Album je tu i tamo prošaran tradicionalnom muzikom u nekim pesmama, s tim da je Arhaizam nešto drugačije to iskombinovao, pa njihova muzika umesto nekog prog/heavy/power fazona na koji smo navikli, više orbitira ka žešćem metalu ili kako su se oni deklarisali – ethno progressive groove metal

Zaista se prijatno iznenadim kada otkrijem, ili kada nas kontaktira bend/projekat za koji nikada ranije nisam čuo. Arhaizam je to vrlo ispravno uradio, predstavio se, poslao muziku i poželeo, kako oni sami kažu, da se okuša na domaćoj metal sceni. Ono što doprinosi opštoj oceni i samom utisku je profesionalnost od samog početka. Prisutnost na dobro izdizajniranim mrežama, oficijelni sajt, video snimci o samom projektu, promotivne fotografije, te rasprostranjenost albuma na svim muzičkim servisima. A kada smo kod samog izdanja, debi album Granit sastoji se od 14 pesama (nešto preko sat vremena) i dolazi na fabričkom disku, sa pratećim bukletom i informacijama. Dakle, prvi utisak vrlo pozitivan i za primer i mnogim bendovima koji egzistiraju godinama, a iz nekog razloga ne obraćaju previše pažnje na te stvari.

Arhaizam

Foto: Miloš Kokorić

Što se samog projekta tiče, Arhaizam je instrumentalni metal sastav kog čine dva mladića iz Istočne Srbije (Vladimir Čenaković i Dino Bakić – šta ko svira nisam uspeo da saznam, no, vrlo je verovatno da su multiinstrumentalisti) i verujte mi, kada neko istakne takvu geografsku odrednicu, prvo što mi pada na pamet su etno momenti. I bejah u pravu! Album je tu i tamo prošaran tradicionalnom muzikom u nekim pesmama („Voda“, „Limbless“), s tim da je Arhaizam nešto drugačije to iskombinovao, pa njihova muzika umesto nekog prog/heavy/power fazona na koji smo navikli, više orbitira ka žešćem metalu ili kako su se oni deklarisali – ethno progressive groove metal. To je apsolutno tačno. Dakle, ukus Istočne Srbije, neparnjaci, kolce, a s druge strane progresivna muzika sa mnogo gruva. Čuju se uticaji Lamb of God, Gojira, Dream Theater, Pantera, pa čak i Death. No, bend se i te kako potrudio da stvori i sopstveni pečat koji se najviše ogleda u kompozicijama kao što su „Schrapnell“ ili „Granit“, po kojoj su i nazvali album. Lično, više bih gurao taj tradicionalni momenat u pesmama jer ovim momcima to dobro ide, te bi se možda lakše izdvojili od gomile (donekle) sličnih instrumentalnih projekata.

Ukus Istočne Srbije, neparnjaci, kolce, a s druge strane progresivna muzika sa mnogo gruva

Produkcija na mestu, čista, jasna, konkretna. Nju potpisuje Edwin Pickett a izgleda da se i samom bendu toliko svidela da su mu posvetili fotografiju pored svojih u samom bukletu.

Nadamo se da smo vam ovim prikazom skrenuli pažnju na Arhaizam, a na vam je da im pružite šansu.

Arhaizam – Granit spisak pesama:

1. Granit
2. Limbless
3. Mindset
4. Black River
5. Amanet
6. Deteriorate
7. Carbon
8. San
9. Voda
10. Oxidize
11. Liar
12. Schrapnell
13. Monastery
14. 0.5 (Bonus)

Arhaizam - Granit
Produkcija81%
Originalnost89%
Vizuelni identitet90%
Uverljivost82%
86%Finalni utisak

Komentari