Knjaz je pevač (u početku banjalučkog, a potom regionalnog) black metal sastava Zvijer. Aktuelna postava svela se na dvojac (pored Knjaza, za ostale instrumente i produkciju zadužen je riječki bubnjar Insanus), koji je nedavno izbacio album Navia (Zadah Jalovog Svijeta) pod okriljem australijskog izdavača Seance Records. Pored Zvijeri, Knjaz je u prošlosti radio sa brojnim banjalučkim i regionalnim black metal bendovima i projektima, kao što su Sahrana, Goat Ritual, Macabrum, Satan, Black SS Vomit, Odium Malum i drugi.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Težak je, zaista težak zadatak izdvojiti samo tri izdanja sa srpske metal scene. Kako u prošlosti, Srbija i danas ima zastrašujuće dobre bendove poput Zloslut, Propast, Nadsvest koji konstantno izdaju sjajne albume. Naravno, danas je scena aktivnija, sa povećanom upotrebom interneta i svega popratnog oko tog fenomena, i razvila se u zaista respektabilnu pojavu u Evropi. Uspio sam nekako izdvojiti tri izdanja koja su ostavila najveći uticaj na mene.

Maroth – Krst u plamenu (Awaken, 2003)recenzija

K’o danas se sjećam da je drugar nabavio ovu kasetu negdje u smiraj 2003. ili u januaru 2004. godine. Zove me i govori: „Kupio sam kasetu nekog benda iz Srbije, imam tekstove u bukletu, ali i dalje ne znam šta ovaj ludak pjeva“. To je bilo to… Što bi narod rek’o: „Kupljeno!“. I zaista bi tako. Kada sam prvi put čuo „Mačem kroz srce“ koja otvara taj demo, znao sam da je to „to“, i da će ovaj materijal izdržati test vremena kod mene. Tako i bi. Mislim da nijedan demo pored ovoga i Mardukovog „Fuck me Jesus“ nisam više poslušao u životu. Stambolije su jebali znanje svima. Nije ovaj demo ništa inovativno donio ni u Srbiju ni u black metal generalno, ali je pokazao da i scena ovdje može imati zaista divlje i varvarske bendove kada se malo posveti radu. Ja se obično prvo oduševim na tekstove izdanja, a Maroth je to doktorirao na ovom demo snimku. Iako je i demo Vražijeg kruna od Zaklana sjajan, mislim da mi nikada ništa neće pomjeriti Krst u plamenu sa broja jedan demo izdanja u metalu.

„Istok i zapad, strašne kandže
mačevima svojim sekli su glave.
Vrisak i vapaj natopiše zemlju
teškom krvlju, sačiniše reku.
Iz reke crvene nikoše mržnja i prezir
prema svetom krstu.
Brat brata sekoše,
gazeći u sopstvenoj krvi
udišući je svojom snagom
dok je sečivo mača plakalo
kroz majčino srce.“

May Result – Svetogrđe (Rock Express, 2004)recenzija

Čast albumima Slava Smrti i Tmina, ali mišljenja sam da May Result može izdati 50 albuma i opet neće nadmašiti Svetogrđe. Taj album je savršen od prve do posljednje sekunde svog trajanja. Nema nijednog lošeg momenta na ovom izdanju. Slavizam i slovenska istorija prožeta mržnjom prema dogmatskoj religiji i odličnom verbalnom izrugivanju svega što se danas ovcama prodaje pod „svetost“… ne može se uraditi (mnogo) bolje od toga. Glad čiji vokal volim je ovdje bio na svom vrhuncu, čovjek je svu zloslutnu i turobnu atmosferu još dodatno iznio fantastičnim glasovnim segmentima. Onaj vrisak (znaju koji su slušali) u pjesmi „Zloslut“ je nešto najmučnije (u pozitivnom smislu) što sam ikada čuo. Kada u retrospektivi pogledam sve materijale ove ekipe, naravno da skidam kapu za Some Wounds Bleed Forever ali Svetogrđe je meni zaista „magnum opus“ tog kruga ljudi. Atmosferični black metal da ne može biti bolji i jači. Naslov albuma je direktniji od bilo čega, očigledna savršena oluja inspiracije za muziku i tekstove je stvorila djelo koje lagano odolijeva zubu vremena i bez problema stoji na vjetrometini trenutnih muzičkih zbivanja.

„Mač osvete ne zna za korice,
k’o što duša moja ne poznaje milosrđe.
Pogrom satkan mržnjom bez granice,
pad kraljevstva krsta… svetogrđe!“

Introitus – Skies of the Unholy Departed (CCP, 1996)

Pričati o black metal muzici i Srbiji, a ne pomenuti Introitus bi bilo besmisleno, najblaže rečeno. Veterani, pioniri, kako god ih nazivali su napravili album koji je tada pokidao, koji sada kida, koji će kidati sve pred sobom u vremenima koja dolaze. Poslije svih priča o snimanju tog albuma, imam još više poštovanja prema Defluensu i Svantevidu. Iz grada koji je poznat po odličnoj punk sceni, isplivao je maestralan black metal album koji i danas može poslužiti za primjer ne samo u Srbiji, nego i šire kako se treba raditi u ovom žanru. Svakako da Nadsvest i Triumfall stoje tu kao odlični primjeri da je Kragujevac plodno tlo za sjajan metal, ali Introitus je priča za sebe. Nenadjebivo sjajan bend koji se pojavio, pokazao put i nestao… a svakako da im je taj radni pristup dao još više na značenju u okvirima metal muzike u Srbiji.

Komentari