Novo Númenor reizdanje Colossal Darkness predstavlja vredan korak u diskografiji i podsećanje onima koji su otkrili bend s novim albumom gde je sve uzelo prvi oblik i krenulo da se razvija

Na krilima uspeha četvrtog studijskog albuma Draconian Age koji je označio premijeru za italijanski Elevate Records i saradnje sa Hansi Kurschom iz Blind Guardiana, srpska epska kohorta Númenor donosi nam još jedno prijatno iznenađenje. Naime, debi album Colossal Darkness ranije objavljen za Stygian Crypt Records (recenzija) je već neko vreme nedostupan, pa je sastav odlučio da preko svoje nove izdavačke kuće realizuje ovo izdanje u unapređenoj verziji.

Što se tiče same muzike, treba reći da je vođa benda Marko Despot Miranović čovek koji je beznadežno ukorenjen u nekom drugom vremenu i dimenzijama sa svojim kako muzičkim, tako i književnim preferencijama, tako da sam Númenor i ovaj album donose zvučnu sliku koja nije baš standardna za ovu eru u metalu. Naime, Númenor nedvojbeno najviše vuče korene iz slavnog doba devedesetih, gde je metal počeo da se grana na više do tad neviđenih podpravaca i hrabro usvaja uticaje koji su do tad bili nečuveni u ovim sferama. Tako bend predstavlja amalgam s jedne strane Blind Guardian i Rhapsody koji su power metal odveli u neslućene epske dimenzije, a sa druge strane u zvuk je ubačen black metal melodične provinijencije obogaćen izraženim radom klavijatura, čiji su najznačajniji predstavnici koji su i obojili dušu ove skupine Dimmu Borgir, Covenant, pa i opskurnija imena tipa Mystic Circle, Siebenburgen, Abyssos ili Evol. Možda se danas ove reference smatraju anahronizmima, ali zvuk koji su gajili je u svakom slučaju bio poseban i nosi dah mistične nostalgije, a sami ljudi koji stoje iza Númenora ga poznaju u dušu što se veoma jasno čuje u njihovom radu.

Marko Miranović

Colossal Darkness predstavlja prvo javljanje na većoj skali Númenora i na neki način primordijalni začetak same ideje što se vidi u agresivnijem pristupu  – uzmite pesmu „Chronomancer“ kao krunski dokaz mešavine o kojoj sam već pričao gore  – da bi se kasnije sama ideja izbrusila u smislu hitičnosti (ali nikad stavljena na stranu). Sam bend je već na prvom albumu pokazao šta želi i da se ne stidi toga što jeste, tako da ovo javljanje ne predstavlja neko traženje i kilave prve korake, već punokrvno izdanje koje stoji na dve noge čvrsto na terenu koje je samo izabralo. Treba reći da je pored Despotovih grubih vokala na mestu čistih prisutan Gordan Lazinica, što je je još jedna mešavina koja nas vraća u pomenuti period metala.

Ono što je novo na 2021 ediciji Colossal Darknessa je omot koji je ovaj put veštije izveden od prvobitne verzije koja meni ipak ima duha i pristaje bendu, ali ruku na srce, novi omot je jednostavno bolji. Druga, možda i bitnija stavka je prisustvo dve bonus numere koje čine ovo izdanje poželjnom metom za fanove. Naime, bend se ovde odlučio za dve obrade gigantskih imena što je jak zadatak sam za sebe, ali svaka od ovih obrada ima svoje mesto i namenu. Prva u nizu je legendarna himna „Stargazer“ benda Rainbow, po samim rečima Marka začetak epic metala, te je ovaj bend koji živi i diše takav zvuk morao odati priznanje i moram priznati da je njihov pristup imao ploda u ovoj besmrtnoj himni. Drugi velikan u nizu je Iron Maiden sa „Flash of the blade“ – svi članovi benda su Maiden fanatici, a devedesetih smo svi bili svedoci brda Maiden obrada, te se i sam Númenor pridružio toj ekipi, opet plodonosno. Već sam izrazio bojazan da se Númenor ne pretvori u cover bend, ali ruku na srce, svaka obrada (koju dobro rade) ima svoje mesto i namenu, nije neka nasumično odabrana numera reda radi, tako da cela priča funkcioniše kako treba.

Sve u svemu, novo Númenor reizdanje Colossal Darkness predstavlja vredan korak u diskografiji i podsećanje onima koji su otkrili bend s novim albumom gde je sve uzelo prvi oblik i krenulo da se razvija, a što se tiče samog benda, koliko čujem, brzo ćemo biti u prilici da poslušamo i nešto novo iz njihove kunhinje, ali otom potom…

Númenor – Colossal Darkness spisak pesama:

1. Opus Draconic
2. The Eternal Champion
3. The Hour of the Dragon
4. The Alchemist
5. Chronomancer
6. Servants of Sorcery
7. While the Gods Laugh
8. The Sailor on the Seas of Fate
9. Flash of the Blade (Iron Maiden cover)
10. Stargazer (Rainbow cover)

Komentari