Mjölnir Promotions je za ovu godinu osmislio jedan simpatični paket, nazvavši ga Progtober. Prvi deo činili su bendovi Orphaned Land, Klone, Matricide i The Mars Chronicles i upravo oni su prošlog vikenda nastupili u beogradskom Domu omladine, u nekada vrlo popularnoj maloj sali, koja je kompletno renovirana i svojim izgledom i zvukom savršena za koncerte ovakvog (manjeg) tipa.

  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Aleksandra i Nora Sremac
  • Copyright: SMP, 2013.
  • Nastupili: ORPHANED LAND + The Mars Chronicles, Matricide, Klone
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 18.10.2013.

Ono što je nesvakidašnje (barem kod nas) je da je koncert počeo na vreme, satnica je ispoštovana maksimalno, te je prvi na scenu, već u 20h izašao The Mars Chronicles iz Francuske. Sastav baš i nije uspeo da privuče više mase, doduše, ne njihovom izvedbom koja je izvrsna, nego su ljudi i dalje cirkali poslednje pivo pred ulazak. Bend svira kombinaciju post metala i alternative i deluje usvirano i zanimljivo.

Nakon njih, nešto potpuno drugačije – sastav Matricide iz Izraela koji je upao na ovu turneju umesto Jordanaca Bilocate. Muzički potpuno drugačiji od ostalih, cepali su svoj groove metal sa jakim uticajima metalcorea. Ran Eliahou, vokal ovog benda, izjavio je da obožava rad i delo Nikole Tesle, te je i nosio majicu sa njegovim likom. U 30-ak minuta sasvim uspešno su predstavili materijal sa svojih EP-eva, a pala je i pokoja mini-šutka.

orphanedland02_fdsasMožda i najpoznatiji bend, pored hedlajnera, Klone, još jedan predstavnik francuske škole, održao je sjajan nastup i predstavio materijal sa mahom poslednja dva ostvarenja Black Days i The Dreamer’s Hideaway. Sjajna kombinacija progressive, post, alternative, groove pa i nu metal zvuka, napravila je pravi uvod u ono što su svi željno iščekivali – Orphaned Land!

Progresivni folk metalci i planetarna atrakcija, po drugi put među Srbima, u nešto izmenjenoj postavi, ali sa mnogo više materijala nego lane. Sastav idealan za popiti koju, opustiti se i razvući osmeh na lice, jer folk melodije koje nam uverljivo isporučuju, jednostavno gode svim čulima i bacaju čoveka u sevdah.

Publika, koje je bilo oko 200, bila je spremna da „zaigra“ već od prvih taktova numere „Through Fire and Water“, da bi naslovna numera novog albuma „All is One“ pokazala da nas očekuje odlično i toplo veče. U nastavku seta, Orphaned Land je (logično) izvodio kombinaciju starih i novih pesama, pa su se ređale „The Kiss of Babylon (The Sins)“, „The Simple Man“, „Brother“, „Birth of the Three (The Unification)“, „Sapari“, „Children“, „Ocean Land (The Relevation)“, „In Thy Never Ending Way“, dok su na bisu (koji je uz onakvu atmosferu bio potpuno zaslužen) izvedene i „The Beloved’s Cry“, „Norra el Norra (Entering the Ark)“, da bi zvanično završili svoj nastup sa „Ornaments of Gold“.

orphanedland01_fdsa

Članovi benda a posebno pevač Kobi, nisu krili oduševljenje podrškom naših fanova, te su i nakon koncerta ostali da se fotografišu, podele po koji autogram, dok se i ispred merch štanda stvorila gužva, što je svakako za pohvalu.

Drugi deo Progtober paketa (23. oktobar) predvodiće sastav Leprous.

Komentari