Peti Festival Srpskog Podzemlja je priveden kraju i nakon jednodnevne pauze došlo je vreme za rezimiranje utisaka. Zašto pauza? Vrlo prosto. Prostom i površnom analizom dešavanja na ovom dvodnevnom događaju rizikujemo da kroz priču na marginu stavimo osnovnu nameru organizatora, a to je transfuzija sveže krvi u telo tako ranjive underground kulture, čije postojanje sve više napadaju virusi mentalnog truljenja modernog doba u kojem obitavamo, posebno mutirani u surovim uslovima balkanskog socijalnog i duhovnog okruženja. Ovaj festival je za kratko vreme evoluirao iz muzičkog skupa ljubitelja tvrđeg zvuka u sklonište za širi spektar umetnika koji na ovaj ili onaj način daju doprinos borbi za očuvanje svesti napaćene nam andergraund/alternativne zajednice, bez obzira kako koja jedinka te iste termine shvatala i tumačila.

  • Nastupili: The Stone, Downstroy, Northern Revival, Tri Kapljice, Casillas, Blankfile…
  • Lokacija: Novosadski sajam, Novi Sad
  • Datum: 12-13.04.2019.
  • Tekst: Igor Stanić
  • Foto: Igor Stanić
  • Copyright: SMP, 2019.

Segmenti dvodnevne manifestacije, u čijem sklopu se našao i koncert na dve bine sa kojih su do ušiju publike dopirali decibeli bendova različitih profila i žanrovskih opredeljenja možda jesu podložni kritici, ali namera, uloženi trud i realizacija organizatora svakako zaslužuju i hvalu, i poštovanje. Okupiti toliki broj bendova i sve to, uz male tehničke poteškoće, koordinirati nije lagan poduhvat, a fakat je da je, ako pričamo striktno o muzičkom delu, svako imao ponešto da čuje i vidi. I to sve za simboličnu cenu karte od svega 500 dinara. Takođe, bendovima, koji su se odazvali pozivu i aktivno učestvovali skidam kapu za trud i doprinos našem zajedničkom frontu.

Sarcasm

Sarcasm

Zaista ne bih izdvajao apsolutno nikoga, jer ne želim ovaj izveštaj da pretvorim u stenogram sa sednice Politbiroa CK SSSR, niti želim na taj način da istaknem ili umanjim nečiji trud. Ne mogu da kažem da su mi se baš svi bendovi koje sam slušao dopali, a sa druge strane, sa nekima sam isto tako bio pozitivno iznenađen, jer od istih to nisam ni očekivao. Što smatram opet sasvim normalnim, nemoguće je baš sve ukuse zadovoljiti istovremeno. Niti tome treba težiti.

Cassilas

Kada se sve sabere, ovo je projekat koji već petu godinu za redom beleži, uz naravno, neminovne povremene organizacione probleme, uzlaznu putanju. Uz sve to, kao što rekoh na početku teksta, on evoluira u manifestaciju specifičnog sadržaja, unoseći u svoj program sve više elemenata koji bi u teoriji bar, a nadam se i u praksi, trebali poslužiti kao sredstvo privlačenja značajnijeg broja duša ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje underground kulture na ovim prostorima. Nadam se takođe da će istovremeno evoluirati i publika, te da će svi njeni pripadnici FSP shvatiti i doživeti kao nešto što je bitno za opšte dobro.

Ako se šta i ima zameriti, a tu pre svega mislim na neke sitnije tehničke propuste, koji su možda i neminovni kada je skup većeg broja izvođača u pitanju, to može biti urađeno samo u kontekstu primedbi zarad unapređenja. FSP V je završen, možemo lagano da brojimo dane do FSP VI.

Northern Revival

Cvare

Blank File

The Stone

The Stone

Festival Srpskog Podzemlja 2019

Festival Srpskog Podzemlja 2019

Festival Srpskog Podzemlja 2019

Festival Srpskog Podzemlja 2019

Komentari