(FOTO) Ministry u Beogradu: Energija kao recept za dobar koncert

Iz perspektive povremenog člana i u ovoj situaciji, vođe puta ekipe SMP-a, koncert legendarnog benda poput Ministry predstavljao je jako dobru priliku da se na test stave planerske sposobnosti sredovečnog bračnog para. Sa logističke strane, poduhvat je morao biti realizovan precizno, takoreći u dlaku. Vreme nam je bilo ograničeno sa nekoliko faktora, a tu pre svega mislim na red vožnje Železnica Srbije i prosek godina tima ostavljenog u matičnoj kućnoj bazi sa zadatkom bejbisitinga, te je moralo biti efektno iskorišćeno. Imajući u vidu da sam više godina unazad, da ne kažem čak decenija, Ministry pratila samo povremeno, ovaj zadatak je prerastao na kraju u potpuno zadovoljstvo, sa dva reda prijatne nostalgije. U startu da se razumemo, osećaj je bio vrhunski. Bili fanovi ili ne, pratili ih ili ne, svakome ko je bio prisutan je vrlo brzo postalo jasno zbog čega Ministry imaju svoje mesto u istoriji čvrstog zvuka.

Akcenat ovaj put bacam na nekoliko krucijalnih stvari, jer ovaj izveštaj pišem tek nakon preživljene prve smene koja je na red došla skoro odmah nakon koncerta. Prvo, ova, odnosno poslednja inkarnacija benda svira vrhunski. Zatim, skeptičnost prema Barutani kao prostoru za svirku benda ovog kalibra je nestala sa prva tri takta. Možda je moglo to da se uradi i na drugom mestu, ali što se mene tiče, ceo vajb je bio takav da je sud o izboru prostora u najmanju ruku pozitivan. Treće, uvek je doživljaj videti ovakav bend u akciji. Naravno da godine ostavljaju traga na velikog Ala, ali koga briga i za to, a i za manjak komunikacije, kada je razmena energije između učesnika svirke sa obe strane bine, bila fenomenalna! A publike je, sa druge strane, bilo dovoljno da se koncert proglasi uspešnim i po tom pitanju.

Koncert je počeo bez zagrevanja, bez predgrupe, direktno u glavu, što je po meni ovaj put bio odgovarajuć pristup. Jednostavno je tako. Red starih pesama se preplitao sa novim, sve jednako dobro prihvaćene, i atmosfera se u Barutani sa svakim rifom dodatno zagrevala, što ni potpisnicu ovih redova nije ostavilo ravnodušnom, mada sam ovaj put uspešno izbegla bol u vratu. Doduše, nakon alpinističkog dela misije prilikom silaska sa tvrđave na lokaciju dešavanja, brzo je postalo jasno da će boravak novinarske misije biti nešto kraći nego što je prvobitno planirano, jer je dvojac iz vojvođanske provincije očekivao i mini marš do Železničke stanice, ali to nikako nije moglo da pokvari izuzetno pozitivne utiske sa kojima smo se vratili u ravnicu. Da napomenem samo, zvuk je bio na potrebnom nivou takođe.

I što bi gospodin u ulozi fotografa rekao, suma sumarum, ne verujem da je iko išta imao da zameri, a i iskreno, koga je i briga. Ekipa SMP-a se provela sjajno.

Čestitke bendu, organizatoru i publici.

Komentari