Da bend zna šta hoće i kakvu muziku želi da stvara, u to nema sumnje. Pesme su pamtljive, direktne, hitične i sigurno će naći put do fanova ovog zvuka pre svega na slovenskim prostorima

Novosadski sastav Ognjena kočija nedavno je finalizovao poslove na debi albumu Pod hrastom, koji je objavljen u samostalnoj varijanti, i nabavljiv direktno preko benda, putem Facebook i BandCamp profila po ceni od 1000 dinara. Pred nama je 12 pesama (generalno gledano) pagan metal usmerenja, dok kroz svirku provejavaju svi srodni pravci, poput black, thrash i folk metala.

U postavi Ognjene kočije su pevač i gitarista Miloš Kostić, klavijaturista Stefan Gašpar, basista Nikola Milošević, te bubnjar Ivan Gašpar. Poslednjeg pomenutog znamo iz drugog benda relativno sličnog usmerenja gde je takođe na bubnjarskoj stolici, Wolf’s Hunger. Eto prilike za zajedničke svirke.

Ognjena kočija, kao što sam već pomenuo, istražuje pagan metal sfere, što se posebno ogleda u tematici tekstova. Sve je ovde obojeno slovenskom mitologijom i predhrišćanskim motivima, jasno je to već nakon letimičnog pogleda na omot i nazive pesama („Gnev Perunov“, „Molitva Morani“, „Stribog“…). Klavijature su dobile poprilično prostora u miksu (za moj ukus na momente i previše) i često vode glavnu priču, dok je sama svirka realtivno sirova, iako kontinuirano melodična. Black metal elementi su sveprisutni (povremeni blast beatovi, gitarski rifovi, vokali), ali kao što rekoh, poprilično melodičan pristup je odabran za pravac kretanja ove ekipe. Folk melodije s vremena na vreme takođe pomažu u kompletiranju zvučne slike i preciznom žanrovskom pozicioniranju ovog albuma.

Ognjena kočija

Produkcija je poprilično „čista“, možda i prečista za zvuk i generalno usmerenje benda. Svi instrumenti se veoma jasno čuju, a vokal, uprkos najjčešće growl pristupu (uleti i clean s vremena na vreme), razumljiv je, pa neće biti problem pratiti tekstove (svi na srpskom jeziku) i bez čitanja istih.

Pesme su poprilično jasne strukture i aranžmani su sasvim korektni, posebno jer je ovde reč o debi albumu novog benda. Zapamtićete ih već nakon prvih preslušavanja. To nikad ne uzimam za zlo, već sam skloniji pohvaljivanju takvog pristupa – jasne pesme, relativno jednostavnija i direktnija struktura, pamtljive deonice… Svega toga ovde ima u izobilju.

Pesme su jasne strukture i aranžmani su sasvim korektni, posebno jer je ovde reč o debi albumu novog benda

Paganska tematika, predhrišćanski period i slovenska mitologija, ako se dobro iskoriste, uvek imaju prolaz i pohvalu sa moje strane. Isto važi i za tekstove na našem jeziku, a ovo što radi Ognjena kočija nije tako često na domaćoj sceni, pa je ovaj album prijatno osveženje.

Veći deo cele ove priče, dakle, zaslužuje uglavnom pohvale. Jedini detalj na kojem je trebalo malo više raditi jeste preciznost same svirke. Album zvuči kao da je snimljen na prvu, bez naročitih kozmetičkih zahvata i peglanja pomenutih nepreciznosti, što sa jedne strane daje taj „živi“ i neukroćeni osećaj, dok sa druge, ipak bi valjalo da su određeni delovi odsvirani ponovo ili naknadno ispeglani. Nije ništa kritično, ali ostavljeno je prostora da se sve te finese srede na narednom izdanju.

Za prvi album, generalno vrlo dobro izdanje. Za moje uši, pored nijansu preciznije svirke, godilo bi da su klavijature ipak malo ukroćene na snimku, jer neretko preklapaju i same gitare, što nikad nije naročit kompliment u metal žanru. Ali da bend zna šta hoće i kakvu muziku želi da stvara, u to nema sumnje. Pesme su pamtljive, direktne, hitične i sigurno će naći put do fanova ovog zvuka pre svega na slovenskim prostorima.

Bend je album u celosti postavio i na YouTube, pa možete da proverite o čemu se radi i pre kupovine diska. Lepo od njih, u svakom slučaju.

Ognjena kočija – Pod hrastom spisak pesama:

1. Bojno polje
2. Pod hrastom
3. Božanski boj
4. Vatra
5. Gnev Perunov
6. Za pretke
7. Utvare sa juga
8. Molitva Morani
9. Oganj smrti
10. Sedam dana
11. Stribog
12. Vila

Ognjena kočija - Pod hrastom
Produkcija68%
Originalnost71%
Vizuelni identitet81%
Uverljivost72%
73%Finalni utisak

Komentari