Alfa i omega jagodinskih deathrash metalaca Infest Zoran „Vandal“ Sokolović kaže da je veoma zadovoljan još uvek aktuelnim izdanjem Cold Blood War, koji je bendu otvorio mnoga vrata za festivale, turneje i dalji razvoj Infest priče, ali i ističe da sledeći album mora zablistati još jače!

– Veliki zadatak je ispred nas, ali nas to ne sputava nikako, jer verujem u sebe i članove benda da će dati svaki deo sebe da se album dovede do što boljeg proizvoda, počevši od rifova, tekstova, solo deonica, bubnja i sl. Polovina albuma je već spremna i lagano se uvežbavaju stvari, menjaju aranžmani, sitnice ispravljaju, ali se napreduje, što je najvažnije. Od prethodnog albuma, svi su malo uznapredovali, došlo je do promene basiste, pa se i tu očekuje drugačiji pristup snimanju bas gitare, drugačijim idejama. Svakako obećavamo svirku bez kompromisa, možda i najsiroviji album do sada, ali ujedno i neke melodije koje do sada nismo baš puno koristili – kaže Sokolović u intervjuu za naš portal.

  • PitanjaIgor Stanić
  • Odgovori: Zoran „Vandal“ Sokolović
  • WebFacebook
  • Copyright: SMP, 2015.

SMP: Infest je po mnogo čemu jedan od top bendova srpske metal scene. Pregršt dokaznog materijala se može izneti na konto ove teze i u njenu korist. Broj svirki odrađenih van granica drage nam i ljubljene Srbije je sada već impresivan. Broj svirki unutar granica iste – takođe. Kako usklađuješ lične obaveze sa obavezama koje idu u paketu sa Infestom?

Zoran „Vandal“ Sokolović: Usklađujem kako god znam i umem. Da mogu da se kloniram, uradio bih bar četiri klona. (smeh) Zaista, bend mi uzima jako puno vremena, a pored toga i posao, trening, privatne obaveze, ali ako zaista voliš nešto i zaista si posvećen, uvek ćeš naći prostora za sve. Ko zaista želi, taj traži način, a ko ne želi, taj traži izgovore. Meni su turneja i svirka jako važni segmenti života. To je moj svet gde se osećam ispunjeno, gde sebe mogu da predstavim onako kako se zaista osećam i sve to uradim sa maksimalnim uživanjem. Drugi članovi benda isto to rade. Mnogo otkaza, mnogo otkazivanja odmora i bolovanja zbog turneja, ali šta da se radi… U našoj zemlji je to izgleda jedini put. Lično ja, ne žalim ni za jednom sekundom izgubljenih odmora, slobodnih dana i sl., jer sam bio tamo gde sam uživao i gde sam širio svoju muziku.

Ima li razlike u pristupu poslu između nas i ostatka evropske scene?

– Sve je to individualno. Ako je neko neodgovoran, nije važno da li je Nemac, Srbin ili šta ja znam. To je stvar vaspitanja koje se nosi iz kuće. Naravno da ima različitih pristupa, pogotovo u ozbiljnim zemljama poput Nemačke, Austrije… Tamo je normalno da ti imaš svoju opremu kada dođes da sviraš. Bez pojačala i svojih činela, pedale, doboša, stalaka i sl., ti nemaš tu šta da tražiš, dok je kod nas u mnogim slučajevima važnije pivo i izlazak u grad, nego oprema koju bend koristi na bini. Odmah će mnogi reći da nemaju para za opremu i mnoge druge gluposti kojih sam se naslušao x puta, ali je pitanje koliko su se zaista mnogi potrudili da sve to pribave. Ko hoće, taj će naći rešenje.

infest-2015

Naši bendovi u odnosu na inostrane bendove? Kaskamo li uopšte za njima?

