Hor osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda izazvao je pravo oduševljenje kod ljubitelja metal muzike, svojom izvedbom klasika legendarnih imena kao što su Scorpions, Manowar, Bruce Dickinson i drugi!

Naime, snimci dečjeg hora iz pomenute beogradske osnovne škole osvanuli su ovih dana na YouTubeu, a mališani su, uz pratnju klavira, gitara i drugih instrumenata, te uz podršku dirigentkinje Jovane Obradović, u proteklom periodu izveli, između ostalih, Manowar numeru „Heart of Steel“, Scorpionsovu „Humanity“, Bruce Dickinsonovu „Tears of the Dragon“, te nekoliko domaćih klasika bendova EKV, YU Rock Misija i druge.

Povod za poslednji koncert bila je svečanost povodom 40 godina postojanja OŠ „Ivo Andrić“.

Dirigentkinja hora, nastavnica Jovana Obradović za SMP kaže da je izbor pesama koje će se naći na repertoaru uglavnom njen.

– Radim isključivo numere koje i ja volim i u kojima uživam. Najčešće te pesme nose neku snažnu poruku, pošto smatram da je veoma važno da deca u tom uzrastu na sve moguće načine upijaju znanje o pravim vrednostima. Takođe, moram da odaberem ono što je u skladu sa njihovim godinama i glasovnim sposobnostima, pa izbegavam ljubavnu tematiku ili pesme u kojima ima nepristojnih reči – kaže Jovana za naš portal, i dodaje da deca izuzetno dobro prihvataju sve što se radi.

– Čak i posle više meseci ili u narednim školskim godinama traže da tokom časa ponovo pustim neke od tih pesama, kao i pesme istih izvođača koje su u međuvremenu sami otkrili. Pritom, to nisu samo deca koja pevaju u horu, već i deca koja su deo publike. Takođe, pomenula bih i to da u školi imamo izuzetnu podršku i direktora i celog kolektiva. U mnogim situacijama daju nam „vetar u leđa“ svako na svoj način. Kod nas u školi zaista niko ni najmanje ne sputava kreativnost, već nam je pruženo potpuno poverenje i sloboda da se umetnički izrazimo. Neki od njih po prvi put čuju za određene izvođače, ali im se pesme dopadnu. Ove godine su pomagali svi, od nastavnika stranih jezika, preko nastavnika likovne kulture, do nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja – priča nam Jovana.

Na snimcima koji su objavljeni na YouTubeu, osim hora, čuje se i nekoliko instrumenata.

– U prvom planu su moj kolega Branimir Đokić (klavir) i sada već bivši đaci Jana Milenković (klavir) i Aleksa Ocokoljić (gitara), koji i dalje sviraju sa nama kad god je potrebno i uklapaju svoje srednjoškolske obaveze sa našim nastupima. Osim njih, gitare i udaraljke sviraju sadašnji učenici, a nadam se da će i oni nastaviti da dolaze na probe i po završetku osnovne škole. Kada se sve to spoji sa školskim horom koji ove godine broji preko 100 članova, dobije se fantastična energija koju je teško preneti na snimak. Ima i grešaka i nepravilnosti u našim izvođenjima… Ali ono što je najvažnije, ljubav prema muzici i osećaj da smo na nekom zajedničkom putu nikada ne izostane – zaključila je naša sagovornica.

Kako bilo, mi smo više nego oduševljeni celim projektom, i ovom prilikom upućujemo sve pohvale organizatorima i idejnim tvorcima, nastavnom kadru, kao i klincima koji su ove legendarne kompozicije predivno izveli. Zaista lep primer širenja kulture u sveopštem ludilu i moralnom rasulu u kojem se država Srbija danas, nažalost, nalazi.

(SMP)

Komentari