4th Legacy ima šta da ponudi, ponekad zna tu ponudu i da razložno izloži, ali biće im potrebno još dosta trezvenog/pametnog pristupa temi kako bi na što bolji način zaokružili svoju priču na budućim ostvarenjima

Iako po nazivu nov, 4th Legacy je prirodan pravni nastavljač pirotske grupe Legacy (osnovane 2002. godine), koja nam se 2008. predstavila (tada) dosta zapaženim ostvarenjem Trust. Posle desetogodišnjeg tavorenja, grupa se u par navrata raspadala i menjala članove, da bi prošle godine došlo do promene imena i tako se stiglo do sadašnje reinkarnacije koju predvodi jedini originalni član – gitarista Boban Pejčić. Osam godina nakon prvenca, 4th Legacy nam isporučuje Tribulations of Time, pa je red da vidimo šta se u međuvremeno izdešavalo u njihovom muzičkom kutku.

Ono što je nakon prvog preslušavanja odmah jasno jeste to da promena gotovo svih članova nije poremetila zvučnu sliku/koren, što će reći da i dalje imamo posla sa tradicionalnom heavy metal svirkom u koju je ubačeno nešto power metala. Promena se može primetiti u donekle rafiniranijem zvuku, sa nešto više melodija i akustičnih pasaža, kojima Trust nije obilovao. Uticaji glavih uzora benda – Iron Maidena i solo izdanja Bruce Dickinsona su mnogo uočljiviji, što nam je dalo više oscilacija između mirnijih i “teškaških” momenata, upravo kao na albumima pomenutih uzora.

Promena gotovo svih članova nije poremetila zvučnu sliku/koren, što će reći da i dalje imamo posla sa tradicionalnom heavy metal svirkom u koju je ubačeno nešto power metala

Što se tiče kvaliteta prezentovane muzike, tu ima dosta neravnoteže. Da se razumemo, sve pesme (ne računajući balade) obiluju odličnim gitarskim rifovima i zanimljivim bas deonicama i tu zamerke nema, što se pak ne može reći za bubnjeve i (pre svega) vokal. Pored toga što sa basom čini kičmu zvuka, osnovna uloga bubnja jeste i to da, kada zatreba, podigne pesmu na viši nivo, da joj da uzlet i zamah, dakle sve ono čega na Tribulations of Time jednostavno nema. Do pre petnaestak godina to i ne bi bilo toliko uočljivo, ali danas, kada je umeće sviranja “baterije” dostiglo svoj maksimum, prosto “odrađivanje” posla više ne drži vodu.

Sve što je navedeno za udaraljke važi i za vokal… Pored totalne osrednjosti u tonalitetu i mogućnostima, Aleksandar Pejčić ima i jako oučljivi naglasak (pogotovo u baladama i mirnijim delovima), što stvarno može da odbije slušaoca. Nije mi jasno zašto se uporno istrajava na engleskom a konstantno, u većini slučajeva, izbegava stvaranje tekstova/pevanja na srpskom jeziku? Ovo nije toliko zamerka/pitanje za 4th Legacy, koliko za vaskoliku domaću heavy metal scenu…

4th Legacy

Da nije sve tako crno pobrinulo se par solidnih i jedna odlična kompozicija koja se prilično izdvaja, a radi se o “Garden of Lies”, sa odličnom rifažom, pametnom strukturom i pamtljivim refrenom, te bih momcima preporučio/poželeo više takvih pesama u daljem radu.

Dakle, Tribulations of Time predstavlja tipičan tradicionalni heavy metal album na našem tržištu, pa ko duže vremena prati isto, znaće šta to podrazumeva. 4th Legacy ima šta da ponudi, ponekad zna tu ponudu i da razložno izloži, ali biće im potrebno još dosta trezvenog/pametnog pristupa temi kako bi na što bolji način zaokružili svoju priču na budućim ostvarenjima.

4th Legacy – Tribulations of Time spisak pesama:

1. Ouroboros
2. Garden of Lies
3. Almost Home
4. The Revelations of the Chimera I: Ancient
5. The Revelations of the Chimera II: Against Tyranny
6. The Revelations of the Chimera III: Fallen
7. Run into the Night
8. Strange Aeons
9. Requiem
10. At the End of Tim

4th Legacy - Tribulations of Time
Produkcija78%
Originalnost59%
Vizuelni identitet86%
Uverljivost70%
73%Finalni utisak

Komentari