Infest sa Psychosisom neće okrenuti tok metal scene na neku dosad neviđenu stranu, niti će doneti nešto što niko nikad nije čuo, ali verujem da to njima i nije namera. Ovaj nuklerani deathrash, kako su ga sami nazvali, počiva u svojoj davno omeđenoj dimenziji i ono što mu je glavna karta je ubedljivost, onaj udarac u stomak i vratne mišiće kakav ovaj i ovakav metal mora da poseduje da se razdvoji od dosadnih pokušaja, a Infest to bez dvojbe poseduje

Što se tiče samog uvoda za ovu recenziju, mislim da bilo kome ko iole prati redovno srpsku metal scenu (te i ovaj portal) neko detaljnije predstavljanje imena Infest nije potrebno. Ova deathrash mašinerija od samih početaka do danas s kamenim ponosom hoda stazom koju je od starta zacrtala uz predan rad i kontinuiran napredak na svim poljima. Naime, pripremajući se za ovu recenziju prokrstario sam tekstovima o samoj grupi na SMP-u i ne mogu da ne primetim da je zajednički imenilac kroz hronološko praćenje svih recenzija napredovanje benda u obrascu koji su sami izabrali. Mirne duše mogu reći da se isto odigralo i na šestom dugosvirajućem albumu Infesta koji će se pojaviti 4. juna na globalnom tržištu, a čiji vam prikaz donosimo ovde.

Kao što sam već naglasio (a što i očekuje svako ko zna ko su i šta su Infest), osnovica i srž samog albuma ostali su nepokolebljivo isti. Dakle to su death i thrash metal izmešani u jednakim razmerama u jednu đavolsku smesu furioznog tempa koji ne prestaje da bije od samog starta pa sve do kraja, uz jedini odmor na tri kratka instrumentala koji mi sami po sebi i nisu preterano zanimljivi, osim svrhe da slušaocu daju minutni predah do sledeće nadolazeće oluje. Ako ste mislili da će najveća do sad diskografska pauza u Infest karijeri (četiri godine, ako ne računamo prošlogodišnji vinilni EP sa dve numere) rezultirati nešto dužim albumom, ovaj put grdno ste se prevarili: ova četvorka je i dalje očigledno zadojena Reign in Blood školom razmišljanja, to jest da se spakuje u manje od pola sata sve što ima da se kaže, kratko i jasno. Dakle, kao što smo rekli, suština je ista ali opet su se Vandal i ekipa potrudili da ubace neke sitne finese u zvuk, čisto da slušaocima i sebi ostanu zanimljivi a opet da ne pokvare ono što Infest čini bendom koji jeste.

Death i thrash metal izmešani su u jednakim razmerama u jednu đavolsku smesu furioznog tempa koji ne prestaje da bije od početka do kraja

Prvo bih apostrofirao značajnije ubacivanje diskretnih melodijskih linija koje povećavaju samu zaraznost pesama a ne vode ih dalje od dozvoljene granice za prelazak u neko neželjeno melodično područje. Kad smo već kod toga, treba pomenuti i gostovanje Igora Miladinovića (Chaosium, Alister) koji je čistim horskim vokalima obojio već ekranizovanu „Hail Fire, Hail Death“ što je zaista nešto novo u divljačkom stilu kakvim se Infest odvajkada predstavlja, ali leglo je sjajno!

Infest

Kad smo već na temi gostovanja, verujem da je članovima benda jedan od vrhunaca karijere podatak da su Rob Vigna i Ross Dolan iz legendarnog njujorškog sastava Immolation svojim učešćem obojili „The Last Cremation“, numeru koja takođe malo odskače sporijim tempom od ostatka albuma, ali se svojim tradicionalnim pristupom sasvim logično uklapa u ukupnu Psychosis celinu. Ali tu nije kraj pominjanju poznatih imena! Za master albuma bio je zadužen čuveni Dan Swanö, dok je ovog puta za miksom bio Rodoljub Raičković (studio Vortex, inače basista benda). Pored Rodoljuba, na snimanju su pomagali i Vuk Kazimirović (Svartgren), te Luka Matković (studio Citadela, Quasarborn). Gotovo celu video priču koja prati ovaj album zabeležio je naš kolega Igor Stanić. Cela ekipa je dala Psychosisu zaista prikladan zvuk: dovoljno klasičan da zadovolji potrebe stila, a sa druge strane bez počivanja na nekim prenaglašenim retro idiomima, već apsolutno u skladu s vremenom u kome se nalazimo. Što se tiče samog omota (Roberto Toderico), motiv je više dobro izveden ali manje-više standardan, bez nekakvog odskakanja i specifičnosti koje bi zapalo za oko i izdvojilo izdanje od sebi sličnih. Da kažemo da je za prolaznu ocenu i korektno.

Suma sumarum: Infest sa Psychosisom neće okrenuti tok metal scene na neku dosad neviđenu stranu, niti će doneti nešto što niko nikad nije čuo, ali verujem da to njima i nije namera. Ovaj nuklerani deathrash, kako su ga sami nazvali, počiva u svojoj davno omeđenoj dimenziji i ono što mu je glavna karta je ubedljivost, onaj udarac u stomak i vratne mišiće kakav ovaj i ovakav metal mora da poseduje da se razdvoji od dosadnih pokušaja, a Infest to bez dvojbe poseduje. Diskretne novine koje su uneli obezbeđuju da bend ide napred, i kako se čini – kraja im se ne vidi, uprkos svim preprekama koje im se mogu naći na putu.

Infest – Psychosis spisak pesama:

1. Intro
2. Schizophrenic
3. Hail Fire, Hail Death feat. Miladinović (Chaosium, Alister)
4. …Of the Fallen Lord
5. The Last Cremation feat. Dolan/Vigna (Immolation)
6. Chapter I
7. Mental Warfare
8. Dissociative Within
9. Nuclear Deathrash
10. Blood For Blood
11. Chapter II

Infest - Psychosis
Produkcija85%
Originalnost75%
Vizuelni identitet70%
Uverljivost95%
81%Finalni utisak

Komentari