(VIDEO, FOTO) Nema zarobljenika: Decapitated i ekipa razorili Novi Sad!

Dugo se pričalo o ovom koncertu, pre svega jer su Decapitated trebali početkom godine da nastupe u okviru Belgrade Metal Meetinga. Paket nikad bolji, pored pomenutih Decapitated, na listi dobro poznate njuške Hatesphere, te Thy Disease s kojima smo se upoznali u prošlosti. Pored njih, još dva benda su na turneji, ruski Dehydrated, te Grimaze iz Sofije koji su i otvorili koncert svojom vizijom groove death metala.

Dobro, nije baš neka njihova vizija, pošto su uticaji i više nego očigledni – čuje se da, za početak, vole Gojiru. Ali sasvim korektan nastup i možda nezasluženo da budu prvi. Nakon njih, sibirski sastav Dehydrated koji je baksuzno, odmah na početku imao peh sa gitarskom glavom (a nažalost, jedna gitara u postavi) te protraćio dobar deo svog seta na popravku iste (prosto mi bilo nezamislivo da nemaju backup varijantu na ovakvoj turneji). Atmosfera je definitivno pala, mnogi se okrenuše kupiti prejeftino pivo u zaista odličnom klupskom prostoru, ali se sastav nakon 15-ak minuta ipak vratio na scenu, odsviravši tek nekoliko numera. Predvođeni pevačicom (bez clean pevanja) Irinom, na mene lično nisu ostavili neki utisak, mada kontam da ih je kvar na pojačalu ipak malo spustio u nameri da se predstave u što boljem svetlu. Dešava se… Što se samog sounda tiče, sviraju death metal sa uplivima svega i svačega. Odličan basista, moram to pomenuti. Thy Disease je u par navrata dolazio u naše krajeve, ali odmah moram spomenuti da su imali ubedljivo najgori zvuk, osim ako to nisu želeli, a verujem da nisu. Industrial varijanta death metala, sa gadno izraženim dobošem i dubokim gitarama koje su jako teško izlazile. Takođe, osetilo se odsustvo nekadašnjeg pevača Syrusa koji je ipak bio jedan od najbitnijih figura ovog poljskog sastava. U svakom slučaju, atmosfera se koliko-toliko povratila i većina ljudi je već bila spremna da dočeka Hatesphere.

Satnica se poštuje po svakom protokolu i klub se polako puni za prvo veće ime večeri, danske trashere Hatesphere. Klasičan izdanak post The Haunted buma sa kraja milenijuma, Hatesphere sa 10 albuma iza sebe predstavljaju već debelo iskusno ime evropske thrash scene, ali istini za volju, treba napomenuti da kvalitetom prikazanim na istima otprilike tačno i zaslužuju poziciju jake predgrupe za ozbiljnije igrače, nikako jak headliner slot. Možda ova tvrdnja deluje uvredljivo na papiru, ali treba znati i umeti biti dobar otvarač za veće igrače i pridobiti publiku koja je tu zbog glavnog jela. Za razliku od situacije kada su bili predgrupa za Hypocrisy i ostavili mi apsolutno bled utisak, Hatesphere se sinoć prikazao u sasvim dobrom svetlu i zapalio pošteno klub koji se u tom momentu već dobrano popunio.

Odmah upada u uho odličan zvuk, a kad se doda u računicu činjenica da je SMP ekipa stajala neposredno ispred zvučnika gde je po pravilu najbučnije, tvrdnja još više dobija na težini. Jasne i čiste gitare i vratolomne brzine na čelu sa veselim pevačem Esseom koji nije propuštao nijednu priliku da dodatno animira headbangere u publici su zagrejali atmosferu na pravi način – sve u svemu Hatesphere su ugrejali masu na dostojan način i napravili savršenu uvertiru za ono što predstoji. Šutke i mlataranje glavama nisu stajali ni u jednom trenutku za vreme njihovog nastupa, te mislim da će ljudima koji su sinoć bili Hatesphere ostati u sasvim dobroj uspomeni.

Bina se ubrzano namešta za zvezde večeri i tačno na vreme na teren istrčavaju zvezde večeri Decapitated, po mnogima možda i najbaksuzniji bend ekstremnog metala. Tragedije koje su pogodile ovo ime mnoge bi naterale da odavno okače gitare o klin, ali Poljaci predvođeni gitaristom Voggom marširaju i dalje uprkos svim urocima za šta zaslužuju samo poštovanje, jer je jasno da je ova ekipa u priči zbog ljubavi prema muzici koje sviraju bez ikakvih kalkulacija.

Poslednja od katastrofa koja je pogodila Decapitated je otužba za silovanje ženskog fana u sred Američke turneje koja je smestila celu postavu iza rešetaka na nekoliko meseci, no na sreću, sve optužbe su odbačene i ovo oglašavanje benda je predstavljalo prvu turneju posle te nesrećne epizode.

Koncert počinje numerama sa aktuelnog albuma Anticult iz 2017. godine i odmah se shvata da obećanja organizatora o kvalitetu zvuka koji će bend prezentovati nisu bila bez osnova – još bolji zvuk nego na Hatesphere tako da se moglo bez ikakvih ometanja uživati u prezentovanom, a istini za volju, takav pristup jedino i odgovara hirurški preciznoj tehničkoj svirci koju bend gaji od samih početaka. Setlista se uglavnom oslanjala na šetnju kroz poslednja tri albuma na kojima je Decapitated i precizno definisao zvuk kojim se bavi danas, sa najviše osvrta na Anticult – čak 6 od 8 pesama ali bilo je mesta u setlisti i za standarde „Mother War“ i jedan od zauvek najvećih hitova benda „Spheres of Madness“ sa kultnog izdanja Nihility. Možda jedina zamerka koju bih uputio na samu svirku je to da se druga gitara pušta sa trake za vreme nekih solaža da bi popunila zvuk, u svakom slučaju bi bio bolji izbor da se uzme touring gitarista za popunjavanje tih rupa.

U publici još veće veselje nego za Hatesphere, publika non stop podržava besne rifove koji se neprestano isporučuju sa bina a čak mogu reći da sam pomalo i iznenađen ljubavlju koju Decapitated uživa u našoj zemlji. Sam pevač Rafał ne troši previše reči za komunikaciju s publikom, sem par zahvaljivanja na prijemu ali sam pogled na bend, osmehe koje razmenjuju i koliko se zabavljaju na bini odaje činjenicu koliko uživaju u prijemu što rezultuje u poštenih 14 pesama odsviranih bez zadrške.

Sve u svemu, Decapitated se po peti put predstavio domaćoj publici u jednom suverenom maniru opravdavajući renome koji uživaju i sudeći po prikazanom, sretaćemo se na obostranu radost još koji put na našim prostorima.

Komentari