Svi pokušaji mršavljenja koje pesnik navodi u svojim pesmama najčešće su bezuspešni

  • Autor: Milan B. Popović
  • Izdavač: Narodna Knjiga / Alfa
  • Godina: 2011.
  • Tip dela: Zbirka pesama
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web
  • Recenzent: Nebojša Lakić

Nakon trilogije Vreme Brutalnih Dobronamernika, beogradski pesnik i novinar Milan B. Popović vraća se novom zbirkom pesama, zanimljivog naslova Na kori integralnog hleba i olovci. Najkraće rečeno, Popović u novom delu pretresa savremna haotična kretanja i čovekovu izgubljenost, ali u prvi plan stavlja jedan paradoksalan fenomen današnjice: kako u sred gladnog čovečanstva skinuti višak kilograma?

nakoriintegralnoghlebaZaista, mediji nas svakodnevno bombarduju pričama o gladi koja vlada svetom, a zatim nas zasipaju reklamama sa preparatima za mršavljenje. Problem koji Popović pesnički tretira je sveprisutan: na sve strane su priručnici o zdravoj ishrani, emisije o plastičnim operacijama, teretanama, a okruženi smo obiljem hrane, koje se treba odreći zarad lepog izgleda.

Svi pokušaji mršavljenja koje pesnik navodi u svojim pesmama: Liposukcija, Pokušavam da smršam, Sajt o pravilnoj hrani, Bezmasni jogurt, Umreću od gladi – najčešće su bezuspešni, postaju čovekova opsesija, jer nametnuti (medijski) ideal lepote je nemoguće postići. Jedini rezultat svih napora je nezadovoljstvo samim sobom i očajanje.

Popović upečatljivo i iskreno, ponekad duhovito, opisuje svoja raspoloženja. Od uživanja u raznoj hrani, troškovima koji iz toga proizilaze, i mukotrpnom radu neshvaćenog pesnika da zaradi sredstva za taj skupi užitak – hranu, do želje za kontrolom sebe samoga i svoga apetita.

Svojim stihovima, on se približava svim ljudima koji se osećaju poput njega, a ruku na srce, mnogo nas je takvih. Drugim rečima, svima onima koji žive u svetu gde samo vitki dobijaju propusnicu, a ostali prezrivo bivaju odbačeni.

Popović na kraju poručuje: „Oni me jure, progone, ne daju mi mira, maltretiraju me, užasavaju, skaču mi i poskakuju na živac! I kako drugačije da se od njih odbranim, do da ih smažem!“

Komentari