Sve u svemu, o važnosti ove knjige suvišno je i govoriti. Čestitke i respect na obavljenom poslu, uz nadu da će Ilke nastaviti u ovom pravcu, i da ćemo u budućnosti čitati i o metal i rock bendovima iz devedesetih, pa i dvehiljaditih

Jugoslovenska Hard Rock i Heavy Metal diskografija (1980-1989) je autorski prvenac Dejana Ilića Ilketa, čoveka čije ime je dobro poznato svima koji su se iole susreli sa domaćom i regionalnom metal i rock scenom u poslednjih nekoliko decenija. Ilke je prekaljeni metal saborac i fanatični promoter omiljenog nam muzičkog pravca, čovek čijeg imena se sećam sa omota kaseta i iz opskurnih fanzina još dok sam bio u tinejdžerskim godinama. Sarađivali smo zajedno u Rock i Metal Express magazinima, nešto kasnije i u Butcherian Vibeu, gde je bio važna karika koja je povezivala naše neretko izolovane prostore sa evropskom i svetskom metal scenom – izdavačkim kućama, magazinima, bendovima, muzičkim festivalima… Dejan je direktno zaslužan za ugovore koji su potpisali razni domaći i regionalni bendovi sa evropskim izdavačima, i verujem da ne postoji bend sa kojim je bio u kontaktu, a da mu na ovaj ili onaj način nije pomogao – savetom, podrškom ili promocijom.

Ilke je rođen 1973. godine u nemačkom gradu Ingolštatu, ali je rane godine života proveo u Svilajncu odakle je i napravio prve korake na metal sceni. Pisao je za fanzin Temple of the Doom, bavio se izdavaštvom kada je malo ko o tome razmišljao ovde, preuzimao menadžerske i PR poslove za pojedine bendove, a do današnjih dana nema aktivnosti na sceni u kojoj se nije oprobao – radio je kao novinar, foto reporter, muzički urednik… Imajući sve to u vidu, malo je ljudi koji su relevantniji da se upuste u projekat poput ovog.

Dejan Ilić Ilke

Knjiga, kako joj i naziv govori, pokriva period od 1980-1989, i u njoj su na nešto više od 200 stranica predstavljena sva relevantna (kao i ona manje važna) imena hard rock i heavy metal zvuka na prostorima bivše Jugoslavije. Očekivano, najviše prostora dobili su vodeći predstavnici ovih žanrova, poput Atomskog skloništa, Divljih jagoda, Vatrenog poljupca, Riblje čorbe, Kerbera… ali tu su i razni sastavi kojih se danas malo ko seća, odnosno koji su se davno preselili u zaborav. Sumiranje svega toga na jednom mestu je između ostalog i najveća vrednost jednog ovakvog dela.

Što se stila i uređenosti knjige tiče, Ilke se opredelio za hronološki prikaz – navedeni su svi albumi koji spadaju pod opis knjige, uz pojedina izdanja koja su koketirala sa hard rock zvukom (klasični rock, prog, AOR i sl.). Ovakav pristup ima svojih prednosti prilikom prvog čitanja, jer može da se prati razvoj i zastupljenost ovih pravaca u ex-YU kroz godine. Sa druge strane, smatram da bi klasični (abecedni) enciklopedijski stil bio bolje rešenje u smislu preglednosti, jer prilikom naknadnog podsećanja na neki bend, npr. Leptir, valja listati kompletnu knjigu bez jasnog pokazatelja na kojoj stranici se taj bend zapravo nalazi.

Što se stila i uređenosti knjige tiče, Ilke se opredelio za hronološki prikaz – navedeni su svi albumi koji spadaju pod opis knjige, uz pojedina izdanja koja su koketirala sa hard rock zvukom

Takođe, izdvojena poglavlja za najveća imena, sa navedenim svim albumima u okviru istih, takođe bi olakšalo snalaženje i preglednost prilikom kasnijih proučavanja ove knjige. Kako bilo, ovo su već tehnički detalji koji nemaju mnogo veze sa samim sadržajem, a tu je bez sumnje odrađen lavovski i besprekoran posao – za svaki album navedeni su osnovi podaci o istom u Discogs stilu (naziv izdanja, godina, izdavač, postava, spisak pesama), kao i kraći utisci u kojima se autor potrudio da izdvoji čvršće pesme sa albuma. Ovaj jednostavan pristup rezultirao je da sam ubrzo nakon prvog prelistavanja knjige napravio listu od svih preporučenih pesama i navedenih izdanja (a koja sam preskočio u prošlosti) za slušanje u narednom periodu.

Knjiga je pisana na srpskom i engleskom jeziku, odnosno utisci o albumima ispisani su na srpskom, dok su krediti navedeni na engleskom, pretpostavljam iz razloga da se strani čitaoci i razni kolekcionari kojima srpski nije maternji mogu snaći bar što se osnovnih podataka tiče.

Na kraju, tu je i zaključak koji potpisuje još jedno važno ime domaće scene, Branko Rogošić, čiji Rock Express i jeste izdavač ovog istorijskog dela. Lepo je videti Branka ponovo u muzičkim vodama, makar i na kratko, s obzirom da je poslednjih godina fokusiran na pisanje i izdavanje literature iz oblasti koje nemaju veze sa muzikom.

Pomenimo još i korice knjige, koje je dizajnirao još jedan veteran na domaćoj sceni, Slobicus Doomicus, a na kojima u epic fantasy stilu vidimo razne elemente bendova koji su i ostavili najviše traga na našim prostorima u pomenutoj dekadi (Divlje Jagode, Atomci, Gordi, Osmi putnik…). Sjajna ideja i realizacija, čime je ovo izdanje zaokruženo na najbolji način.

Sve u svemu, o važnosti ove knjige suvišno je i govoriti. Čestitke i respect na obavljenom poslu, uz nadu da će Ilke nastaviti u ovom pravcu, i da ćemo u budućnosti čitati i o metal i rock bendovima iz devedesetih, pa i dvehiljaditih.

Cena knjige za Srbiju je 1500 dinara i nabavljiva je direktno od izdavača, dok se za inostranstvo (25 EUR) obratite Ilketu lično putem kontakta navedenog na početku ove recenzije.

Komentari