Drumwitch Video inicijativa je relativno novi projekat na domaćoj sceni, a iza cele priče stoji Mina Petrović, koju znamo i kao basistkinju sastava Jenner, te bubnjarku benda Domus Occultis. Kao što se da zaključiti iz naziva, reč je o primarno video produkciji, a akcenat je na metal žanru. Mina je već sarađivala sa nekoliko poznatijih domaćih bendova, a u toku je, između ostalog, i finalizacija zvaničnog Nadimač dokumentarca, te produkcija ovogodišnjeg Explosive Stagea Exit festivala.

Ideja za pokretanje Drumwitch Video inicijative je, prema Mininim rečima, došla sasvim spontano.

– Bilo je to kada sam montirala svoj prvi muzički nastup, a u pitanju je bio bend Space Eater. Bila je to promocija albuma Passing Through the Fire to Molech. Sa obzirom na organizaciju tog snimanja, mislim da je finalni proizvod ispao sasvim solidan. Dakle, prošle godine u novembru sam shvatila da bih time želela više da se bavim. Samo mesec dana ranije sam diplomirala filmsku i tv montažu na Fakultetu dramskih umetnosti, manje više bez neke precizne vizije o tome čemu bih se najviše posvetila, dok nisam dobila poziv od Luke Matkovića (pevač i gitarista Space Eatera – op.aut.) – priča Mina za naš portal.

SMP: Da li iza Drumwitch Videa stoji ceo tim, ili je to sve tvojih ruku delo?

Mina Petrović: Drumwitch Video sam pokrenula sama i usput stekla solidan broj saradnika. Taj broj raste, na sledećem planiranom projektu uključujem i kolege sa FDU. Stalni tim će se iskristalisati u skorijoj budućnosti.

OK, kao što možemo da vidimo i na zvaničnom sajtu koji je nedavno pokrenut, do sada si najviše sarađivala sa metal bendovima. Koji projekat ti je bio prvi, a koji najzahtevniji za realizaciju u dosadašnjem radu?

– Prvi koji sam montirala bio je pomenuti Space Eater, a prvi čije sam snimanje sama organizovala od početka bio je Seven That Spells. Ta saradnja mi je bila najuspešnija, bend je bio odgovoran sa svojim obavezama, kao i ja. Jako sam zadovoljna finalnim proizvodom. Najzahtevniji za realizaciju je svakako program Explosive Stagea ovogodišnjeg Exit festivala. Postprodukcija se privodu kraju, ali je količina materijala a i broj bendova poprilično obiman. Drugi takođe jako zahtevan projekat je dokumentarac Nadimača koji je upravo završen i izdaće ga Witches Brew. Sadrži ceo koncert iz bašte KST-a i intervjue sa članovima benda i ostalim ličnostima sa lokalne scene.

drumwitch-mina-petrovic2Drumwitch Video obuhvata širok spektar video obrade, kao i fotografiju. Šta sve tačno možeš da odradiš za bend, ako koji bude zainteresovan za saradnju?

– Naše usluge podrazumevaju fotografiju (studio, eksterijer, nastupi), snimanje, montažu i kolor korekciju spotova, promo videa, nastupa, dokumentarnog materijala, proba… Svega što bi jednom izvođaču ili bendu bilo potrebno. Audio u suštini ne pokrivamo, ali postoje opcije i za to – snimanje zoom snimačem ili dogovor sa nekim kolegom – saradnikom koji bi snimao višekanalnim snimačem.

Kakvom opremom raspolažeš? Odnosno, koliko kamera ti je dostupno za snimanje, i u kojem softveru najviše radiš kada je o obradi snimaka reč? Final Cut Pro X ili ipak nešto iz Adobe kuhinje?

– Što se tiče moje lične opreme, imam jedan Canon DSRL, ali za potrebe snimanja nabavljam opremu bez problema. Radim u oba softvera, trenutno više u Adobe Premiere, koji mi je lakši za “štancovanje” – taj metod koristim kod obimnih projekata kao što je Exit. Radim na iMac računaru.

Imaš li nekog, uslovno rečeno, uzora iz tvoje profesije? Da li bi izdvojila rad nekog svetskog video producenta? Patric Ullaeus / Revolver, recimo, radi odličan posao za metal bendove danas…

– Gospodin Patric Ullaeus se bavi jako ozbiljnom produkcijom i može se reći da je u samom vrhu svog posla. Njegov portfolio obuhvata razne žanrove… Ne sviđa mi se jedino što ima dosta spotova sa sviračkim scenama, pošto mislim da spot kao forma poseduje mnogo više kreativnih mogućnosti od toga da gledamo bend kako svira svoje instrumente. Kao meni lično interesantne spotove izdvojila bih spotove Uncle Acid & the Deadbeats koje je režirao Marc Morris (Nucleus Films), tretirajući arhivski i filmski materijal i negujući retro estetiku. Tu montaža ima ključnu ulogu. Takođe volim i spotove koji su kao kratkometražni filmovi, ali ne ako se time potpuno otcepe od pesme za koju je spot i rađen (primer – “Blues Pills – High Class Woman”, režija: Joan Manuel Urquiaga Valdes)…

Kako bi ocenila spotove i generalno rad domaće ekipe iCode? Tačno je da žanrovski pokrivaju sve i svašta, ali ogroman broj svetskih metal faca sarađivao je sa njima (Kamelot, Moonspell, Symphony X, Soilwork, Blind Guardian…).

