SMP, najstariji domaći muzički portal posvećen najčvršćem zvuku na planeti, danas slavi 20. rođendan! Nastao iz sajta BL-metal.org 25. februara sada već davne 2003. godine, Srpski Metal Portal do danas je ostao glavna destinacija za sve informacije o domaćoj metal sceni i srodnim žanrovima.

Kako je sve počelo

Kraj devedesetih i početak dvehiljaditih, koliko god to neobično zvučalo iz današnje perspektive, obeležio je ubrzan razvoj interneta koji, iako prespor za današnje standarde, postaje dostupan za široke mase, pa je tako i nama metalcima olakšao povezivanje sa istomišljenicima u regionu i svetu. Posvećeni fanzinaši radili su punom parom, YU Metal forum beležio je sve veći broj članova, a sve to pratio je na kioscima Rock i Metal Express u tiražima koji su danas nezamislivi i za mainstream medije. Sve to bio je više nego adekvatan temelj za povezivanje i procvat domaće scene koja je pucala od kreativne energije.

Banja Luka, nezvanična prestonica Republike Srpske kuburila je tih godina kako sa bendovima, tako i sa publikom. O medijima koji bi pružili podršku praktično nepostojećoj metal sceni bilo je suvišno i govoriti, te osim radijske emisije Danger Zone (aktivna i danas, veliki respect!), i par godina kasnije fanzina Scissors, nije postojalo ništa drugo u tom domenu. Ipak, skupilo se dovoljno entuzijazma i energije, te potpisnik ovih redova odlučuje da pokrene BL-Metal.org, sajt koji bi se bavio dešavanjima na BL „sceni“, sa željom da se kroz predstavljanje bendova, recenzije, intervjue i koncertne izveštaje podrži i promoviše sve to i izvan granica Banjaluke.

I dok su Srbija i okolne republike mnogo bolje hvatale korak sa svetom, sajt je jako brzo počeo da pokazuje svoje limite, jer jednostavno nije imalo o čemu da se piše. Ono bendova što je postojalo predstavljeno je kroz biografije i recenzije snimaka, pokriveni su i retki koncerti koji su se dešavali, i postalo je jasno da valja širiti polje delovanja prvo na okolne gradove, a potom i u pravcu Srbije, Federacije BiH i Hrvatske. Rezultat svega toga bila je i DIY kompilacija Forgotten Children, na kojoj su se našli bendovi iz pomenutih republika. CD je danas toliki raritet, da ni moja malenkost nije sigurna da li uopšte poseduje primerak.

Kako bilo, sajt je učinio svoje, i pre svega pomogao da se upoznam sa eminentnim metal entuzijastima iz regiona, počevši od imena poput Branka Rogošića, Max Butchera, Milana „Awaken“ Rakića, Boška „The Vault“ Radišića (RIP), Željka „Ravenlord“ Hornjaka… – usledilo je potom angažovanje i pisanje za beogradski Rock i Metal Express, što je potrajalo do gašenja časopisa, a zatim i za kragujevački Butcherian Vibe, u kojem sam vremenom preuzeo funkciju urednika izdanja. Poštara sam tih godina viđao češće nego bliske prijatelje – na moju adresu redovno su stizali fanzini, kasete, diskovi, razni materijal koji sam predstavljao u novoj rubrici „region“ na BL-Metal.org sajtu.

Rađanje SMP-a

U nekom trenutku, kada je sadržaj iz regiona postao praktično sve o čemu se pisalo na sajtu, postalo je jasno da BL-Metal.org valja dići na viši nivo, i nakon konsultacija i moralne podrške pre svega od strane Branka Rogošića i saboraca koji nažalost više nisu među nama – Nebojše Tasića Tase (Tornado) i Boška Radišića (The Vault Zine), krećem u izradu Srpskog Metal Portala. Bio je to poprilično mukotrpan posao – web dizajneri starije generacije dobro znaju kako je prebacivati stranicu po stranicu HTML sadržaja, jer je to bilo vreme pre modernih CMS sistema i baza koje se relativno lako migriraju u nove platforme. Više od 500 stranica sadržaja, jedna po jedna su se kopirale i prebacivale na novi sajt, i 25. februara 2003. prva verzija Srpskog Metal Portala na današnjoj adresi ugledala je svetlost interneta.

Originalna zamisao, a od koje se nije odstupilo ni do današnjih dana bila je predstavljanje i promocija metal scene sa prostora Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kroz recenzije, intervjue, koncertne izveštaje, te podrška fanzinašima, organizatorima koncerata… generalno svaki segment koji je na ovaj ili onaj način povezan sa domaćom metal scenom trudili smo se da ispratimo i adekvatno ispoštujemo. Takođe, plan je bio i da se konačno formira tim, odnosno redakcija koja bi se uključila u projekat, s obzirom da je do tog trenutka sve to bio one man show. Među prvim saradnicima portalu se priključio pomenuti Boško Radišić, a potom i Darko Živković, autor fanzina Theory of Chaos i urednik emisije Teorija Haosa na Radiju Kikinda. Darko jako brzo dobija funkciju zamenika glavnog urednika na kojoj se zadržao do danas.

