Lajkujte SMP na Facebooku

Srpski Metal Portal Recenzije Albumi Amaranth - I Have the Right to Remain Silent (2013)

Srpski Metal Portal

Baner

Amaranth - I Have the Right to Remain Silent (2013)

  • amaranth-i-have-the-right-to-remain-silent1231211Žanr: Doom Metal / Gothic Metal / Ambient
  • Izdavač: SMP Music, 2013.
  • Web:
  • Recenzirao: Miloš Živanović
 
Dve stvari su sigurne: ovo je odlično i ovo vozi od starta kao jasna celina

 

Mini albumi, ili takozvana EP izdanja retko kad uspevaju da predstave grupu na pravi način. Neki od najvećih izvođača sa prostora ex-Jugoslavije (Idoli, npr.), su umeli da dovedu u konfuziju fanove na taj način. Jednostavno, teško je ponekad predstaviti celokupno bogatstvo muzičkog izraza jedne grupe kroz četiri-pet pesama, a da taj album ipak bude shvaćen kao koherentna celina.

Amaranth verovatno može da ponudi svojoj publici još detalja za šire sagledavanje njihovog muzičkog izraza, ali dve stvari su sigurne: ovo je odlično i ovo vozi od starta kao jasna celina.

Četiri pesme na albumu su plod iste poetike Danila Nikodinovskog i ekipe (pridodat im je i Milan B. Popović kroz stihove pesme "Živite li?", ovde u podjednako dobroj, ali dužoj verziji nego što je ona sa kompilacije Vreme brutalnih dobronamernika).

Amaranth su metal bend, ali neobične lepljive atmosfere, pune iznenađujuće uspešnih harmonija, solaža koje ne dave i muzike koja rastura. Ovo je trebalo da bude sporedni projekat članova Consecrationa, ali je svima - ljudima koji su uradili album, meni, vama koji ste slušali - jasno da sporedno ne postoji kao epitet kad je krajnji proizvod odličan.

Od početka i predobre pesme "Silent", smenjuju se osećanja melanholije, borbe, opisanih padova i uspona, ali ovaj album ne pada. Pesma od 14 minuta koja otvara EP bi bila kreativni suicid da nije urađena kako jeste, kroz dva dela, prvi sneni, drugi energični i uzbudljivi. Takvo je i celo izdanje, kao drvo bogate krošnje koju pomera vetar, ali ono ostaje duboko vezano za svoje korene. Čvrsto i jasno, lirično i... pa, ne baš glasno. Prava reč je suptilno.

Stilska rešenja su u funkciji jednog emotivnog putovanja kroz pesmu, na način kako su muzici pristupali neki od najvećih, u ovom slučaju grupe Metallica i Pink Floyd. Prethodno poređenje ne treba shvatiti bukvalno, nego više kao odličan način građenja atmosfere u pesmama i pravilnog razaranja ritma usred ritma.

Na stihove ne treba trošiti puno reči. Dovoljno je reći da su i Danilo i Milan B. Popović na visini zadatka i da je sve potpuno na mestu. Lično, poprilično sam pozitivno iznenađen celokupnim mini albumom i jedva čekam maksi... album, ne diskont.

Posle izdanja I have the Right to Remain Silent, Amaranth mogu imati pravo da budu tihi, suptilni, ali nikako nemi... Jer imaju šta da kažu i da pokažu.

Spisak pesama:

1. Silent
2. Spleen
3. Živite li?
4. Silent (Radio-edit)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

SMP na Facebooku

Arhiva bendova

banner arhivasrpskihbendova180x400


Koncerti

pestilence plakat
acroholia plakat1231
plakat dogeatdog
plakat thrashwithusfest
sepultura plakat
srpskimetalfestival plakat1
ironmaiden plakat3111

SMP album godine

alekdarson najboljialbum2013


Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner