(FOTO) Moonspell i gosti u Beogradu: Veče magije i seksipila

Sa stanovišta članova S.W.A.T. tima SMP-a, izviđačka misija na dobro poznatoj lokaciji za koncerte u nas Srba, trebala je da bude lagano odrađena, bez kolateralne štete i sa verovatnoćom upeha preko 80%. Ispostavilo se na kraju da je uspešnost bila stoprocentna, zadatak lakši nego ikada, a koncert više nego sjajan!

Vođa tima, tačnije moja malenkost, će sada zapravo umesto izveštaja, dati samo kratak presek dešavanja, te par opažanja, jer moram priznati da je drugi član ekpedicije, naš fotograf, sinoć preuzeo inicijativu, pa sumnjamo da će seciranje jedne sjajne večeri zapravo odvući pažnju od foto galerije, jer ipak su u pitanju bendovi koji imaju snažan vizuelni karakter. Prvo, generalni zaključak je da (po slobodnoj proceni) cifra od oko 300 posetilaca nije baš adekvatna imajući u vidu kvalitet dešavanja. Svi znaju da je Moonspell koncertna mašina, ali zapravo su svi akteri, tj. i bendovi podrške The Foreshadowing, Eleine i Phantasmagoria, bili na visini zadatka, što se tiče sviračke strane i nastupa.

Nažalost, Phantasmagoria je svoj nastup odradila pred nedopustivo malo ljudi, a sve što uradili i način na koji su ga uradili bilo je sjajno. Isto važi i za Eleine. Malo veći broj pristunih u publici, a nakon početne rezervisanosti, koja je bila izraženija kod publike, kontakt je uspostavljen i ova nadasve jako simpatična ekipa na čelu sa (u najmanju ruku) atraktivnom pevačicom Madeleine Liljestam, koja je i onaj bitniji deo, vokalni, odradila besprekorno, održala je atmosferu na potrebnom nivou. S obzirom da među ostalim bendovima nije bilo ženskih članova, ova zgodna dama privukla je pažnju svih pripadnika muškog roda, ali sigurno da ni devojke u publici nisu ostale ravnodušne. Logično, nakon nastupa Eleniea, slikanje sa dotičnom gospođicom trajalo je duže nego njihov nastup, a par rečenica razmenjenih sa njom i ostalim članovima benda uobličile su sliku o njima kao jednoj veseloj i sjajnoj družini.

Eleine

Sa Foreshadowing ipak dolazi level up i moram priznati, bez obzira što nisam neki fan benda, a čak i ne poznajem njihov opus baš dobro, vajb njihovog dela koncerta je bio poseban. Odlična svirka, atmosfera je takođe govorila da je na bini jedan zaista kvalitetan bend i da nakon njih ne nastupaju famozni Moonspell, Foreshadowing bi mogli, bar sa sviračke strane, da iznesu koncert kao headlineri. U budućnosti možda i hoće…

Moonspell… Iskreno, a već sam to napomenuo, očekivao sam više ljudi, jer ono što Fernando i ekipa demonstriraju sa svakim koncertom je vrhunski spektakl. Jeste, Fernando je zaista dominantna figura na bini, ali čopor je pre svega kompaktna družina, koja to već jako dugo radi na način koji je mnogim bendovima nedostižan. Strast koja kod njih ne jenjava nikako i koja ih pogoni i ovaj koncert su učinili nezaboravnim.

moonspell-foto-smp-2016-zoran-stanic1

Zaista, ali zaista mi nije bilo pravo da se na kraju suočim sa činjenicom da je ipak koncert moralo posetiti više ljudi. Ovakva dešavanja propustiti je luksuz. Katarza za fanove, pokazna vežba za bendove i muzičare. Tačka. Ko nije bio, mora da žalli, ko jeste zna o čemu govorim, a pošto je sonični doživljaj Moonspella nemoguće preneti adekvatno tekstom, fotke našeg snajperiste će pokušati da onima koji nisu bili u mogućnosti da dođu, dočaraju atmosferu sinoćnjeg dešavanja.

Za kraj, još jednom kapa dole organizatoru, sve je bilo dojajno, mada nismo drugačije ni očekivali od ekipe koja je realizovala veći deo metal koncerata na našim prostorima tokom proteklih godina, a ako je neko pomislio da su četiri benda za veče mnogo, iz prve ruke svedočenje da je sinoć takva formula bila pun pogodak.

Komentari