Ovako nešto do sada nije snimljeno na našem prostoru, a sudeći po hvalospevima koje pristižu sa svih strana sveta – i mnogo šire

Tmina… ne treba biti preterano vidovit da bi se zaključilo da ovde nije u pitanju nikakav sissy stuff materijal. Naime, Tmina je drugi po redu studijski album kraljeva srpskog black metala – May Result. Koje su razlike između ovog i prvog albuma? Lakše bi bilo reći da su, zapravo, jedine zajedničke stvari ime i članovi benda, ostalo je priča za sebe: Tmina je daleeeeko ekstremniji, brži i konkretniji album. Ovaj put, nema tu ženskih vokala. Nema ni John Lordovskih klavijatura. Nema ni sporijih ritmova. Samo „kucanje“ i brzine koje se mogu porediti jedino sa trkama Formule 1. Mrak i tama nisu samo u sklopu muzike i tekstova, već i omota. To je, doduše, jedina zamerka ovom izdanju, jer izdavač nije obratio pažnju na „tako beznačajnu stvar“ kao što je čitljivost tekstova. Zaista, uz sve napore, jedva da se mogu razumeti samo pokoje reči. Omot je odlično zamišljen, ali nažalost, poprilično loše realizovan…

Pre svega, trebali bi reći da su se na ovom albumu predstavila dva nova člana, a to su Glad (vokali) i Milan (klavijature). Rezultat je dosta konkretnije pevanje, kao i sablasnije klavijature, koje su ujedno i jedan od glavnih razloga „tmine“ na albumu. „Oganj“… krajnje originalno ime za intro, kako za nas, tako i (posebno) za strance. Baš me zanima šta su ovi iz CCP-a pomislili u momentu kada su dobili CD sa introm ovakvog imena… U pitanju je dvominutni uvod na klavijaturama, maračan „do zla boga“, što bi se reklo. Na njega se nadovezuje „My Martyred Soul“, i već sa prvim sekundama, biva jasno da ovde nema usporavanja. Kompleksne strukture uz super brz bubanj nagnaju vas da odmah pomislite na noviji Emperor, Dimmu Borgir ili Limbonic Art. Međutim, originalnost je oduvek bila osobina ovog benda, pa je tako i danas. Sekunda pauze i zatim nove brzine, u vidu jedne od najboljih pesama, kao i prvog singla sa albuma – „Thy Last War of Times“. E, ovo se zove neuzimanje zarobljenika! Klavijature šire mrak u pozadini, a ovaj put, za razliku od prvog albuma, gitare su dosta moćnije, brže i izraženije. A bubanj… pa, dovoljno je reći da Ilija sedi za njim, i da je, sudeći po prezentovanom, bio veoma raspoložen u studiju.

Sledeća je „Stars Hysteria“, gde se prvi put susrećemo sa clean vokalima, zaista odlično odrađenim. Znam, znam, liče na Emperorove, ali ipak, predstavljaju lepo osveženje. Odmah za njom, velikom brzinom dolazi „Nocturnal Pedigree“ sa gostom na vokalima – Nefasom iz The Stonea. „Gadna“ pesma, nema govora. Toliku dozu energije i besa nikad nisam čuo u našem metalu. I onda, ostajem „Začaran“ sledećom istoimenom pesmom! Da, pesma je sa tekstom na srpskom jeziku. Strancima prodati srpski jezik, to je potez koji zaista zaslužuje sve pohvale. Ovo je, po mom subjektivnom mišljenju, definitivno najjača stvar na albumu, stvar u kojoj sam se naježio preslušavajući je i prateći tekst. I ovde su prisutni clean vokali („…Prošlosti burne da otvore… KAPIJU!…“). Ova pesma vas garantovano neće ostaviti ravnodušnim, pa makar i ne slušali black metal. Nakon svega toga, dolazi i konačno usporavanje, u vidu predivnih pasaža, kojima posebnu čar daje violina (Pavle). Ali, grdno prevareni ostaju oni koji se uspavaju misleći: hvala bogu (ili đavolu?), usporiše konačno. U pitanju je numera „Coldwinds Dominion (Son of Stribog)“. Uvodna naracija je ispričana na staroslovenskom jeziku. Odmah nakon toga, sve sile Pakla su ponovo prizvane, i cepačina se nastavlja. U ovoj pesmi su prisutne i akustične gitare, koje samo dodatno „zamračuju“ atmosferu. Pitam se, šta još mračnije da se desi? Nisam dugo čekao na odgovor. Drugi veliki hit, još jedna pesma na srpskom jeziku: „Jata Moja Crna (Tmina Praskozorja)“. Mislim da će vam sledeći stihovi najbolje opisati kako ovu pesmu, tako i celi album: „…Tmine vladari, Pakla stražari. Krv pijte, zemlju zalijte…“. I ovde je u pitanju čisto remek delo.

Kao zaključak reći ću sledeće: potrudite se da nabavite ovaj album. Zaista, ovako nešto do sada nije snimljeno na našem prostoru, a sudeći po hvalospevima koje pristižu sa svih strana sveta, i mnogo šire. Nadamo se da ste „…sada siti, jata moja crna…“, barem moralno, ako ne finansijski. Jedino što bi sledeći put trebali da urade, to je da traže studio u inostranstvu, jer, kao što jednom pročitah, kvalitet May Resulta je prerastao kvalitet srpskih studija.

May Result – Tmina spisak pesama:

1. Oganj / My Martyred Soul
2. Thy Last War of Times
3. Stars Hysteria
4. Nocturnal Pedigree
5. Začaran
6. Coldwinds Dominion (Son of Stribog)
7. Jata Moja Crna (Tmina Praskozorja)

Komentari