljnih, meni, koja htedoh da vidim ovaj bend, je i tokom njihove svirke bilo odlično. Nešto slabija koncentracija publike na prethodnim bendovima ovde nije bila slučaj. Dobrano popunjeno, atmosfera na svom mestu, svetlo očaravajuće gadno (dominacija krvavo crvene) i izuzetno dobar kontakt sa publikom. Za moje uši neznatan višak decibela, bez bisa, sve kako treba da bude na underground black metal misi. Ništa ja tu ne bih više dodala.

Black metal koncerti, pogotovo kada su veličine poput Gorgoroth u pitanju, su ipak stvar iznad puke analize tehničkih podataka i statistike. Zapravo, kuckanje izveštaja uz pravljenje rođendanske torte je bio najteži deo misije.

A može li, uostalom, za jednog metalca, pripadnika radničke klase ponedeljak ikako biti bolji? Nope, nikako.

Komentari