Ako spadate u redovnije posetioce Srpskog Metal Portala, ime Milana B. Popovića nikako vam ne može biti strano. Osim činjenice da je Popović već dugi niz godina medijski aktivan (rad u magazinima poput X-Zabava, Rocks, Nocturne, Butcherian Vibe, Blic, a njegove recenzije mogli ste čitati i na našem Portalu), konkretan trag ostavio je i ostavlja kao pesnik, kroz do sada tri objavljene zbirke pesama (Molitva tetoviranog srca, Vreme brutalnih dobronamernika i Oka da ne ispustim dah).

Veliki je poznavalac domaće scene, čovek kakvih nikada nije dovoljno i bez kojih ništa ne bi bilo isto. Skorašnji izlazak CD kompilacije Vreme brutalnih dobronamernika, na kojoj je učešće uzelo 18 bendova koji su napravili muziku na Popovićeve tekstove, iskoristili smo kao povod za ovaj razgovor, i sa Milanom popričali o prošlosti, sadašnjosti, i budućnosti, kao i o stanju na domaćoj književnoj i muzičkoj sceni.

SMP: Milane, iskoristio bih priliku i na samom početku ovog razgovora, čestitao ti na uspešno realizovanom projektu CD kompilacije Vreme Brutalnih Dobronamernika. Kako se osećaš sada kada je posao, rekao bih – konačno, finalizovan?

Milan B. Popović: Zahvaljujem ti u svoje ime i u ime svih 70 muzičara i kompozitora koji su aktivno učestvovali u kreativnom stvaranju CD albuma „Vreme brutalnih dobronamernika“. Osećam se veoma zadovoljno ali i umorno, jer je celokupan rad na CD-u trajao pune tri godine.

Pre nego što se upustimo u analizu CD-a, vratimo se malo u neka prošla vremena. Šta te je inspirisalo da se počnes baviti pisanjem pesama? Sećaš li se koja je prva pesma koju si napisao?

Nikad nisam planirao da pišem pesme, nisam ni predpostavljao da ću biti, kako to drugi kažu – pesnik. Prva moja knjiga Molitva tetoviranog srca je nastala spontano i iznenadno. Bila je nalik eruptivnom naletu emocija i misli. Mislim da su se mnoge stvari, dogadjaji i iskustva nagomilavali u meni godinama i da je to na kraju rezultiralo jednoj svojevrsnoj ispovesti u vidu stihovnih zapisa.

Pored poezije, pisao si, i pišeš i u raznim muzičkim i časopisima iz oblasti kulture, od nekih davno ugašenih poput X-Zabava, Rocks ili Time Out, do današnjih Nocturne Magazina, Butcherian Vibea, Bestselera… lista je ogromna! Kako stižeš sve to, i koliko sličnosti i razlika ima u pisanju pesama, sa jedne strane, i novinskih tekstova, sa druge?

Trenutno, pišem književnu kritiku u beogradskim dnevnim novinama Blic i muzičku kritiku u muzičkom magazinu Nocturne. Stižem, jer sam posvećen tome, ispunjava me i uspeva mi. Samim tim što sam i sam autor, mislim da bolje razumem umetnike i umetničko delo. Smatram da sam u prednosti u odnosu na druge muzičke i književne kritičare, jer sam i sam kreativac, stvaraoc. Samim tim, veoma mi je jasno kada i kako nastaju umetnička dela, šta je potrebno da bi ona došla do krajnjih konzumenata, koliko se truda, energije, vremena i novca ulaže u delo. Na kraju, dobro znam šta znači pojam javna reč. U skladu sa tim, pri kritičkim osvrtima, držim se pravila tri puta meri, jednom seci.

Da li bi mogao objektivno da oceniš situaciju, i kažeš nam da li je danas situacija bolja ili gora kad je reč o štampanim/elektronskim medijima, nego što je to bilo tokom devedesetih?

Prve recenzije sam napisao i objavio početkom devedesetih. Tada je bilo više muzičkih i slično profilisanih štampanih medija. Rokenrol kultura je tada bila dominantnija negoli danas. Mediji danas pokazuju priličnu nezainteresovanost. Primat su sada preuzeli žanrovi poput hip hopa/repa, r&b pravca i popa. To je aktuelno i u svetu i kod nas, bez razlike. No, ja ne odustajem od svoje kontinuirane podrške alternativnoj i gitarskoj kulturi.

