Sastavi poput Days of Yore kod nas (skoro da i) ne postoje. Mediaeval/neo-folk sigurno nije nešto svakidašnje, pa bi upravo to trebalo da bude glavni pokretač u radu ovog benda. Detalje o njima možete pronaći u biografiji, dok će nam ovde Uroš (vokal) razjasniti neke stvari o tome ko su, šta su, i šta žele od muzike, dok čekamo demo snimak, da se sami uverimo.

  • Pitanja: Nebojša Lakić
  • Odgovori: Uroš Rajčević (vokal)
  • Web: Daysofyore.tk
  • Copyright: SMP, 2004.

SMP: Uroše, pre nego što krenemo sa pitanjima vezanim za rad benda, uputi naše čitaoce o svakom članu kratkom biografijom, muzičko obrazovanje, uzori…

Uroš: Počeću od najmlađe: Milica ima 17 godina, pohađa srednju muzičku školu, odsek flauta. Andrija ima 18 i završio je srednju muzičku školu, odsek violina, a trenutno se sprema za prijemni na FMU. Svira i violu. Ja imam 20 godina i studiram klasične nauke. Vesna ima 22 i studira filozofiju. Tanja ima 22 i studira medicinu. Tanja, Vesna i ja smo kratko vreme svirali u nekim drugim neafirmisanim bendovima sa scene, tako da nam je svima u suštini Days of Yore prvi pravi bend. Milica svira i sa orkestrom flauta koji često ima nastupe, a Andrija je prošle godine sa gudačkim kvartetom osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju. Što se tiče muzičkog obrazovanja, za Milicu i Andriju je izlišno ponavljati, Tanja je pohađala kurs klasične, a Vesna rok gitare. Svaki član ima nekoliko uzora iz raznih muzičkih pravaca, te ću ovde pomenuti da kao sastav imamo za uzore najviše srednjevekovne i renesansne sastave.

Days of Yore je sasvim novo ime za mene, i moram priznati da sam se veoma iznenadio kad sam saznao za vaše postojanje. Čini mi se da sličan bend ne postoji trenutno na našoj sceni? Šta možeš da nam kažeš o muzici koju svirate, i da li postoji neki bend sa kojim bi se mogli uporediti?

Days of Yore nije novo ime samo za nekolicinu ljudi, kako do sada nismo održali ni jednu svirku. Ideja o stvaranju ovakve vrste muzike se prosto nama samima nametnula spontano. Nismo mnogo obraćali pažnju ko još, u našoj zemlji, svira slične melodije. Primarna ideja je bila da sviramo, a ostalo nadogradnja. Čini mi se da imamo dodirnih tačaka najviše sa italijanskim sastavom Ataraxia, a donekle i bendom Current 93, projektima Corona Borealis, V.I.T.R.I.O.L. i Blackmore’s Night.

Kako jedan ovakav bend radi probe? Da li je teško ostati u ritmu, s obzirom da nemate bubanj ni bas gitaru?

Probe najčešće imamo po našim stanovima, što nas naravno ograničava, kako prostorno tako i vremenski, jer moramo da poštujemo kućni red, roditelje… Probe imamo i u jednoj muzičkoj školi zahvaljujući Milicinoj profesorki koja nam je dozvolila korišćenje učionice. Ima poteškoća sa ritmom, ali zahvaljujući talentovanosti i obrazovanju naših mlađih članova, uspevamo da ostanemo u ritmu (ili se vratimo u isti).

Kad mi je Tatjana prvi put pričala o vašem bendu, pomenula je i neke zanimljive obrade koje radite, Blind Guardian, Rhapsody… ali u vama prilagođenoj verziji. Kako to zvuči, i koje tačno obrade planirate da radite?

Pesme zvuče drugačije od originala, iako su obrade koje radimo pretežno akustične pesme. Što se tiče obrade Blind Guardiana, radi se, naravno, o legendarnoj ‘The Bard’s Song – In the Forest’, od Rhapsodyja obrađujemo ‘Forest of Unicorns’, potom od benda Empyrium obrađujemo ‘Many Moons Ago’. Od manje poznatijih sastava (Secret Garden) obrađujemo pesmu ‘Nocturne’. U planu su još najviše dve ili tri obrade.

Na kojem jeziku pevate? Autorske stvari su vam ipak prioritet pretpostavljam? Ko je glavni kompozitor? Da li je teško praviti muziku vašeg žanra?

Najveći deo pesama je na engleskom i latinskom. Što se tiče komponovanja, to je proces u kome svi učestvuju tako da bi se teško sa pravednošću mogao izdvojiti samo jedan član benda. Svako daje svoju ocenu šta bi trebalo izmeniti, izbaciti ili dodati. Ovakvu muziku i jeste i nije teško praviti, zavisi sa kog aspekta se to posmatra. Nije jednostavno izaći iz uskih okvira koje postavlja srednjevekovna muzika i zadržati njen duh.

S obzirom na neobičnost vašeg sastava, šta očekujete od publike? Live nastupi? Planirate li iste, i s kim bi ste svirali? Da li postoje bendovi sa domaće scene koje preferirate?

Zaista ne znamo šta da očekujemo, ali se nadamo da će naša muzika naići na širok spektar publike. Nastupi su svakako planirani u bliskoj budućnosti. Što se tiče bendova sa kojima bismo mogli svirati, spremni smo na saradnju sa bilo kojim bendom sa scene. Naravno, svako od nas privatno više voli neke bendove od drugih, ali ih generalno sve podržavamo, jer su bendovi potrebni da bi naša scena opstala.

Konkretno, imate li planove za snimanje demo snimka, albuma (ili šta god) u neko skorije vreme? Kada možemo da očekujemo tako nešto, i koliko pesama imate gotovih?

Demo snimak (ili neka vrsta promotivnog snimka), takođe je planiran za blisku budućnost i biće snimljen verovatno krajem maja ili u junu. Sasvim gotovih pesama ima nekoliko, a zajedno sa onima koje su gotovo gotove ima ih desetak. Radimo i na izgradnji sajta, čija se privremena verzija već može naći na www.daysofyore.tk.

Na kakvu publiku računate? Da li mislite da ćete zainteresovati domaću metal populaciju, koja, nažalost, i nije toliko ‘open minded’ za druge pravce? Da li planirate da radite samo na našim terenima, ili i inostranstvo dolazi u obzir?

Računamo na raznorodnu publiku, kako je muzika koju sviramo ‘univerzalno dopadljiva’. Nadamo se iskreno da će se i metal populacija zainteresovati za naš rad. Što se tiče naše „rasprostranjenosti“, svakako ćemo pokušati da se probijemo na inostrano tržište.

Dobro, ovde završavamo. Nadam se da će ovaj intervju pomoći u promociji vašeg sastava, i da ćemo što skorije moći da vas čujemo i vidimo na bini. Sve najbolje!

I mi se nadamo da će pomoći, a ovom prilikom ti se u ime celog benda zahvaljujem na pozivu da se Days of Yore predstavi na Srpskom Metal Portalu i poželim puno uspeha u svakom radu i čestitam na skorom izlasku prvog albuma Interfectora! Sve najbolje!

Komentari