Kragujevčanima valja odati svako priznanje za realizaciju ovog izdanja – talenat i uloženi trud su više nego očigledni, pesme su inspirativne, hitične, svirka je zrela, energična, a materijal melodičan i pevljiv. Ne vidim ni jedan konkretan razlog da se sve ovo ne oceni najvišim ocenama, dok je album, bar kad je moja malenkost u pitanju, najozbiljniji kandidat za najbolje domaće izdanje ove godine.

Kragujevački sastav Forever Storm objaviće 15. septembra novi album Od pepela do večnosti, a momci iz benda bili su ljubazni, te su nam ovo izdanje ustupili na slušanje i recenziranje i pre zvaničnog izlaska. To je uvek lep gest.

Ovaj album značajan je za bend iz više razloga, a već na početku valja pohvaliti istrajnost i činjenicu da je sastav i dalje tu, što je sve teže za domaće bendove koji se bave nepopularnim (čitaj neprofitnim) muzičkim pravcima. Previše truda, energije, živaca, vremena, pa i finansija iziskuje realizacija jednog ovakvog projekta, a povrat investicije teško da se može očekivati, tako da svako poštovanje Forever Stormu, ali i svakom drugom domaćem sastavu koji se ne predaje – uprkos nimalo povoljnoj situaciji za bavljenje ovim zvukom na našim prostorima.

Idemo dalje. Od pepela do večnosti je treće FS full length izdanje (ovde čitajte o prvom, a ovde o drugom), a ujedno i prvo na srpskom jeziku. Zanimljiva je odluka nekoliko vodećih domaćih grupa da pređu na maternji na aktuelnim izdanjima (Quasarborn, Alitor između ostalih), i to je nešto što u svakom slučaju pozdravljam, odnosno nemam nikakvu predrasudu po pitanju jezika na kojem će album biti realizovan. Međutim, ako pridodamo na sve to koncept i tematiku koji su Kragujevčani izabrali na ovom izdanju, prelazak na srpski bio je sasvim logičan potez.

Forever Storm

A kakav je to koncept? Ekipa je snimila album koji se bavi temama iz Velikog rata – Pad Beograda, povlačenje naroda i vojske preko albanskih Prokletija, dolazak na Krf i ostrvo Vido i svi horori koju su nas kao naciju zadesili u to vreme… Zvuči poznato, jer je nedavno još jedan regionalni bend obradio ove teme (Prognan iz Vukovara, recenzirali smo i to izdanje), ali osim tematike i činjenice da su oba sastava generalno metal, u samoj svirci nema mnogo dodirnih tačaka – Forever Storm je na ovom izdanju nastavio sa prepoznatljivim melodičnim heavy/power metalom protkanim thrash rifologijom, dok se Prognan kreće kroz black/thrash vode. Kako bilo, zanimljiva je koincidencija, pa je svakako red da se i to pomene.

Nazad na album. U „Prologu“ čujemo svojevrsnu radio-dramu gde protagonista Momčilo Gavrić iz perspektive starca piše dnevnik u svom stanu na Novom Beogradu 1993. godine i priseća se ratnih strahota koje je doživeo kao dečak. Na sve ovo FS udara punom snagom u prvoj numeri „Sin rata“ i već je jasno ovde da nema zezanja sa ovim bendom i da su visoki standardi postavljeni na prethodna dva albuma ispoštovani, a u mnogim segmentima i pomereni za još koji stepenik više. „Doktrina pobede“, „Marš izbrisanog puka“… U drugoj pomenutoj čujemo, naravno, i legendarni govor majora Dragutina Gavrilovića (priznanje koje je ranije odao i švedski heavy metal sastav Sabaton), i ova pesma nosi potencijal da postane zaštitni znak Forever Storma i svakako jedan od udarnih hitova na koncertima koji će (nadam se) da uslede.

Svirka, vokali, produkcija, aranžmani – rastavimo li album na sastavne delove, nema ovde ni jednog elementa koji je ostao nedovršen, i koji smeta/otežava uživanje u slušanju. Stefanov glas je uverljiviji nego ikada, gitarski rad je jednom rečju maestralan, ritam sekcija stamena i gura album nezaustavljivo napred, dok su klavijature, akustične gitare i horovi koje povremeno čujemo upotpunile zvučnu sliku na pravi način. Zaista, nema čovek šta ovde da pomene u negativnom kontekstu – album kojim bi se ponosili i mnogo veći svetski bendovi slične žanrovske provincijencije, i ostaje samo da se nadamo da će ovo da dospe do šire publike koja će dati priliku jednom malom sastavu iz Kragujevca, a koji svojim radom ne zaostaje za najvećim svetskim imenima ovog pravca.

Svirka, vokali, produkcija, aranžmani – rastavimo li album na sastavne delove, nema ovde ni jednog elementa koji je ostao nedovršen, i koji smeta/otežava uživanje u slušanju

Da ne nabrajam sada sve pesme, izdvojio bih još „Ognjenu kapiju“ kao trenutno omiljenu na albumu – refrenčina je ništa manje nego epska, a pesma nosi energiju nuklearne bombe. I svakako „Ostrvo spasa“ gde čujemo i „Tamo daleko“ horske momente koji će da naježe i najljuće neprijatelje (kako strane, tako i domaće), a takvih nam kao narodu, nažalost, nikad ne nedostaje.

Na kraju, Kragujevčanima valja odati svako priznanje za realizaciju ovog izdanja – talenat i uloženi trud su više nego očigledni, pesme su inspirativne, hitične, svirka je zrela, energična, a materijal melodičan i pevljiv. Ne vidim ni jedan konkretan razlog da se sve ovo ne oceni najvišim ocenama, dok je album, bar kad je moja malenkost u pitanju, najozbiljniji kandidat za najbolje domaće izdanje ove godine.

Jedno veliko Bravo momci, samo udarajte beskompromisno, i vidimo se na koncertu!

Forever Storm album

Forever Storm – Od pepela do večnosti spisak pesama:

1. Prolog
2. Sin rata
3. Doktrina pobede
4. Marš izbrisanog puka
5. Na pragu ledenog pakla
6. Ostrvo spasa
7. Lament 2023
8. Ognjena kapija
9. Povratak
10. Epilog

Forever Storm - Od pepela do večnosti
Produkcija93%
Originalnost86%
Vizuelni identitet93%
Uverljivost98%
93%Finalni utisak

Komentari