Nesumnjivo, tvoja zbirka pesama Vreme brutalnih dobronamernika, raspoređena u trilogiju pod nazivom Bolji od svog života, tvoj je najbitniji rad do danas. O čemu voliš da pišeš, koje teme su ti omiljene? A koje se same od sebe nametnu?

Nekada se desi da pri dobroj inspiraciji, u cugu, napisem i po nekoliko pesama, a nekada prođu i dani a da ne napišem ništa. Pišem o svom unutrašnjem svetu, i kako on reaguje na ovaj spoljašnji svet koji svi vidimo i osećamo. Pišem o sebi, o ljudima, o međuljudkim odnosima, o emocijama, o realnosti, o Bogu, o trenutku sada.

Kakve su reakcije na tvoj pesnički rad u specijalizovim krugovima? Imao sam priliku čitati više recenzija, ali su to mahom bile one koje su objavljivane u muzičkim magazinima… Postoji li danas u Srbiji uopšte nešto što bi se moglo nazvati „specijalizovani pesnički krugovi“?

Zvanični kniževni aparat u Srbiji je jako zakržljao i teško ga je pokrenuti. Nezainteresovan je i nema sluha za nove mlade stvaraoce, pesnike. Iako je poezija zasigurno elitna disciplina duha, pesnik je prepušten sam sebi, svojoj volji i energiji. Gotovo bez ikakve podrške i priznanja zvaničnog književnog sistema i instutucija koje bi trebale i morale da se brinu, podrže i da zaštite umetnike. To je jako nezavidna pozicija, i to pesnici znaju. Mnogi odustaju i dižu ruke. Meni to ne pada na pamet. Nikad!

Negde u svemu tome, došao si na ideju da pokušaš okupiti bendove koji bi napravili muziku na tvoje stihove. Kako je sve počelo?

Želeo sam da uradim multimedijalan projekat sa mojom trećom knjigom poezije, naslovom „Oka da ne ispustim dah“. Želeo sam da uz tu knjigu ide i muzički CD singl, kao svojevrsna „muzika za knjigu“. Desilo se da su se čak tri grupe veoma brzo odazvale na moj poziv i krenule da rade pesme. Imao sam svojevrsan tehnicki problem i odlučio sam da napravim celu CD kompilaciju sa više rock i metal grupa koje su komponovale svoju autorsku muziku na moje stihove.

Posao je bez sumnje bio obiman, znajući da je sve trajalo više od dve godine. Na kojim principima si birao bendove učesnike?

I to se dešavalo spontano. Neke bendove sam ja želeo jer mi se njihov rad lično dopada, a neki su mi se sami javili sa željom da budu na kompilaciji. Priča i ideja se brzo proširila u rock i metal krugovima. Značajno mi je da me nijedan bend, nakon čitanja mojih knjiga, nije odbio, već su sa velikom voljom i energijom prionuli na posao i snimili pesme.

Koliko je bila bitna žanrovska odrednica? Da li je osnovna ideja bila učešće rock i metal bendova, ili ti ne bi smetalo da su se javili i bendovi drugačijih usmerenja?

Osnova je bila gitarski rock i metal. Svih 18 bendova sa kompilacije su se uklopili u te pomenute muzičke okvire izuzev, delimično, umetnika pod imenom Iskaz, koji je u refrenu briljirao, razbio sve barijere svog žanra, i zasluženo se našao na ovoj kompilaciji.

Konačna lista je 18 bendova. Neki poznati, neki bi to mogli postati. Moram te pitati, koliko si zadovoljan finalnim rezultatom, tj. koliko se poklapa sa onim što si imao u glavi kad si odlučio da pokreneš ovu priču?

