Promocija albuma Onward to Destroy, jagodinskih thrash/death metalaca Infest, i dalje traje. Tim povodom, kako je i red, kontaktirali smo Infest ekipu, i Zoki, lider benda, predstavio nam je trenutno stanje u bendu, svoja razmišljanja o metal muzici, religiji i buduće planove.

SMP: Zoki, pre nego što pređemo na predstavljanje i promociju poslednjeg Infest albuma i samog benda, pitanje tehničke prirode – zašto vam je „account suspended“, tj. zvanični sajt nedostupan? Koliko je u ovom trenutku, kada promocija albuma traje, dobro ostati bez zvaničnog sajta i domena?

Zoran: To je pitanje koje često čujem poslednjih dana, ali uradili smo potpuno novi sajt koji će biti postavljen za koji dan, tako da će svi koji su čekali sajt, verujem, biti zajedno sa nama oduševljeni izgledom nove stranice… Hteli smo da to stvarno izgleda dobro, ali je za to i trebalo malo vremena.

Ok, poželeo bih dobrodošlicu tebi i Infestu na stranice Srpskog Metal Portala, pa da pređemo na ono za što smo ovde – vaš aktuelni album Onward to Destroy, objavljen je tokom prošle godine u kooperaciji Grom Records/Zero Budget Production. Moje lično mišljenje o albumu izneto je u recenziji, pa ću sada tebi dati priliku da kažeš koju o njemu – koliko je trajalo snimanje, da li je bilo problema ili su stvari tekle glatko?

Pre svega, hvala puno na onako sjajnoj recenziji! Snimanje je trajalo oko tri meseca, od kojih je mesec dana bilo snimanje, a ostala dva su bila tu za dopune, iznmene i sl. Ali se svodilo uglavnom na dovođenja produkcije snimka do nivoa krajnje profesionalnosti, tj. da svi budemo zadovoljni svakim delom snimka. Neću da kažem da je sve teklo glatko, jer baš i nije. Bilo je tu čekanja da stigne snimak iz Holandije, pa nekoliko pokušaja finalnog miksa koji nam se nisu dopali, pa čekanje na sledeći… Ali kada se sve to završi i kada je album u rukama, sve se to zaboravi.

Da li je postava koja je snimila album i danas ista, koliko ste čvrsto povezani u Infest ideji?

Postava je i dalje ista, a nadam se da će tako i ostati, jer sam sasvim zadovoljan kako svi ostali članovi rade svoj posao u bendu. Pošto tekstove i muziku pišem samo ja, Infest posmatram kao svoje viđenje i shvatanje svega oko sebe, ali to ne bih mogao sam, bez pomoći prijatelja iz benda, koji moju viziju potpuno razumeju, poštuju i podržavaju.

Bilo je tu i nekoliko gostiju na albumu. Kako ste došli na tu ideju, i je li bilo nezgodno realizovati saradnju sa Aad Kloosterwaardom i Harry Maataom?

Prijateljstvo sa Aadom je poteklo krajem 2008., kada smo krenuli sa dopisivanjem preko myspace stranice i tako, malo po malo, krenuli u sve češće i ozbiljnije razgovore, da bi na kraju postali i jako dobri prijatelji, a jedini način koji je lako izvodljiv, a ujedno i sjajan, kako bismo ovekovečili prijateljstvo, bio je da snimimo zajedničku pesmu. Kada sam mu predložio tu ideju, bio je oduševljen i sam je organizovao studio u Holandiji i poslao nam snimak u dogovorenom roku… a snimak te pesme je samo početak saradnje između Sinistera i Infesta, ali o tome ćemo kada se sve malo više razradi. Što se Harry Maata tiče, slučajno se ispostavilo da imamo zajedničkog prijatelja u Poljskoj i sasvim slučajno je došlo do tog kontakta među nama, ali posle par e mailova, odmah se videlo da čovek voli Srbiju i još jedan način obeležavanja poznanstva je bila poklon pesma, koju sam, naravno, odmah prihvatio i snimio.

Kako teče promocija albuma? Postoje li planovi za konkretniju koncertnu promociju, s obzirom da imate dva izdavača, oba poprilično sposobna da vam srede tako nešto?

Naravno da smo sve to lepo isplanirali, a izdavači su svoje obaveze prema nama maksimalno ispoštovali, što se njihovog dela posla ticalo, a ostalo je na nama i promoterima. Do sada smo promociju albuma odradili po Srbiji, Češkoj, Makedoniji, a uskoro idemo za Sloveniju i Italiju, dok ćemo u julu odraditi i kompletan tour, krenuvši od Francuske, Belgije… zajedno sa našim drugarima iz benda Disdained.

Takođe, šta nam možeš reći o dealu koji imate sa Blood Stained Promotion iz Holandije?

BSP je promoterska kuća iz Holandije koja zastupa bendove poput Supreme Pain, Sinister… a ujedno i Infest i Disdained, što se srpskih bendova tiče. Njima se jako dopao zvuk Infesta i ponudili su nam zastupništvo za svirke i festivale po Evropi, koji oni organizuju, a ujedno i njihovi partneri. Uslovi su bili pristojni, tako da smo sklopili dogovor sa njima u nadi da ćemo svoju muziku proširiti svuda.

Kakav je odziv fanova na ovo što radite? A medija?

