Beogradski black metal sastav Kolac ovih dana se priprema za predstojeći nastup na Revolution festivalu u Temišvaru. Bend je takođe u potrazi za izdavačem koji bi realizovao LP varijantu njihovog još uvek aktuelnog albuma Zauvek crni.

Basista benda Kolac, Grob, u razgovoru za SMP je rekao da je album Zauvek crni sve ono za čime su tragali svih ovih godina.

– Album predstavlja našu verziju čistog black metal zvuka, bez izlaska iz davno zacrtanih granica žanra, ali daleko od presviravanja i vrtenja milion puta odsviranih rifova. Bastard Son is Dead je bio dosta siroviji materijal i na neki način je zaokružio „uvodnu priču“ benda. Na momente se na njemu moglo i naslutiti šta sledi na sledećem izdanju. U odnosu na njega, Zauvek Crni je melodičniji, bogatiji različitim aranžmanima, promenama tempa, itd. Vidljiv je napredak u svakom pogledu, a i sami smo primetili da je to zvuk u kome se odlično snalazimo i koji nama lično odgovara. A pritom i reakcije fanova i recenzenata širom sveta nam govore da smo uradili odličan posao – kaže Grob.

SMP: Kaži nam ponešto o istorijatu benda Kolac. Zašto je bilo bitno da domaća scena dobije još jedan black metal bend?

Grob: Kolac je osnovan 2006. godine od strane gitariste i pevača Zloroga i mene, basiste Groba. Bend je zamišljen kao pokušaj dokazivanja da black metal ne mora nužno biti inovativan, originalan i pomešan sa drugim vrstama (ne samo) metala da bi zvučao dobro. Kolac je pokrenut sa jednostavnom željom da se svira black metal onako kako smo mi voleli da ga slušamo, bez izmišljanja i kvazi-eksperimentisanja. Da li je bio potreban još jedan black metal bend? Nas nije briga za to. Nama je bio potreban kao ventil za sav bes koji se u nama sakupio. A kome ne treba, ne mora slušati, prosto i jednostavno.

„Kolac je pokrenut sa željom da se svira black metal onako kako smo mi voleli da ga slušamo – bez izmišljanja i kvazi-eksperimentisanja“

Koliko ste napredovali i sazreli i kao bend i kao muzičari tokom proteklih godina?

– Kolac je kao bend dugo lutao u potrazi za sopstvenim mestom pod black metal nebom o čemu svedoče brojni demo snimci. Kad smo počinjali nismo bili ni tako dobri muzičari, a ni kompozitori i tekstopisci, što se lako da primetiti u ranim radovima. Tokom godina smo radili na tome, nismo odustajali i određena vrsta „uspeha“ je na kraju stigla. Već prvim full-length albumom Bastard Son is Dead, izdatim 2011 godine za Moon Records iz Poljske, privukli smo pažnju na sebe, uglavnom inostrane underground publike i pritom sakupili dosta pozitivnih recenzija po fanzinima širom sveta. Novim albumom se ta priča dodatno proširuje, uglavnom zaslugom već ozbiljno establiranog izdavača kakav je Grom Records. Tehnički gledano, Zauvek crni je izdat leta 2014. godine na kaseti preko naših dobrih prijatelja iz Nigra Mors Productions. Kaseta je limitirana na samo 100 primeraka, a Grom Records se pozabavio CD verzijom albuma. U ovom trenutku smo u potrazi za izdavačem koji bi se pobrinuo za LP verziju.

Kolac - Grob

Ono što se da primetiti u vašoj diskografiji je i nekoliko live izdanja… Koliko ulažete u live svirku? Da li više volite svirati ili snimati pesme?

– Trenutno postoje dva zvanično objavljena live snimka, jedan sa našeg prvog nastupa uživo u klubu Ciklon u Beogradu 2010. godine i drugi koji predstavlja kompilaciju live snimaka sa tri koncerta održana tokom 2013. godine u Beogradu i Novom Sadu. Nama su nastupi uživo izuzetno važni, između ostalog i zbog činjenice da je to najbolji feedback koji bend može dobiti. Tek se tu zapravo čuje koliko bend zaista uživa u tome što radi i koliko je tome posvećen. Sa druge strane, tu se jasno vidi koliko imaš fanova i koliko njima znači to što mi radimo. Reakcija publike govori koliko se bend daje na bini i obrnuto. Za jedan istinski dobar koncert potrebno je da obe strane budu na najvišem mogućem nivou i u tom slučaju niko neće razočaran otići kući. Naravno, da bi se sve to desilo, jako je bitna i ozbiljna muzička podloga. Jednostavno rečeno, ako ne umete napraviti dobru pesmu, pesmu koja može da ponese publiku, džaba sav trud na bini.

„U Temišvaru ćemo ostaviti duše, tela, litre znoja i svu raspoloživu energiju“

Uskoro nastupate na velikom Revolution festivalu u Temišvaru, zajedno sa Negura Bunget, Infest, Avenger… Šta ljudi koji posete isti mogu da očekuju od vas?

– Oni koji su nas već gledali znaju šta mogu očekivati. Ne spremamo nikakvu posebnu set-listu iz prostog razloga što nikad nismo svirali u Rumuniji, tako da će oni koji budu ispred bine imati priliku da čuju jedan svojevrsni „best of“ nastup. Ono što mi možemo da obećamo je da ćemo na toj bini kao i na svakoj drugoj, ostaviti duše, tela, litre znoja i svu raspoloživu energiju. Videćemo kakva će biti reakcija publike, ali kakva god bila, mi ćemo se odlično zabaviti i na bini i van nje. A s obzirom na sjajan line-up ove godine, sasvim sigurno i u prvim redovima na nastupima mnogih bendova!

Podržite autorske bendove!

Da li nam možeš izdvojiti neke mlađe bendove sa domaće scene?

– Hoćemo po abecedi ili nasumično? <smeh> Mladih bendova je ovde uvek bilo i biće, problem je što se na njih često ne obraća pažnja. Metalci ovde imaju tu gadnu naviku da mnogo rađe odu na koncert nekog od gomile tribute bendova da slušaju iste pesme velikih bendova u lošijem izvođenju, nego na koncert mladih bendova koji skupe muda da naprave nešto svoje. Oni ne dobiju nikakvu podršku dok ne naprave značajniji uspeh. To je jedan od razloga što se mnogi od njih i raspadnu posle jednog ili dva demo snimka. Generalno gledano, poruka koju mi uvek šaljemo, pa eto i ovom prilikom: Svi vaši omiljeni bendovi su jednom bili mali, lokalni bendovi, pa isto tako i današnji mali bendovi će jednog dana biti veliki. Podržite ih sada kad im je najpotrebnije, pa makar da bi posle mogli da kažete da ih znate od najranijih dana. Evo i nekih konkretnih imena: Flesh Cult (upravo izbacili prvi EP), Redenik (čeka se vaskrs mrtvog krosovera), Joys of Life (sjajan debi album), Black Youth (čekamo prvi snimak), Alitor (‘oće li taj drugi album već jednom?), Zloslut (ne baš mlad al’ i dalje mlađa generacija), Propast (čekamo dugosvirajući materijal), Terrörhammer (čist UG rokenrol duh), The Father of Serpents (ovo će biti bomba kad se zahukta malo) itd. Sva ostala imena ćete lako naći u svom lokalnom prostoru za svirke.

Komentari