Na CD albumu je i legendarna umetnica Aleksandra Slađana Milošević (Sweety) u saradnji sa Alogiom, sastavi Istant karma, Tales of dark…, Art diler, Backbone, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Darkshines, Abonos, Asphalt Chant, Seraphim i Demether.
Likovnu opremu omota je radio akademski slikar – grafičar, Jakša Vlahović (Abonos). Prigodan tekst o CD kompilaciji, bendovima i meni, napisao je novinar Ivan St. Rizinger. Ja sam jako zadovoljan finalnim rezultatom, samim tim što uopšte nisam imao predstavu kako će to na kraju zvučati. Kada sam pisao sve te pesme, nisam planirao da se na njih komponuje muzika. Međjutim, bendovi su odlično uklopili moje stihovne role u postojeće melodijske okvire ili su pisali muziku namenski za određen tekst.

Da li si imao pomoć (bilo duhovnu, bilo materijalnu) tokom rada na ovom projektu?

Imao sam duhovnu pomoć Boga i Svetog Vasilija Ostroškog, svoje porodice i prijatelja. Imao sam jednim delom i finansijsku pomoć nekoliko firmi, donatora CD kompilacije. Oni su prepoznali specifičnost celokupnog projekta koji spaja popularnu muziku i savremenu poeziju u jednu neraskidivu celinu.

Finalno izdanje nema pečat izdavačke kuće na sebi, već copyright pripada tebi, i bendovima sa kompilacije. Da li je to bio unapred smišljen plan, ili jednostavno, danas nema adekvatne izdavačke kuće ovde, kojoj bi se ovako kompleksan i kvalitetan rad mogao ponuditi?

Dve beogradske diskografske izdavačke kuće su istinski htele da izdaju CD, ali, u saradnji sa bendovima, odlučio sam da je za ovakav CD projekat, koji nema takmičarski i komercijalni karakter, najbolje da bude izdat kao autorsko izdanje.

Pretpostavljam da imaš favorite među prisutnim bendovima, ali ne bih te to pitao, već nešto slično – kako vidiš današnju rock i metal scenu u Srbiji? Kao novinar i muzičkih magazina, pretpostavljam da imaš neke favorite…

Rock, a posebno metal scena je, nešto slično i kao poetska scena, zapostavljena, sklonjena u stranu, marginalizovana. Istinski podržavam kompletnu scenu jer je u takvom stanju da je priključena na kiseonik.

Kako vidiš stanje na srpskoj književnoj sceni? Da li bi nam preporučio nekoga, ili neko delo koje si pročitao, a da te ostavilo bez daha u skorijem periodu?

Srpska književna scena se pretvorila u trgovačku scenu. Forsiraju se najčešće prozni naslovi koji mogu da se koliko-toliko prodaju i unovče. Više nije bitan umetnički domet dela, već koliko novca može da se zaradi na određenoj knjizi, koja je sada postala proizvod. Nažalost, najjednostavnije rečeno, sve se svelo na pare i bukvalnu i metaforičku prodaju.

Dobro. Kompilacija je tu, promocija tek treba početi. Kako planiraš da izneseš kompletnu priču u javnost? Postoji li možda mogućnost kakvog koncerta gde bi nastupali bendovi sa kompilacije, čime bi se ista konkretnije ispromovisala?

Ja sam poslao više desetina original CD-ova kompilacije recenzentima širom Srbije, Balkana, Evrope i USA. Očekujem u narednom periodu povratnu reakciju štampanih i web medija. Trenutno se rade spotovi za neke od numera sa kompilacije. Medijska podrška kompilacije su radio Beograd 202 , dnevne novine Blic i Nocturne muzički magazin. Tokom ove godine, će najverovatnije biti održana i koncertna promocija CD albuma.

Kako zainteresovani mogu nabaviti CD? Da li će se prodavati i gde?

Svi zainteresovani mogu čuti ceo album i skinuti ga sa mog sajta MolitvaTetoviranogSrca.com. Disk se neće prodavati!

Radiš li trenutno na nečemu zanimljivom? Da li će neka nova zbirka pesama uskoro?

Tokom rada na kompilaciji, završio sam svoju novu, četvrtu knjigu pesama. Dvoumim se da li da je objavim za ovogodišnji oktobarski beogradski Sajam knjiga, ili naredne godine, u ovo vreme.

Milane, hvala ti na ovom razgovoru. Ostalo je da ti poželim sve najbolje, i izrazim nadu da će ova kompilacija doživeti i nastavak u ne tako dalekoj budućnosti…

Spremam vam svima nova iznenađenja. Zapamtite dobro ovo moje obećanje!

Komentari