– Mi imamo ozbiljno dobre bendove i to se vidi na svirkama, albumima koje bendovi izdaju. Naš problem je što je Srbija rupa iz koje je teško izaći napolje, kao i lenjost bendova. Svi bi da snime demo i budu Slayer već sutradan ujutru… Trnovit je to put, ali vremenom se noge naviknu, pa bude lakše. Smatram da naši bendovi ne kaskaju što se muzičke strane tiče, ali što se tiče promocije u medijima, novinama, radio stanicama, mi smo daleko iza Evrope.

Kada smo kod poslovanja van granica Srbije i izdavač Infesta je inostrana kuća. Kako si time zadovoljan?

– Španski Xtreem Music je ozbiljan label i smatram da je album dobro promovisan, što je dalo određene rezultate. Mislim da je naše mesto u Xtreemu, ali videćemo šta vreme nosi. Naši apetiti svakako rastu, ali ne treba ni srljati.

Nema odustajanja, nema kompromisa!

Lično preferiram bendove koji imaju stav, a poznajući tebe, mogu sa sigurnošću da tvrdim da ni u budućnosti kompromisa i odustajanja od izraza i retorike Infesta neće biti?

– Ja sam jako striktan što se Infesta tiče i tvrdim da se moj lični stav, kao i stav benda, neće menjati i ostaje isti do daljnjeg. Nema odustajanja, nema kompromisa!

Ne mogu da odolim da ne postavim par pitanja vezanih za tehnikalije muzičara sa kojima vodim razgovor. Za početak, da li sebe doživljavaš kao gitaristu, instrumentalistu ili autora pre svega?

– Ne bih da se deklarišem kao bilo šta od toga, jer sam ja samo čovek koji svoju muziku pravi u trenutku kad osetim potrebu za tim, kada mi sine ideja I trenutak emocije pretvorim u rif ili stih.

Tvoje oružje za borbu u okviru formacije Infesta podrazumeva koji hardver? Koji su ti omiljeni komadi opreme koje bi rado posedovao, a nemaš ih?

– Iskren da budem, ja sam dugo tražio adekvatan zvuk i mislim da sada imam sve što mi je potrebno, pa ne bih da pominjem bilo šta drugo, jer znam da bih se onda upalio na to i ne bih se smirio dok to ne kupim, a onda ne bih znao gde ću sa svim stvarima i dugovima, hahaha… Custom gitara (Miroslav custom, Vandal signature), Peavy 6505 i Marshall 1960a box. Mislim da je to sasvim dovoljno.

A gorivo? I to pitam sve, pa i tebe. Rakija, pivo, vino, cigarete ili…?

– Pristalica sam dobre domaće rakije, mada može i pivo, samo da nije vruće. (smeh) A cigarete pušim uglavnom kada pijem nešto od navedenog. Druge opijate ne koristim. (smeh)

Ima li Vandal nekog uzora kao muzičar i autor? Mogu li čitaoci SMP-a nešto više da saznaju o tvom muzičkom ukusu?

– Uh, ja sam jako komlikovan što se muzike tiče. Meni su bendovi poput Dismember, Grave, Iron Maiden, Benediction, Cannibal Corpse, Bolt Thrower, Deathchain, Unleashed i mnogi drugi stari Evropski i Američki death/thrash metal bendovi zaista kultni. Ima tu hard rock bendova, blues bendova, black metal bendova… U poslednje vreme sam se navukao na Watain, Ghost, ali opet, malo je mesta u intervjuu da smestim sve bendove koje volim da slušam.

Infest Cold Blood War

Za kraj ti dajem slobodu da kažeš nešto što smatraš da bi trebalo, a ja zaboravio da te pitam. Da anuliramo moguće propuste u razgovoru…

– Veliko hvala svima koji su uz nas sve ove godine, koji prate deathrash legiju i podržavaju underground muziku i pokret. Ništa se ne može stvoriti preko noći. Upornost, bistra glava i mnogo odricanja su siguran put ka svim ciljevima. Nema kompromisa, nema budalaština. Samo napred i samo svojom glavom!

Komentari