Zoran Perin, web developer iz Beograda i gitarista progressive metal sastava Asymmetry, predstavio je jedinstven projekat – virtuelnu mapu metal bendova širom sveta.

Sajt je pokrenut na adresi metal-map.com, i trenutno se na njemu nalazi više od 120.000 metal bendova sa svih krajeva planete.

– Odavno mi je palo na pamet da bi bilo interesantno videti jednu ovakvu mapu. Zapravo, moja inicijalna ideja je bila da napravim mapu na kojoj bi se detaljnije video raspored bendova i gustina po državama/regijama, s tim da bi bili uključeni i gradovi, te da se tako stekne dobar uvid u neke demografske i sociološke aspekte koje često, kao fanovi muzike, ne uzimamo u obzir, a koji mogu da daju odgovore na pitanja kao što su „iz kojih regija potiče najviše bendova“ ili „da li je blizina većih gradova presudna za nastanak bendova“ i slično – kaže Zoran za naš portal, i dodaje da je problem koji se u startu nametnuo bio nedostatak preciznih podataka i arhiva.

– Ovu prepreku sam delimično prevazišao, ali sam shvatio da će mi za sortiranje podataka i iznalaženje najboljeg načina prikaza toliko velikog broja podataka (oko 120 hiljada bendova) trebati još vremena, te sam odlučio da ovo pomerim za kasniju verziju mape, a da sada krenem sa „lakšom“ verzijom pa ćemo videti za dalje – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, primarni izvor za mapu bio je Metal Archives, najveća online baza metal bendova.

– Metal Archives posećujem već mnooogo godina, ali je fundamentalni problem bio to što oni nemaju „javno“ dostupan izvor podataka, tako da sam morao da se snađem i na neki način dovučem podatke u svoju bazu, odakle se sada serviraju korisnicima. Ovo je dosta dugotrajan proces, posebno što moram da ga radim više puta, jer neke stvari nisam u početku „skidanja“ dobro podesio i slično. Dalje, izabrao sam da napravim nešto što se naziva SPA (single page application) tako da je sve što se na sajtu vidi zapravo javascript aplikacija koja sa bazom komunicira preko zatvorenog API-ja koji servira podatke korisniku na zahtev. Uz sve ove tehničke detalje, malo sam se i pomučio sa UX delom priče, jer sam morao da pronađem adekvatan način da prikažem sve podatke i da bude jednostavno za korišćenje. Da li sam u tome uspeo videćemo po reakciji posetilaca sajta. Projekat sam radio nekoliko nedelja, uz naravno posvećivanje istom u slobodno vreme, a kao što rekoh, najviše vremena mi je otišlo na skupljanje i procesiranje podataka – objašnjava Zoran, i dodaje da mapa u ovom trenutku nije potpuno automatizovana.

Metal Map Srbija

– Za sada je stvar poluautomatska. Razlog zašto je „polu“ je to što ipak moram da pregledam podatke (makar na uzorku) koje dovučem sa MA i da ih prepakujem u format koji meni odgovara. U tom smislu, odlučio sam se da to radim periodično, tako da ću verovatno dva puta mesečno raditi ažuriranje podataka što smatram dovoljnim, jer je velika većina podataka već prisutna. U planu jeste opcija da bendovi mogu da šalju svoj update i to je ono na čemu trenutno radim, no tu je najveći problem kako spojiti podatke za MA i one koje dobijem, bez ručne intervencije – ističe Zoran.

Posla, očigledno, ima još dosta, a na sajtu je navedeno da je sve još uvek u beta fazi.

– Dok ovo pišem u pozadini se „kopaju“ dodatni podaci za bendove, kao što su diskografije, biografije, članovi, itd. tako da će sledeći update sadržati i sve ovo što sam nabrojao za svaki bend, te će posetioci moći da pročitaju mnogo više o bendovima. Dalje, u planu je i otvaranje forme preko koje će korisnici moći da šalju update podataka (ili da dodaju nov bend). Naravno da ima ideja i planova za proširenje, ali videćemo. Sve ovo je uslovljeno količinom vremena, jer me čeka još jedan projekat, a to je novi album mog benda A|Symmetry na kome smo počeli da radimo, tako da mi se čini da je pred nama još jedan uzbudljiva godina (ili dve-tri) – zaključuje kroz smeh naš sagovornik.

(SMP)

Komentari