Ja sam, lično, jako zadovoljan odzivom fanova iz Srbije, Evrope, kao i iz celog sveta, što je samo još jedan znak da su nam izdavači posao sa distribucijom diskova odradili vrlo kvalitetno. Primio sam dosta e mailova, pisama, ponuda za tradeove, odradio dosta intervjua, pročitao mnogo jako dobro ocenjenih recenzija, tako da mogu slobodno reći da sam jako zadovoljan trenutnom situacijom. Nadam se da će se baza naših fanova proširiti svakim sledećim snimkom, svirkom i sl.

infestonward

Infest svira beskompromisni death/thrash metal, i to je jasno. Zanima me vaša ideološka strana, tj. tekstovi. Ko ih piše, i kako bi najjasnije pojasnio krilaticu sa vašeg myspacea: „Jesus Christ Exist No Longer… Slavery To None!“? Hoću reći, ako Isus „ne postoji više“, da li verujete da je postojao nekada? Da ja ne nagađam, prostor za detaljnije objašnjenje, ako ti odgovara ova tema, je tvoj…

Tekstove pišem ja, a uzimajući u obzir da sam zgrožen religijom, crkvama i verskim temama uopšte, u svojim pesmama se trudim da skrenem pažnju na manipulaciju koja se vrši na široke narodne mase posredstvom vere, boga i sličnih gluposti. To je odavno uzelo maha nad ljudima i mislim da je to teško iskoreniti, jer ljudi su čudni što se tih stvari tiče, a ja se samo iskreno nadam da će neko u mojim tekstovima uvideti da možda negde greši, zaslepljen verom. Slavery to No One je pesma i ujedno i moja poruka ljudima da ne bi trebalo da robuju veri, već da se nađu u svojoj glavi i da odluke koje donose ne donose na kontu verovanja u božanstva, već, čovečno, savesno, svojom glavom.

A kad već imamo priliku, još jedno škakljivo pitanje – smatraš li da bi srpski narod opstao bez pravoslavlja i hrišćanstva? Ili jednostavnije, bez religije uopšte?

Mislim da je to samo još jedan izgovor kako bi ojačali svoje mesto u današnjem društvu… Da nije pravoslavlja, izmislili bi nešto drugo, tako da mislim da smo mogli bez problema sve vreme bez njih, a i oni bez nas. Život bez religije bi bio jako bolji i harmoničniji život, bez previše ratova, zloupotreba svega i svačega i sl.

Dobro. Infest, kao što je poznato, nije novo ime na sceni. Niste ni diskografski siromašni, par izdanja je već iza vas. Posedujete li snagu za još konkretnije angažovanje, i nastavak rada uzlaznom putanjom? Ponekad je potrebno i pet albuma da bi se došlo „na svoje“, što bi se reklo…
Mogu slobodno reći da smo sada prepuni snage i da ćemo je iskoristiti u pravljenju dobre muzike, kao što smo do sad i radili. Biće tu još mnogo brzih rifova, mnogo snimaka i izdanja za sve ljude koji nas podržavaju! Mi smo od početka znali u kom pravcu se kreće zvuk benda, tako da smo i dalje na toj putanji, a iskreno, mislim da je nikada nećemo ni menjati. Old school do koske!

Kako usklađujete bend sa dnevnim obavezama? Da li biste bili spremni napustiti sve što radite, i 100% se posvetiti bendu ukoliko se ukaže neka konkretnija prilika?

Kada nešto stvarno voliš da radiš i kada uživaš u tome, vremena uvek za to ima. Svako ko se vadi da nema vremena za sviranje, to je samo izgovor. Svako od nas radi, studira i svi nađu vremena za probe, druženje, svirke, snimanje… Tako da koliko god obaveza imali, bend se mora ispoštovati. Ja bih jako voleo da mogu 100% da se posvetim samo bendu, ali nažalost, ovo je Srbija, a takve stvari su kod nas još nemoguće.

Koliko vežbe je potrebno da bi se zvučalo kao Infest na Onward to Destroy albumu? Neki savet za mlađe metal bendove?

Infest vežba tri puta nedeljno po dva sata, što je sasvim dovoljno da se sav repertoar uvežba kako treba, a još i ubaci neka obrada, uvežba neka nova pesma i sl. Bez vežbe nema prosperiteta. Svaki mladi bend mora da daje svoj maksimum kako bi svoje sviračko umeće pokazao na najbolji način, tako da bih svim mlađim kolegama poručio da što više vežbaju i da samo tako mogu uraditi nešto od sebe. Sada zvučim kao da imam 50 godina. <smeh>

Imaš li omiljenu pesmu na albumu? Neku koju bi, recimo, pustio unucima u budućnosti sa rečima: „evo, da čujete kako je deda svojevremeno prašio“. <smeh>

Uh jako teško pitanje, ali bih verovatno uzeo Slavery To No One. Ta pesma nosi neku posebnu atmosferu i verujem da je većina naših fanova voli.

Kakvi su tvoji ciljevi kojima stremiš sa Infestom? U kojem trenutku bi mogao sesti i reći: „e, to bi bilo to“?

Za sada i ne razmišljam o prestanku rada benda, jer upravo spremam pesme za treći album i ujedno sređujem datume za tour koji ćemo odraditi na leto… Tako da, što se mene tiče, predaje nema još dugo vremena.

Zoki, hvala ti na razgovoru. Ako je ostalo šta da smo zaboravili pomenuti, ili ako imaš neku najavu ili poruku posetiocima Srpskog Metal Portala, sad je prilika. Sve najbolje!

Hvala puno za intervju, bilo mi je zadovoljstvo da odgovaram na pitanja! Uskoro će se pojaviti i kompilacija Tribute to Bombarder, gde će svi naši fanovi moći da čuju kako smo obradili jednu pesmu i posvetili je ovim metal gigantima sa naših prostora! Hvala svima na podršci i posetite nas na www.myspace.com/infestserbia.

REGARDS666

Komentari