Nebojša Lakić i Darko Živković

Zajedno od početka… Laki i Darko

Nabrajati sva imena koja su kroz ovih 20 godina pisala za portal poprilično je nezahvalan posao. Fanzinaši, muzičari, metal posvećenici, na ovaj ili na onaj način dobili su svoju priliku i sarađivali smo na obostrano zadovoljstvo. Mnoge je entuzijazam napustio tokom godina, da bi se sve to iskristalisalo i SMP danas ima stabilnu redakciju iskusnih i prekaljenih metal vukova (i vučica) koji su tokom godina sticali iskustvo u raznim sferama vezanim za muziku – od sviranja u bendovima, do organizacije koncerata, snimanja spotova i drugih promotivnih aktivnosti usko vezanih za ovu oblast. Ovde valja naglasiti da smo uvek otvoreni za saradnju, te ako vam je metal u srcu, i imate želju da se pridružite redakciji i oprobate u pisanju ili fotografisanju koncerata – javite nam se.

Projekti

Rane verzije SMP-a (sajt je do sada četiri puta kompletno redizajniran) u sekciji Scena obuhvatale su i biografije bendova, članove, foto galerije, ali vremenom se od tog koncepta odustalo zbog čestih promena članova ili statusa bendova. Sistem je pojednostavljen, pa se nakon skupljanja podataka iz raznih izvora kreirala Arhiva srpskih metal bendova od A-Z, gde su pored naziva benda, navedeni i žanr i grad iz kog sastav dolazi. Ovakva arhiva ne postoji nigde drugo, dok je njena važnost za svakoga ko se interesuje za domaću metal scenu neprocenjiva.

Only We Can Solve This Problem - Tribute to EyesburnTokom godina rodila se ideja i o online izdavačkoj kući, te SMP svoje delovanje proširuje i na izdavaštvo. SMP Music etiketa pokrenuta je 25. septembra 2010. godine, i kroz istu je objavljeno ukupno 21 izdanje. Kompletan materijal koji se realizuje kroz SMP Music je besplatan za preuzimanje, a ideja je da se domaćim bendovima koji neupitno poseduju kvalitet pruži prilika da svoje izdanje promovišu pred širom publikom nego što bi to uspeli sopstvenim resursima. Ovo je bilo posebno važno u svetlu gašenja raznih domaćih izdavačkih kuća na koje su bendovi ranije mogli da računaju, počevši od Rock Express Recordsa, pa na dalje.

Kroz SMP Music, između ostalog, objavljena su i dva dela kompilacije Serbia Goes Heavy (1 i 2), koji su obuhvatili najbolje demo bendove tog vremena. Ove kompilacije nastavile su tradiciju započetu sa već pomenutom Forgotten Children, kao i kultnom Scream Until YU Like It, koju je realizovao Rock Express Records. Pored brojnih sjajnih izdanja (od zaborava smo npr. sačuvali nikad objavljeni album benda Hetera, te solo projekat Amaranth Danila Nikodinovskog), ponosni smo i na Only We Can Solve This Problem (Tribute to Eyesburn) izdanje na kojem je 10 bendova odalo počast jednom od najboljih domaćih sastava svih vremena.

Kuda dalje

SMP je nesumnjivo svedok jednog vremena i jedne scene, i gledajući unazad, poprilično je neverovatno da je opstao 20 godina u sredini poput naše. Portal do danas funkcioniše isključivo zahvaljujući entuzijazmu ekipe koju odavno vidim kao članove porodice, a ne kao saradnike. Hosting i domen plaćamo iz sopstvenih džepova, sajt nije marketinški ni komercijalno sponzorisan od bilo koga, što nam je dalo mogućnost nezavisnog delovanja i beskompromisnih stavova koje iznosimo na ovim stranicama.

Portal i danas beleži veliki broj poseta iz zemlje i inostranstva, i odavno je postalo jasno da je ovo mnogo više od usputnog hobija – ovo je životni projekat koji će da traje dok god bude imalo smisla, a nakon što smo ostali poprilično usamljeni, tim više sve ovo dobija na još većoj važnosti za opstanak i status domaće metal scene. Preživeli smo uspon i pad skoro svih domaćih metal medija, počevši od onih najvećih (Rock i Metal Express, srpska edicija Metal Hammera, Explosive…), do brojnih fanzina i časopisa (Butcherian Vibe, Nocturne, Metal Sound, Hornburg, Ravenlord…) koji danas, nažalost, više ne postoje. Pojava društvenih mreža svakako je olakšala komunikaciju, i mlađim bendovima pružila mogućnost da samostalno promovišu svoj rad i dopru do šireg kruga publike, ali specijalizovani sajtovi poput SMP-a igraju i igraće bitnu ulogu i u vremenima koja predstoje – u to sam siguran.

Na kraju, ostaje da se zahvalim(o) svima koji su na ovaj ili onaj način ostavili traga u radu portala tokom ovih 20 godina. Hvala i svima vama koji nas čitate, kao i raznim saborcima iz drugih medija, koncertnim organizatorima i promoterima, odnosno svima onima koji ulažu svoje vreme i energiju u održavanje plamena metala na ovim prostorima! Živeli, i da se čitamo bar još ovoliko godina. 😉

Nebojša Lakić, glavni i odgovorni urednik SMP-a

Redakcija i saradnici: Darko Živković (zamenik glavnog urednika), Igor Stanić, Zoran Stanić, Jadranka Stanić, Slobodan Trifunović, Sava Karadžić, Branislava Brandić Živković, Jelena Petrović, Adam Drvenica, Anja Perović, Oliver Dejanović, Danilo Nikodinovski

Komentari