Deveti Demofest počinje 21. jula u Banjaluci i trajaće tri dana. Ovogodišnji line-up, između ostalih, čine i svetska imena poput Mando Diao, Dub Pistols i The Sisters of Mercy, a organizatori su se i ove godine potrudili da ispune i najneobičnije prohteve svetskih zvezda.

– Najskromniju rajder listu dostavio je sastav Dub Pistols, ali i na njoj se nalazi nekoliko vrlo interesantnih stavki. Tako su britanskoj eleckro rock ekipi u prvom planu napici: pivo, votka i australijsko vino, ali i sokovi i energetski napici. Iako u pogledu hrane i pića nisu preterano zahtevni, po pitanju njihovog serviranja jesu, pa insistiraju na posudama i čašama od materijala koji ne zagađuju okolinu. Kao pravi predstavnici ostrva sa kojeg potiču, Dub Pistols su zatražili i mogućnost da sami sebi skuvaju čaj – ističu organizatori i dodaju da je pomenuti topli napitak važna stavka i za njihove sunarodnike, gothic legende The Sisters of Mercy.

– Iako dele ljubav Dub Pistolsa i prema pivu i australijskom vinu, članovi rock sastava iz Lidsa su naglasili da pažljivo biraju kada piju druga alkoholna pića, pa tako kvalitetni rum konzumiraju samo ponedeljkom, sredom i petkom, dok ostalim danima preferiraju škotski viski. U ishrani, međutim, mnogo više pažnje obraćaju na zdravlje, pa očekuju da ih na Demofestu dočekaju žitarice, bademovo mleko, vegeterijanska šunka, rendani đumbir i tačno tri limuna, s tim da žele i sendviče, kroasane, čips i umake – navodi se u saopštenju organizatora i dodaje da su članovi ovog benda još posvećeniji scenskom nastupu, za koji su im neophodne ogromne količine dima, kao i brojni scenski reflektori, koji moraju da budu raspoređeni na precizno određene pozicije.

– I sam izlazak na Demofest binu imaće zanimljivu uvertiru, jer su žestoki Britanci tražili „sobu za zagrevanje“ u backstageu, i to u bukvalnom smislu reči – jednu prostoriju opremljenu grijalicama, bez obzira na doba godine i julske vreline – saopštili su organizatori Demofesta.

Mando Diao, sa druge strane, prepušta domaćinima slobodu uređenja backstage prostorija, uz poziv da budu maštoviti i kreativni. Jedino što ne prepuštaju slučaju je televizija, jer bend izričito zahteva pristup velikom broju sportskih TV kanala.

– Njihova rajder lista je prilično šarolika, jer vegani i vegeterijanci čine skoro polovinu ekipe od 16 članova koji dolaze u Banjaluku. Zbog toga ih prvenstveno zanimaju zdrava jela, a nakon nastupa energiju planiraju da nadoknade tajlandskom hranom, sušijem i svežom pastom. Uz litre crvenog i belog vina, šampanjca, proseka i ruma, Šveđani žele da se upoznaju i sa lokalnim pićima, pa će ih na njihov zahtev u frižideru dočekati i flaše banjalučkog Nektar piva – navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Mando Diao, The Sisters of Mercy i Dub Pistols će nastupiti u revijalnom programu najvećeg regionalnog festivala demo bendova. Uz njih, na tvrđavi Kastel će svirati i Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, Bombaj štampa, ZAA, Nord, Rezerve, S.K.A. te 35 demo sastava, koji će se takmičiti za vredne festivalske nagrade.

(SMP)

Komentari