– Opet, jako ozbiljna produkcija, mnogo 3D animacije… Smatram da su im radovi prezasićeni specijalnim efektima, jer ljudi generalno vole to da vide. To nije estetika koju bih preterano volela da negujem u svom radu. Bitnija mi je i draža sama moć fotografije od kompjuterski generisane slike. Opet, sve zavisi od dogovora sa klijentom.

OK, uporedo sa svim ovim poslovima, ti si aktivna i kao deo srpske metal scene kroz rad sa bendovima Jenner i Domus Occultis. U prvom barataš bas gitarom, u drugom lupaš bubnjeve. Na kojem polju se bolje snalaziš, kao basistkinja ili bubnjarka, i kako je došlo do toga da se opredeliš za ta dva instrumenta?

– Kada sam pre nekih 10ak godina shvatila da gubim interesovanje za gitarom, prešla sam na bass. A onda kada sam pre 6 godina shvatila da me bass sve manje zanima, prešla sam na bubnjeve. Iskreno preferiram bubnjeve, iako sam uvek samo vežbala na probama bendova. To je problem kod mene – što sam samouka i što retko vežbam, ali to je iz prostog razloga što kada previše krenem da izučavam neku umetnost koja mi pričinjava zadovoljstvo – to zadovoljstvo opada i u to sam se uverila i u Srednjoj školi za dizajn i na FDU. Zato sam rešila da ne upropastim sebi užitak sviranja i da vežbam dovoljno da budem solidna i da mogu da uživam u tome.

jenner01

O Jenneru se već dosta toga zna. Sveženski metal sastav, u početku obrade, danas i autorski rad, veoma zapažen nastup na Zaječarskoj gitarijadi, vizuelno bez sumnje jedan od najatraktivnijih bendova na srpskoj metal sceni. Šta se trenutno dešava sa Jennerom, i kakvi su planovi, odnosno, da li je album u pripremi?

– Nakon Gitarijade smo dobijale razne pozive za nastupe, ali smo rešile da ćemo sa tim sačekati dok ne izađe album, koji je trenutno u pripremi. Album ćemo snimiti u studiju Citadela Sound Production kod Luke Matkovića u skorijoj budućnosti.

Iz toga proizilazi i pitanje koje se logično nameće, s obzirom da se baviš video produkcijom – kada ćeš i sopstveni bend da ekranizuješ? Spot ili koncert, obrađeni kao što je recimo zvanični Space Eaterov live iz Doma omladine, bio bi sigurno pun pogodak…

– Imamo plan da uradimo jedan spot i jedan lyric video. Kada budemo izabrale pesme, znaću i u kom pravcu krenuti, u kreativnom smislu. Što se live nastupa tiče, dogovorile smo se da o tome razmišljamo malo kasnije – za početak su za promociju albuma preči spot i lyric video.

Kad smo već kod Space Eatera i domaće scene, pratiš li istu, i koje bendove bi izdvojila kao omiljene? A na koje od mlađih bismo eventualno trebali da obratimo pažnju?

– Baš sam pre nekoliko dana sastavila listu Top 10 koncerata u 2015. i jedini srpski bend koji se tu našao je Nadimač, a jedini hrvatski Otrovna Kristina (promocija prvog albuma). To je jedini noviji bend sa lokalne scene koji bih mogla da izdvojim. Svi drugi bendovi sa te liste su strani. Osim Nadimača i Space Eatera, od starijih i relativno starijih bendova izvojila bih i Infest, Bombarder, SMF, Putrid Blood, Alitor, Deadly Mosh, Dishumanity, Vox Populi…

drumwitch-video

Dobro, čini mi se da smo pokrili većinu toga. U svakom slučaju, ovo jeste prvi, ali verujemo da neće biti poslednji razgovor koji smo vodili za SMP. Hvala ti na izdvojenom vremenu, i za kraj, reci nam na čemu trenutno radiš, i kakvi su ti budući planovi sa Drumwitch Videom?

– Trenutno radim na trećem spotu za Otrovnu Kristinu (za sad je samo jedan dostupan javnosti), privodim kraju nastup benda Sharks, Snakes & Planes u Amerikani Doma omladine, takođe je u planu i prvi lyric video u mojoj režiji. Volela bih da proširim posao i van muzičke zone, ali da je ne napuštam. Prevashodno mislim na promo video, ne samo za bendove već i kompanije… U planu je i serijal kratkih dokumentaraca sa kojim će se, nadam se, u skorije vreme krenuti u realizaciju. U svakom slučaju, bitno je raditi i terati svoje zamisli do cilja, bez predaje na prvoj prepreci.

Komentari