U okviru druge takmičarske večeri devetog izdanja banjalučkog Demofesta publici se predstavilo 16 sastava, a prolaz u finale i šansu da osvoje vredne nagrade izborilo je šest bendova.

Prema mišljenju žirija, najubedljiviji su bili sastavi Mnogi drugi (Zagreb), 3 kapljice (Novi Sad), Ki (Kumanovo), Pig Pop (Zagreb), Sila nečista (Solin) i Multi Cultus (Banjaluka).

Time je i kompletirana lista finalista, nakon što je prethodne večeri šest bendova već obezbedilo prolaz u finale ovogodišnjeg Demofesta.

Nakon takmičarskog, nastavljeno je sa revijalnim delom programa, u okviru kojeg su nastupili bendovi Rezerve (drugoplasirani sastav sa prošlogodišnjeg Demofesta), gothic rock ikone The Sisters of Mercy, da bi svirački deo zaključio veseli Kolja i (njegovi) Grobovlasnici.

SMP utisci

I drugo veče Demofesta obeležila je zavidna poseta, pozitivna atmosfera, odličan zvuk sa bine (u tehničkom smislu, za početak) i besprekorna organizacija.

Takmičarski bendovi očekivano su dolazili iz dijametralno suprotnih svetova, pa se od zastupljenih žanrova moglo čuti sve i svašta, ali konačno i heavy metal, kog je jasno i glasno zastupala Sila nečista, ekipa iz Solina, u numeri “Hevy Metal Pobjeda” (nije gramatička greška, već je naziv pesme upravo takav). Klasična HM paljevina sa refrenom koji je idealan za horske momente na relaciji bend-publika, pa je bilo zanimljivo gledati kako deo publike koji sa pomenutim žanrom nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka na glas peva “Heavy metal – u mojim venaaamaaa”. Veseo bend, očigledna zajebancija, ali pesma je više nego pristojna, odnosno pravi hit na prvu i urezuje se u mozak momentalno. Pomalo neočekivano prođe Sila nečista i u finale, pa ostaje da vidimo da li će na Demofestu da se desi kakva slična situacija kao onomad sa Lordijem na Evroviziji.

Pohvalimo i Makedonce Ki (iz Kumanova), čiji je mračni alter rock zvuk uz energičan nastup pozicionirao ovaj bend u sam vrh kada je o kvalitetnim mladim sastavima reč. Odlično, i više nego zaslužen prolaz dalje.

Ovde bih izneo razočarenje zbog eliminacije zagrebačke ekipe Bad Mushrooms, koja je i prošle godine nastupila u takmičarskom delu Demofesta, ali eto, nikako im se ne da da pridobiju naklonost žirija. Što je poprilično neobjašnjivo, imajući u vidu da bend ima više nego izgrađen zvuk, uhodan nastup i vizuelni identitet kakav i priliči retro rock sastavu na tragu najboljih momenata Uriah Heep, Black Sabbath, pa i Bijelog dugmeta (proverite ih ovde).

Ostatak takmičarskih bendova, barem na autora ovih redova, nije ostavio neki naročit utisak, sem donekle SMF-om inspirisanog stanovitog benda čiji tekst se bazirao na činjenici da je čoveku umrla žena te da nije bio pozvan na sahranu. Zanimljivo, baš kao i sastav koji je izveo pesmu u trajanju od nekih – 7 sekundi…. A nije reč o grindcore sastavu!

Večeras je, dakle, na redu konačni okršaj, pa ostaje da vidimo koji će to bendovi otići svojim kućama sa titulama i vrednim festivalskim nagradama.

Gothic zvuci u Banjaluci

Kada je reč o revijalnom delu festivala, nakon takmičarskih, binu je preuzeo sastav Rezerve. Nimalo inspirativno za autora ovih redova.

Posle Rezervi, koncert kojem smo se najviše radovali, kada je reč o nastupu svetskih imena na devetom Demofestu – kultni gothic rockeri The Sisters of Mercy obojili su tropsko letnje veče u mrak (zvukom) i maglu (u pravom smislu reči, s obzirom na svesrdnu upotrebu dim-mašina i prigodnog lighta). Ovaj sastav ušao je u moj život još u osnovnoj školi i pesme kao što su “More”, “Temple of Love”, “Marian”, “Dominion” ili “Lucretia, My Reflection” prate me kroz isti od tada, i bilo je veoma prijatno iznenađenje videti ove veterane na spisku Demofest bendova ove godine.

Iako su mišljenja o kvalitetu samog nastupa podeljena, kako sam stekao utisak u razgovoru sa upućenim u rad ovoga benda, ja sam zadovoljan, odnosno, od benda koji je toliko dugo na sceni i koji je već duže vreme na zalasku karijere, ne može se ni očekivati energija i strast kao da se radi o tinejdžerima u punoj snazi. Zvuk je bio veoma dobar za ono što Sistersi rade, a izmaglica i prilagođena rasveta postavili su atmosferu kako treba. Jedina zamerka išla bi u pravcu, ne glasovnih mogućnosti Andrewa Eldritcha koje nikada nisu bile upitne, koliko u njegovoj prisutnosti u razglasu, jer ga je svirka često potpuno “pojela”, pa se čuo tek negde tamo u pozadini, zakopan ritam mašinom i gitarskim/bas gruvanjem.

the-sisters-of-mercyKomunikacija sa publikom bila je praktično nepostojeća, pesme su se ređale jedna za drugom, ali na tome nema šta da im se zameri, jer nije ovde reč o bilo kakvom bendu, već o sastavu koji već decenijama istražuje i prezentuje nam mahom mračne vizije, pa se tu “dobro veče Banjaluko, baš nam je lepo ovde, hvala vam svima, divni ste” komunikacija nimalo ne uklapa.

Kao što rekoh, sasvim solidan nastup veterana rock gothice, baš kao i repertoar, u kojem su, za početak, bile sve pesme pomenute na početku ove priče, ali i cela gomila ostalih. Gothic u Banjaluci nije nešto što se vidi tako često (ako ikada!), pa sa te strane još jedan plus organizatoru što su omogućili da se nastup ovih legendi vidi i u najvećem gradu Srpske, prvi, a verovatno i poslednji put.

Svirački deo druge večeri kompletirali su Kolja i Grobovlasnici, čiji nastup su mnogi prisutni očekivali sa nestrpljenjem, posebno oni kojima je pristup muzici i priča koju guraju Sistersi potpuna nepoznanica.

Suma sumarum, drugo veče Demofesta dobija najveće ocene. Videli smo nekoliko perspektivnih sastava u takmičarskom delu (čak i prema SMP kriterijumima, koji se najčešće veoma razlikuju od onih koje zastupa žiri ovog festa), i jedan kultni svetski sastav kao što je The Sisters of Mercy. I sve to – potpuno besplatno.

Poslednje večeri Demofesta očekuje nas, dakle, sudar 12 takmičarskih bendova i proglašenje najboljih, nastup prošlogodišnjih pobednika – alter rock metalaca Nord, zatim nastupi sastava Bombaj štampa i ZAA, kao i performans švedske atrakcije Mando Diao.

(Nebojša Lakić / SMP)

Komentari